Jump to content
Decocsis

Robust Porter ocena receptury

Recommended Posts

Witam, szykuje się do warzenia trzeciego w serii ciemnego piwa, myslę o Robust Porterze, oto receptura jaką sobie wymyśliłem (pierwsza planowana przeze mnie)

 

Skłądniki na 20 l :

 

Pale ale Strzegom 4 kg

Monachijski II 1 kg

Palone Żyto 0,3 kg

Karmelowy 300 0,25 kg

 

Chmiele:

Magnum 25g - 60'

Fuggles 15 g - 15'

Fuggles 15 g - 0'

 

15,3 Blg pocz.

3,9 Blg końc.

ABV 6,4%

IBU 40

 

Chcę użyć właśnie żyta palonego, żeby poznać się z tym i poczuć jaki efekt daje. Pytanie co do słodu monachijskiego, widziałem go w wielu recepturach, zdaję sie, że ma troche wzbogacić piwa o aromaty słodowe?

Czy dobrze zaplanowałem chmielenie? Chciałbym poczuć co daje Fuggles, stąd chciałbym go wrzucić na 15 minut i na sam koniec gotowania.

Ma to ręce i nogi? ;)

 

Edited by Decocsis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp wydaje się być ok. Możesz użyć Fuggles, ale nie poczujesz dużego udziału tego chmielu w porterze. Ja używałem fuggles do English IIPA i dał on całkiem przyjemny ziołowo-korzenny aromat. Według mnie cały przepis jest spoko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.