Jump to content
Duszakm

Pierwsze Piwa z Brewkita

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

 

Za robienie piwa zabrałem się kilka dni temu, mam dość dużą praktykę w robieniu win, więc sporą część sprzętu mam.

 

2 stycznia nastawiłem pilsnera z Coopersa, dodałem 1,7 ekstraktu słodowego i poszło na drożdżach z zestawu BLG 11 .

Pracuje w 21 st C., niedługo będę zlewał na cichą i moje pytanie zostawić w tej samej temperaturze czy przenieść do niższej.

 

Dzisiaj drugi nastaw to Lager z Coopersa z ekstraktem słodowym ale tutaj już dałem drożdże na dolną Saflager W34/70 BLG 12 został w piwnicy 12 st C., i co tu z cichą zostawić w 12 czy niższa minimum jakie mogę mieć to 9 st.C.

 

 

Pewnie będzie jeszcze tysiąc pytań ale to w przyszłości.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Na przyszłość jak masz takie możliwości to daj od początku na burzliwej w 15 st., piwo dłużej fermentuje ale smakowo wychodzi lepiej, jeśli chodzi teraz o cichą to ja bym zostawił w 15 st. a 4-5 dni przed rozlewem do 9 st. żeby piwko się wyklarowało... :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kris 81 dlatego do lagera już dokupiłem oddzielnie drożdże,

Następne piwo będzie ekstrakt slodowy i chmielenie.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

 

A jakie sa drożdże w zestawie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

 

A ja myślę że i w 15 pociągną

 

 

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

 

 

Mam inne zdanie na ten temat

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Tego z górnej dać na ile, mam możliwość 15, 12, lub 9 st C

Jezeli uzywasz drozdzy z zestawu to minimum 17 stopni, jak bedziesz warzyl nastepne piwa z puszki to polecam zebys dokupil sobie inne drozdze. Jest roznica w smaku dosc wyczuwalna.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A jakie sa drożdże w zestawie?
Z tego co mi wiadomo, wyczytane na innych forach polskich jak i zagranicznych to Coopers dorzucal drozdze aleowe do lagerow i pilsnerow. Zrobilem raz pilnera i lagera na drozdzach z zestawu i nie bylo tragicznie. Obie warki robilem w okolo 17 stopniach bo nizej nie chcialy pracowac. Pozniej kupilem Mangrove Jacks i byla spora roznica z tym ze byly to juz drozdze dolnej fermentacji wiec jako tak nie mozna tego porownac. Najlepszy przyklad moge podac na podstawie piwa Coopers Hefe. Robilem je na drozdzach z zestawu i drugi raz na Mangrove Jacks M20. Roznica byla dosc spora. Skladniki i sposob warzenia dokladnie taki sam.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

A ja myślę że i w 15 pociągną

 

Jeszcze jedno pytanie

Na cicha zlecać pod korek jak wino czy może być w fermentatorze wolna przestrzeń?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

...jezeli to piwo z puchy to nie warto zlewac na cicha, nic to nie zmieni.

 

 

 

Mam inne zdanie na ten temat
....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edited by kris81

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.


A ja myślę, że anteks miał na myśli pewną drobną różnicę między temperaturą pomieszczenia, a temperaturą fermentacji. Ta druga (gdy już drożdże ruszą) będzie o 2-3° wyższa. Fermentacja powinna ruszyć, choć na pewno z większym lagiem niż przy wyższej temperaturze. Już pomijam, że autor wątku dokupił drożdże osobno, więc dyskusja jest bez sensu.

Tutaj nie do końca wiarygodny test, ale kilka fajnych informacji w nim padło:
http://www.piwo.org/topic/9273-drozdze-z-brewkitu-coopers-lager-dolna-fermentacja-test/

 

Co do przelewania na cichą. Jeżeli nie zbieramy gęstwy, to nie widzę sensu. To czy piwo jest z puchy, czy zacierane, nie wnosi tu żadnej istotnej informacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

....myslisz czy wiesz na 100%? Ja tylko napisalem jak to wygladalo u mnie, no i w sumie moge powiedziec ze znajomy mial podobna sytuacje. Byc moze trafily Ci sie drozdze dolniaki w zestawie od Coopersa co jest chyba niespotykane. Wychodzi tez z tego co piszesz, ze Coopers podaje nieprawdziwe dane na stronie i w "instrukcji obslugi" swojego zestawu. Ale chyba nie ma sie o co tu spierac. Kolega po paru probach wyrobi sobie zdanie jak kazdy z nas tutaj.

 

A ja myślę, że anteks miał na myśli pewną drobną różnicę między temperaturą pomieszczenia, a temperaturą fermentacji. Ta druga (gdy już drożdże ruszą) będzie o 2-3° wyższa. Fermentacja powinna ruszyć, choć na pewno z większym lagiem niż przy wyższej temperaturze. Już pomijam, że autor wątku dokupił drożdże osobno, więc dyskusja jest bez sensu.

 

Tutaj nie do końca wiarygodny test, ale kilka fajnych informacji w nim padło:

http://www.piwo.org/topic/9273-drozdze-z-brewkitu-coopers-lager-dolna-fermentacja-test/

 

Co do przelewania na cichą. Jeżeli nie zbieramy gęstwy, to nie widzę sensu. To czy piwo jest z puchy, czy zacierane, nie wnosi tu żadnej istotnej informacji.

 

 

Dyskusja ma sens ponieważ pilsner idzie na drożdżach z zestawu, a lager na dokupionych dolniakach.

pomieszczenie 15 spróbuję podkręcić do 17-18 i na cichą wstawić tam pilsnera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę sensu podkręcania temperatury. W 15 stopniach też powinny ruszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dyskusja ma sens ponieważ pilsner idzie na drożdżach z zestawu, a lager na dokupionych dolniakach.


Może coś przeoczyłem, ale pilsner (czy raczej: pils) to też dolniak. Tak, czy inaczej, nie widzę sensu podkręcania temperatury. Zadałbym w 15, jak już ruszą, to same podbiją do około 17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytajac Wasze posty wychodzi na ta, ze ja mialem pecha z drozdzami Coopersa ktore byly dolaczone do zestawu, bo mi nie chcialy ruszyc gdy temperatura brzeczki miala 15 stopni. Mysle tez, ze problemem tutaj moze byc sposob przechowywania drozdzy. Coopers wklada drozdze pod plastikowe wieczko i jak trafiaja do sklepu to brewkity leza w temperaturze pokojowej co ma negatywny wplyw na drozdze.Prosze mnie poprawic jezeli sie myle.

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak kupowałem coopers to sprzedawca uprzedził mnie że są tam drożdże do górnej fermentacji, poza tym w instrukcji wyraźnie jest napisane że temperatura Nastaw na poziomie 21 st. C.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilsner poszedł na cicha z chmielem Centennial 50g

 

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edited by Duszakm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.