Jump to content

Pastylki fermentacyjne, temperatura otoczenia, brew kit FINLANDIA


Torveg
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Właśnie mam nastawioną trzecią warkę i cichałbym podzielić się spostrzeżeniami i zadać kilka pytań.

 

1 warka:

-Coopers Lager + glukoza Delecta

 

pytanie 1. Chyba wsypywałem za mało glukozy przy butelkowaniu. Używałem miarki tej z zestawów, ale glukoza jest w proszku a cukier w krysztale. Czy dobrze rozumuje, że ta miarka przekłamuje w przypadku glukozy w proszku?

 

Smak piwa ogolnie był lekko bimbrowaty, ale bardzo szybko zaczalem degustacje(3 tyg od butelkowania) wiec być może to był powód.

 

2 warka:

- Finlandia Lager premium +suchy ekstrakt słodowy+ pastylki fermentacyjne

 

Spodziewałem się o wiele lepszego efektu ponieważ użyłem ekstraktu i pastylek fermentacyjnych oraz dłużęj czekałem na degustacje. Fermentacja burzliwa bardzo szybko się skończyła (dzien, moze dwa) i była bardzo burzliwa, chociaż temperatura nie była ekstremalnie wysoka(22-23°C ).Przetrzymałem jeszcze kilka dni ale BLG zatrzymało się na ok 2,5-3°Blg wiec butelkowałem.

 

pytanie 2. Czy wysokie blg przy butelkowaniu spowoduje, ze piwo będzie bardziej gazowane?

 

pytanie3. Czy pastylki fermentacyjne http://www.sklep.piwowin.pl/PASTYLKI_FERMENTACYJNE-19.html to dobre rozwiązanie?

 

pytanie4. Czy bardzo szybka fermentacja burzliwa może wpłynąć diametralnie na smak piwa?

 

Po miesiącu od butelkowania nastąpiła degustacja. Piwo niestety ma dziwny smak (posmak tworzywa sztucznego?) i moim zdaniem jest troche niedogazowane. Postanowiłem przetrzymać je jeszcze z 2 miesiące i zobaczyć co dalej.

 

3 warka:

-Coopers European Lager + płynny ekstrakt słodowy Coopers (11°Blg przed dodaniem drożdży)

 

W tej chwili fermentuje. Nakleiłem na fermentator termometr LCD i zauwazyłem, ze temperatura jest ok 2°C wyższa niż otoczenia.

 

pytanie5. Do której temperatury mam się odnosić w stosunku do drożdży? Chyba fermentatora, chociaż pan w sklepie powiedział mi, ze otoczenia.

 

pytanie6. Czy zmiany temperatury znacząco wpływaja na fermentacje jeśli są w zakresie? Nie jestem w stanie utrzymać ciągle idealnej (dzien/ noc) i się zmienia o ok 2°C

 

pytanie7. Zastanawiam się czy używać tych pastylek do wtórnej fermentacji. Wogóle to ma duże znaczenie? Wyczytałem gdzieś na forum, ze nie ma róznicy czy to cukier czy cokolwiek.

 

pytanie8. Macie jakiś patent na szybkie mycie butelek? To jest chyba najgorsza czynność w tym wszytskim:). Dodatkowo dezynfekuje pirosiarczanem potasu. Wlewam troche, wstrząsam, zostawiam na chwile(podobno opary dezynfekuja) i wylewam. Może tak być?

 

Chyba większość pytań i spostrzeżeń napisałem. Jak sobie coś przypomne do napisze. Z góry dzięki za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Przedstaw się proszę jeszcze w odpowiednim dziale.

Bardzo ciekawe pytania... sam jestem ciekaw odpowiedzi np dot. pastylek i temperatury w fermentorze.

Zastanawia też jak miarka mierzy właśnie np glukozę, ekstrakt słodowy i cukier... i na ile "przekłamania" mają znaczenie.

Link to comment
Share on other sites

pytanie 1. Chyba wsypywałem za mało glukozy przy butelkowaniu. Używałem miarki tej z zestawów, ale glukoza jest w proszku a cukier w krysztale. Czy dobrze rozumuje, że ta miarka przekłamuje w przypadku glukozy w proszku?

Tak. Ale chyba odwrotnie - ona jest wyskalowana dla glukozy (?)

 

pytanie 2. Czy wysokie blg przy butelkowaniu spowoduje, ze piwo będzie bardziej gazowane?

I tak i nie - niedofermentowanie piwa do końca to powoduje.

 

pytanie4. Czy bardzo szybka fermentacja burzliwa może wpłynąć diametralnie na smak piwa?

