Skocz do zawartości

Pierwsze Piwa z Brewkita


Duszakm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

 

Za robienie piwa zabrałem się kilka dni temu, mam dość dużą praktykę w robieniu win, więc sporą część sprzętu mam.

 

2 stycznia nastawiłem pilsnera z Coopersa, dodałem 1,7 ekstraktu słodowego i poszło na drożdżach z zestawu BLG 11 .

Pracuje w 21 st C., niedługo będę zlewał na cichą i moje pytanie zostawić w tej samej temperaturze czy przenieść do niższej.

 

Dzisiaj drugi nastaw to Lager z Coopersa z ekstraktem słodowym ale tutaj już dałem drożdże na dolną Saflager W34/70 BLG 12 został w piwnicy 12 st C., i co tu z cichą zostawić w 12 czy niższa minimum jakie mogę mieć to 9 st.C.

 

 

Pewnie będzie jeszcze tysiąc pytań ale to w przyszłości.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Na przyszłość jak masz takie możliwości to daj od początku na burzliwej w 15 st., piwo dłużej fermentuje ale smakowo wychodzi lepiej, jeśli chodzi teraz o cichą to ja bym zostawił w 15 st. a 4-5 dni przed rozlewem do 9 st. żeby piwko się wyklarowało... :good:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

 

A jakie sa drożdże w zestawie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

 

A ja myślę że i w 15 pociągną

 

 

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

 

 

Mam inne zdanie na ten temat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A ja myślę że i w 15 pociągną

 

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

 

 

Mam inne zdanie na ten temat
....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kris81
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.


A ja myślę, że anteks miał na myśli pewną drobną różnicę między temperaturą pomieszczenia, a temperaturą fermentacji. Ta druga (gdy już drożdże ruszą) będzie o 2-3° wyższa. Fermentacja powinna ruszyć, choć na pewno z większym lagiem niż przy wyższej temperaturze. Już pomijam, że autor wątku dokupił drożdże osobno, więc dyskusja jest bez sensu.

Tutaj nie do końca wiarygodny test, ale kilka fajnych informacji w nim padło:
http://www.piwo.org/topic/9273-drozdze-z-brewkitu-coopers-lager-dolna-fermentacja-test/

 

Co do przelewania na cichą. Jeżeli nie zbieramy gęstwy, to nie widzę sensu. To czy piwo jest z puchy, czy zacierane, nie wnosi tu żadnej istotnej informacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.

 

A ja myślę, że anteks miał na myśli pewną drobną różnicę między temperaturą pomieszczenia, a temperaturą fermentacji. Ta druga (gdy już drożdże ruszą) będzie o 2-3° wyższa. Fermentacja powinna ruszyć, choć na pewno z większym lagiem niż przy wyższej temperaturze. Już pomijam, że autor wątku dokupił drożdże osobno, więc dyskusja jest bez sensu.

 

Tutaj nie do końca wiarygodny test, ale kilka fajnych informacji w nim padło:

http://www.piwo.org/topic/9273-drozdze-z-brewkitu-coopers-lager-dolna-fermentacja-test/

 

Co do przelewania na cichą. Jeżeli nie zbieramy gęstwy, to nie widzę sensu. To czy piwo jest z puchy, czy zacierane, nie wnosi tu żadnej istotnej informacji.

 

 

Dyskusja ma sens ponieważ pilsner idzie na drożdżach z zestawu, a lager na dokupionych dolniakach.

pomieszczenie 15 spróbuję podkręcić do 17-18 i na cichą wstawić tam pilsnera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyskusja ma sens ponieważ pilsner idzie na drożdżach z zestawu, a lager na dokupionych dolniakach.


Może coś przeoczyłem, ale pilsner (czy raczej: pils) to też dolniak. Tak, czy inaczej, nie widzę sensu podkręcania temperatury. Zadałbym w 15, jak już ruszą, to same podbiją do około 17.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytajac Wasze posty wychodzi na ta, ze ja mialem pecha z drozdzami Coopersa ktore byly dolaczone do zestawu, bo mi nie chcialy ruszyc gdy temperatura brzeczki miala 15 stopni. Mysle tez, ze problemem tutaj moze byc sposob przechowywania drozdzy. Coopers wklada drozdze pod plastikowe wieczko i jak trafiaja do sklepu to brewkity leza w temperaturze pokojowej co ma negatywny wplyw na drozdze.Prosze mnie poprawic jezeli sie myle.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak kupowałem coopers to sprzedawca uprzedził mnie że są tam drożdże do górnej fermentacji, poza tym w instrukcji wyraźnie jest napisane że temperatura Nastaw na poziomie 21 st. C.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.