Jump to content
rob7320

Chmielenie AIPA

Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki !

Proszę o małą pomoc w temacie chmielenia mojego piwa ,które chcę uwarzyć w najbliższym czasie . 

Będzie to piwo zbliżone do AIPA chociaż nie wiem czy moge tak nazwać ponieważ dysponuję niemieckimi chmielami : TNT 50 g , Yellow Sub ( ponoć przypomina Amarillo ) 50 g i  amerycki Summit 50g , którego chcę użyć na goryczkę i reszta na aromat. Jak chmielić pozostałymi chmielami  , łacznie z chmieleniem na zimno . Będę fermentował US-05 , jakieś 27 l o ekstrakcie początkowy celowanym w ok. 15 Blg i ok 45 IBU ( ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

jakieś 27 l

Jak na taką warkę to trochę skąpo tego chmielu wrzuciłeś....

 

 

150g jak na APA to chyba ok...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wydaje mi się ,że mało . Nie chcę efektu aby wyrwało mnie ze skarpet . Ostatecznie wyszło 24l  chmiel poszedł prawie cały , teraz planuję coś dorzucić na cichą tylko nie wiem co , takie same rodzaje jak wcześniej czy jakieś nowe amerykańskie ( chciałbym uzyskać  dobrze cytrusowe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.