Jump to content
Sign in to follow this  
CraftMat

Sok z owoców w piwie. podbija BLG czy nie?

Recommended Posts

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

 

Ok...no własnie też tak uważam. Ale Skoro BLG sprawdziłem zaraz po przelaniu do fermentora i wartość BLG była przecież już razem z sokiem i po rozcieńczeniu z wodą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Pytanie nie jest sprecyzowane, więcej niż co/kiedy?  ;)

 

Tak na poważnie, to ilość alkoholu zależy od blg początkowego i końcowego, a nie czy wrzucisz tam owoce.

 

Pytanie z tematu jest już sensowniejszy i to zależy od tego jakie jest blg soku a jakie blg brzeczki i w zależności od tego może podnieść ekstrakt, może obniżyć albo go nie zmienić.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak by było np. 12 blg i dał byś owoce to by podbiło, ale jak masz już "produkt finalny" zmierzony i jest np.12 to co niby ma się zmienić ? cukry raczej same się nie namnożą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, precyzyjniej: Po ugotowaniu brzeczki z owocami, przelaniu jej do fermentora i dolaniu wody-pomiar: 11,5 blg. Czyli alkohol liczyć normalnie wg wzoru i nic tam wiecej alku się nie ma prawa wziąć? Bo przecież pomiar był robiony już po ugotowaniu owoców itd

 

 

Chyba właśnie rozumiem to co napisał Gawon. Czyli nic wiecej

Edited by CraftMat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, normalnie liczysz.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście warunek jest taki że owoce dostarczyły tylko fermentowalne cukry. Czy tak jest to nie wiem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.