Tak

 

pytanie5. Do której temperatury mam się odnosić w stosunku do drożdży? Chyba fermentatora, chociaż pan w sklepie powiedział mi, ze otoczenia.

Temperatura piwa w fermentorze jest istotna

 

pytanie6. Czy zmiany temperatury znacząco wpływaja na fermentacje jeśli są w zakresie? Nie jestem w stanie utrzymać ciągle idealnej (dzien/ noc) i się zmienia o ok 2°C

Tak, ale piwo nie zmienia tak szybko swojej temperatury, ma pewną bezwładność

 

pytanie7. Zastanawiam się czy używać tych pastylek do wtórnej fermentacji. Wogóle to ma duże znaczenie? Wyczytałem gdzieś na forum, ze nie ma róznicy czy to cukier czy cokolwiek.

W zasadzie nie ma

 

pytanie8. Macie jakiś patent na szybkie mycie butelek? To jest chyba najgorsza czynność w tym wszytskim:). Dodatkowo dezynfekuje pirosiarczanem potasu. Wlewam troche, wstrząsam, zostawiam na chwile(podobno opary dezynfekuja) i wylewam. Może tak być?

Tak, każdy ma swój patent, ja stosuje kreta

Link to comment
Share on other sites

pytanie8. Macie jakiś patent na szybkie mycie butelek? To jest chyba najgorsza czynność w tym wszytskim:).

Mam automatyczną myjkę sterowaną głosem. W zasadzie są to dwie myjki :/

Mówię : Łukasz, Piotrek jak chcecie się napić piwa to umyjcie te 80 butelek :P:) :)

 

Czasem działa, chociaż nie zawsze :):/:lol:

 

edit: Aha zapomniałem napisać, że myjki są pełnoletnie :)

Edited by pako1
Link to comment
Share on other sites

nastawiłem pszeniczne w sobotę wieczorkiem , rano w niedzielę obudziła mnie właściwie nastawiona warka:D ale dzisiaj jest cisza po burzliwej czy to normalne zjawisko ? by tak szybko przestało pracować? Warka była robiona z Coopersa + ekstrakt słodowy przeniczny WES a

Link to comment
Share on other sites

pytanie8. Macie jakiś patent na szybkie mycie butelek? To jest chyba najgorsza czynność w tym wszytskim:).

W ogóle ich nie myć :lol:. Po wypiciu piwa butelkę dobrze przepłukać wodą a przed rozlewem zdezynfekować.

Link to comment
Share on other sites

W ogóle ich nie myć :/. Po wypiciu piwa butelkę dobrze przepłukać wodą a przed rozlewem zdezynfekować.

Będę wiedział od kogo piwa nie próbować :lol:

 

Oczywiście, że butelkę trzeba umyć.

 

Płukanie nie wyczyści butelki z osadu drożdżowego, czy szyjki z osadu z pod kapsla, trzeba by płukać pod ciśnieniem, jakąś dyszą.

 

Ja próbowałem różnych metod i bezkonkurencyjna jest zmywarka.

Link to comment
Share on other sites

"Po miesiącu od butelkowania nastąpiła degustacja. Piwo niestety ma dziwny smak (posmak tworzywa sztucznego?) i moim zdaniem jest troche niedogazowane. Postanowiłem przetrzymać je jeszcze z 2 miesiące i zobaczyć co dalej.?

 

znalazłem kilka odpowiedzi na temat "plastikowego" posmaku:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=12&przedm=7509409

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

W ogóle ich nie myć :). Po wypiciu piwa butelkę dobrze przepłukać wodą a przed rozlewem zdezynfekować.

Będę wiedział od kogo piwa nie próbować :)

 

Oczywiście' date=' że butelkę trzeba umyć.

 

Płukanie nie wyczyści butelki z osadu drożdżowego, czy szyjki z osadu z pod kapsla, trzeba by płukać pod ciśnieniem, jakąś dyszą.

 

Ja próbowałem różnych metod i bezkonkurencyjna jest zmywarka.[/quote']

Synu zaprawdę powiadam Ci mylisz się. Stosuję tą metodę od początku i zero problemu. Dodam że nawet gdy niema możliwości wypłukania butelki od razu, to wystarczy otwartym kapslem zacisnąć butelkę i nawet po dwóch tygodniach wypłukać, zdezynfekować i niema problemów z osadem i innym syfem w butelce.

Link to comment
Share on other sites

Jejski musisz mieś jakieś szczególnie grzeczne drożdże. Jak robię inspekcję takich płukanych butelek to przynajmniej w co trzeciej widzę na dnie "mgiełkę" z przyschniętych drożdży, a w szyjce czasem obrączkę.

