Jump to content
pucekmiszcz

Prośba o sprawdzenie receptury na porter bałtycki

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

 

Zacznę od przedstawienia się. Mam na imię Mateusz. Kilka lat temu dostałem na osiemnastkę zestaw do robienia piwa. Zrobiłem wtedy 2 warki które były średnio pijalne (albo ja nie byłem przyzwyczajony do takiego smaku piwa :P ) i sobie odpuściłem. Ostatnio znajomy poczęstował mnie swoim piwem i stwierdziłem, że wracam do tego hobby. Udało mi się już uwarzyć kilka warek (warzę z ekstraktów) i jestem z nich zadowolony. Teraz chciałbym zabrać się za porter bałtycki. W związku z tym mam prośbę do bardziej doświadczonych piwowarów aby sprawdzili moją recepturę. Mam zamiar użyć ekstraktów suchych, płynnych i słodów do steepingu.

 

Na 22 litry piwa:

 

Ekstrakty:

Profimator Malt Dark - 2 kg

Profimator Malt Blonde - 4 kg

Muntons DME - Extra Dark - 1 kg

 

Słody do steepingu (zaparzyć w woreczku przed dodaniem ekstraktów):

Carafa II - 250 g

Carafa III - 250 g

Caraaroma - 250 g

 

Gotowanie 90 minut.

 

Chmiele:

Columbus - 40g - 60 min

Lubelski - 30 g - 15 minut

 

Dodatki:

Mech irlandzki (5 g dodane na koniec gotowania)

Płatki dębowe mocno palone 20 g na cichą

 

Schłodzić do 12 stopni, napowietrzyć i dodać uwodnione drożdże Saflager W 34/70 - 2 saszetki.

W piwniczce mam temperaturę około 8-9 stopni. Pod koniec fermentacji burzliwej dam fermentor do temperatury ok 16 stopni. Po fermentacji burzliwej zlać na cichą. Cicha fermentacja w temperaturze takiej jak do burzliwej lub niższej.

Po około 4 tygodniach cichej z dodatkiem płatków dębowych butelkowanie z dodatkiem surowca do refermentacji i świeżych uwodnionych drożdży. Butelki przez jakieś 7-10 dni będę trzymał w temperaturze około 9 stopni. Potem do najchłodniejszego możliwego pomieszczenia i poczekać do kolejnej zimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Schłodzić do 12 stopni, napowietrzyć i dodać uwodnione drożdże Saflager W 34/70 - 2 saszetki.

Obstawiam dwa razy tyle (nie znam zakładanego BLG).

Lepiej zrób lekkiego lagerka 10 BLG i zbierz gęstwę.

 

 

 

Cicha fermentacja w temperaturze takiej jak do burzliwej lub niższej.

Cicha w wypadku porteru bałtyckiego to lagerowanie i powinna być robiona jak najbliżej zera.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładałem 22 BLG, akurat miałem też robić lagera 12BLG z ekstraktu Weyermanna - nada się gęstwa z niego?

 

Dzięki za sprostowanie co do cichej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedno pytanie: co Cię skłoniło do użycia ekstraktów Profimator?

Ja zepsułem sobie kiedyś nim całą warkę. Ekstrakty Profimator i Gozdawa są niedobre!!! Kup WES albo jeszcze lepiej Bruntal!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym odpuścił sobie mech irlandzki. Jego dodatek przy piwach ciemnych nie ma większego sensu, poza tym lagerowanie powinno całkowicie sklarować piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w sumie to nie ma żadnego konkretnego powodu, naprawdę są takie złe? Będę robił zakupy po przerwie Browamatora więc w sumie mogę zamówić Bruntala. Jakieś sugestie jakimi ilościami zastąpić te Profimatory? 3.4 kg jasnego i 1.7 kg ciemnego + 1 kg Muntonsa Extra Dark? Czy dać sobie spokój z tym Muntonsem i tylko po 3.4 kg jasnego i ciemnego Bruntala? Wielkość warki ustalę sobie pod 22BLG.

 

Mech irlandzki akurat będę miał jako resztę z lagera. Chyba, że do lagera też nie będzie potrzebny to w ogóle sobie go odpuszczę.

Edited by pucekmiszcz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedno pytanie: co Cię skłoniło do użycia ekstraktów Profimator?

Ja zepsułem sobie kiedyś nim całą warkę. Ekstrakty Profimator i Gozdawa są niedobre!!! Kup WES albo jeszcze lepiej Bruntal!

Nie znam sie na porterach, ale zainteresował mnie temat Gozdawy. Dlaczego niedobre? Gozdawa sam robi ekstrakty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wziąłem poprawkę na dostępność produktów i wasze sugestie i chyba zamówię taki zestaw ekstraktów:

 

2x ekstrakt ciemny Bruntal

1x ekstrakt bursztynowy WES

1x ekstrakt jasny Bruntal

 

Odpuszczam też mech irlandzki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

przy piwach ciemnych nie ma większego sensu

rozumiem, że to wielokrotnie sprawdziłeś już?