 

Jeżeli już, to warto stosować metodę bnp: psiknąć roztworem wybielinki do środka, zatkać starym kapslem i tak przechowywać. Takie butelki mają denka czyste jak lustro.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wracając do tematu smaku brewkit Finlandia troche sie ułożył aczkolwiek nie potrafie wyciagnać obiektywnych wniosków i mam nadzieje, ze ktoś opisze swoje doznania z tymi brewkitami, szczególnie, ze dystrybutor jest bardzo miłym, człowiekiem. Co do pastylek, użyłem w końcu ich, ponieważ w smaku były identyczne jak zwyky ekstrakt słodowy( zero posmaku wspomnianego plastiku) a piwo jest nagazowane wystarczajaco. Co do zakończenia burzliwej fermentacji, zarowno na brewkicie Finlandia jak i Coopers miałem 3°Blg i nie chcialo zejść niżej, nawet po dluższym czasie, gdzies ktos na forum napisał, ze brekwity tak mają. chociaz 3°Blg wydaje mi sie duzo, wiec pytanie czy to jest ok?.Zmierzyłem blg w tym piwie Finandia wlasnie °Blg i wynosi 1,5. Czy trzeba czekać na pełnie smaku/mocy przy 0°Blg podczas fermentacji cichej?

 

Co do brekitu European Lager smak piwa po burzliwej fermentacji mnie zachwycił!. Jednak uzyłem starego roztworu pirosiarczanu sodu ktory mocno smierdział siarką. Niby jest napisane , ze jest obojętny , ale czy ma jakaś date przydatności użytku? mam nadzieje, ze nie skopałem całej warki, uzywajac starego roztworu. Wielkie dzięki za odpowiedzi, swoja drogą chciałem pochwalić, ze jest to pierwsze forum na ktorym dostałem konkretne odpowiedzi na pytania. Na innych forach czasami chcialem skoczyc przez okno(chociaz mieszkam na parterze:)

Link to comment
Share on other sites

Najlepszym sposobem jest zagotowanie wody i glukozy (tak 1,7 opakowania delekty - niecałe 2) odmierzonej wcześniej dla całości i wlanie ostudzonej do balona. Pomijamy miarkę a wcześniej robimy z 20l a nie 23l Wodę zawsze proponuje przegotować i korzystanie z mineralnej sklepowej to czasami z krnu o wiele lepiej użyć. Odnośnie mycia butelek rozumując prosto, najlepsze efekty dałoby użycie myjki ciśnieniowej do samochodu. Odnośnie pytania o fermentacje proszę ewentualnie odpowiedzieć

pytanie5. Do której temperatury mam się odnosić w stosunku do drożdży? Chyba fermentatora, chociaż pan w sklepie powiedział mi, ze otoczenia.

Odpowiedź padła TAK. Tak ale jak lepiej? Jak szybciej fermentacja przebiega czy wolniej?

 

Plastykowy smak, odpowiedź z browarmatora:

Nawarzyłem warkę z brew-kita Muntons Gold Pilsner.

Po okresie 21 dni leżakowania piwo było pyszne, ale z biegiem czasu zaczyna być w nim wyczuwalny delikatny posmak plastiku.

Co może być przyczyną tej wady piwa. Dodatkowo wyjaśniam, że brzeczki, zgodnie z instrukcją nie gotowałem.

Sprzęt sterylizowałem Chemipro OXI.

Odpowiedź

możliwe, że w wyniku niedoskonałej sanityzacji do głosu doszły drożdże dzikie zdolne produkować fenolowe absmaki, kojarzone z plastikiem.Rozwojowi takiej infekkcji towarzyszyć powinno wzrastające i w końcu zbyt duże nagazowanie piwa.

Bardziej prawdopodobne w tym przypadku wydaje się jednak, że z upływem czasu dochodzi do autolizy drożdży zalegających na dnie butelki. Być może piwo zabutelkowano ze zbyt dużą ilością drożdży i innych osadów.

A co do pirosiarczanu to najlepiej płukać chłodną wodą przegotowaną i uważać bo to paskudztwo jest toksyczne, ja sterylizuje koło domu pod daszkiem.

Edited by fabians
Link to comment
Share on other sites

A co do pirosiarczanu to najlepiej płukać chłodną wodą przegotowaną i uważać bo to paskudztwo jest toksyczne, ja sterylizuje koło domu pod daszkiem.

Zerknij np tutaj, nawiązując do toksyczności

http://www.ake.com.pl/spozywczy/konserwanty/pirosiarczyn_sodu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.