Moja praktyka podpowiada mi co innego, ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

przy piwach ciemnych nie ma większego sensu

rozumiem, że to wielokrotnie sprawdziłeś już?

Moja praktyka podpowiada mi co innego, ale ja się nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo :)

Rozwiń proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Rozwiń proszę.

1. nie wiem skąd autor wypowiedzi ma takie rewelacyjne wieści na tema nie stosowania mchu irlandzkiego w ciemnych piwach?

2. mech irlandzki powoduje wytracanie się z brzeczki białek, ale podobno nie tylko białek.

3. to, że piwo jest ciemne to nie znaczy, że ma/może być mętne

4. ja stosuję mech od ponad 100 warek i zauważyłem pozytywny wpływ na klarowność piwa

5. nie zauważyłem negatywnego wpływu mchu na piwo

6. każdy robi jak uważa, jednak co innego jest robić a co innego radzić

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

przy piwach ciemnych nie ma większego sensu

rozumiem, że to wielokrotnie sprawdziłeś już?

Nie sprawdzałem, ale takiej informacji udzielił mi właściciel jednego ze sklepów. Ta sama osoba była prezesem ŁOT, myślę więc że mnie nie kłamał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Rozwiń proszę.

1. nie wiem skąd autor wypowiedzi ma takie rewelacyjne wieści na tema nie stosowania mchu irlandzkiego w ciemnych piwach?

2. mech irlandzki powoduje wytracanie się z brzeczki białek, ale podobno nie tylko białek.

3. to, że piwo jest ciemne to nie znaczy, że ma/może być mętne

4. ja stosuję mech od ponad 100 warek i zauważyłem pozytywny wpływ na klarowność piwa

5. nie zauważyłem negatywnego wpływu mchu na piwo

6. każdy robi jak uważa, jednak co innego jest robić a co innego radzić

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4. ja stosuję mech od ponad 100 warek i zauważyłem pozytywny wpływ na klarowność piwa

 

Ja kilka razy zastosowałem i przestałem, bo nie widzę różnicy, ale piwa mam klarowne. Mam wrażenie, że to kwestia wody. Tym niemniej 

 

 

6. każdy robi jak uważa,

Tyle, że ja leniwy jestem i im mniej tym lepiej :)

Edited by krzysiek9999

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj uwarzyłem ten porter, porządnie go napowietrzyłem i zadałem prawie całą gęstwę z lagera 12 BLG przy temperaturze brzeczki 14 stopni. Dziś rano (7h od dodania) rurka już bulkała. W przypadku lagera musiałem czekać dużo dłużej na pierwsze oznaki fermentacji i tak się zastanawiam czy nie dałem przypadkiem za dużo gęstwy? W sumie nie było tego jakoś dużo, wybrałem może trochę ponad 500ml z fermentora. Arkusz do obliczeń wskazał ilość potrzebną na jakieś 400ml do 22 litrów porteru 21 BLG. Obecna temperatura fermentacji wynosi ok. 10 stopni w pomieszczeniu o temperaturze 8 stopni.

Edited by pucekmiszcz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nie było za dużo, lekki overpitching w mocnych piwach to nic złego, przynajmniej mamy pewność że drożdże dadzą sobie z nim radę. A świeża gęstwa zazwyczaj ruszy szybciej niż drożdże z saszetki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym dodać płatki dębowe (mocno opiekane) do części leżakującego porteru. Będę je macerował w Jacku Danielsie. W związku z tym kilka banalnych pytań o wasze doświadczenia:

1. Ile mniej więcej płatków zastosować? (planowałem 15-25 gram na 10 litrów)

2. Jak długo macerować? (miesiąc?)

3. W jakiej ilości destylatu macerować?

4. Czy dodawać do piwa też destylat?

5. Jak długo piwo powinno leżakować z płatkami? (miesiąc?)

6. Próbowaliście kiedyś zrobić recykling takich płatków i dać je do wódku/spirytusu na jakiś czas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam na yt obejrzeć wykład Czesława Dziełaka na temat dębu w piwowarstwie. Znajdziesz odpowiedź na większość tych pytań a i dużo rzeczy ciekawych się dowiesz. Sam zainteresowałem się płatkami i ten film mi dużo kwestii wyjaśnił. Przy niedzieli jak znalazł  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam na yt obejrzeć wykład Czesława Dziełaka na temat dębu w piwowarstwie. Znajdziesz odpowiedź na większość tych pytań a i dużo rzeczy ciekawych się dowiesz. Sam zainteresowałem się płatkami i ten film mi dużo kwestii wyjaśnił. Przy niedzieli jak znalazł  ;)

 

Dzięki za pomoc, obejrzałem i w sumie już wiem prawie wszystko ;) Nie było to powiedziane wprost ale płatki spróbuję dodać razem z destylatem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście też bym tak zrobił. A film naprawdę bardzo edukacyjny. Czesława Dziełaka chce dorwać w Białymstoku jak będzie coś warzył w Starym Rynku bo podobno wpuszczają gapiów :). Jak się coś ciekawego dowiem to nie omieszkam się podzielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.