Jump to content
drakon

Browar Dionizy

Recommended Posts

Równo 300 dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Za mną 15 warek. Nie szalałem ze stylami, uczyłem się samego procesu, dużo czytałem, starałem się po prostu robić dobre piwo ;) . Ciężko mi oczywiście ocenić nie będąc sensorykiem jakie wady popełniałem, lecz kilka na pewno udało mi się wyłapać i wyciągnąć wnioski. Zakładam ten temat dla własnej motywacji, systematyki oraz być może na pamiątkę. Korzystam z serwisu brewness, lecz co własny dziennik to własny dziennik.

Mój sprzęt to garnek emaliowany 30l (dziś kupiłbym 40l ze stali nierdzewnej). No i reszta tych wszystkich przyborów niezbędnych do warzenia- termometry, fermentory itd. :D

 

Warki:

  1. Ale #1
  2. IPA
  3. AIPA
  4. Ale #2
  5. Ale #3
  6. Ale #4
  7. English Brown Ale
  8. Polish Ale
  9. Polish Ale #2
  10. American Carmel Wheat
  11. ESB
  12. Polish IPA
  13. Pszenica
  14. Bitter
  15. Marynka Single Hop
  16. Oatmeal Stout
  17. APA Galaxy
  18. Lager
  19. Porter Bałtycki
  20. Ciemne
  21. Polish Ale
Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 1 Ale

OG.13°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 18l

Wydajność (wg Brewness) 67.2 %

 

Zasyp:

Suma 4.6 kg

Strzegom Pilzneński 4.3 kg 93.5%

Strzegom Karmel 30 0.3 kg 6.5%

 

Zacieranie:
60 min - 65°C
78°C

Chmielenie:

Marynka 15g 60min

Marynka 15g 30min

Lubelski 30g 10min

 

Drożdże:
US-05 paczka sucharów

 

Pierwsza warka robiona metodą 7+7 :D , wyszła mętna, pełna w smaku, znikła chyba w 2 tyg od rozlewu, a może nawet i prędzej :smilies:

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 2 IPA.pl

OG. 14°Blg
FG. 2,5°Blg
Wyszło 22l

IBU 38

Wydajność (wg Brewness) 76,9 %

 

Zasyp:

Suma 5,1 kg

Strzegom Pale Ale 5.1 kg 100%

 

Zacieranie:
100 min - 65°C
78°C

Chmielenie:

Iunga 30g 70min -11 ak

Lubelski 30g 10min - 4 ak

 

Drożdże:
US-05 gęstwa 200ml

 

Pierwsze było robione z zestawu surowców, tylko trochę za sprawą podpowiedzi udzielonych mi wtedy na forum zmieniłem chmielenie tak tutaj dałem do pieca. Piwo wyszło tak mocno goryczkowe że baaardzo ciężko je było pić. Goryczka zalegająca, cierpka, ściągająca. Przechmieliłem je konkretnie. Zraziłem się trochę do chmielu Iunga, jednak dziś wiem że po prostu za dużo sypnąłem.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 3 AIPA

OG. 18,5°Blg
FG. 4,5°Blg
Wyszło 18l

IBU 71

Wydajność (wg Brewness) 69,7 %

 

Zasyp:

Suma 6,5 kg

Strzegom Pale Ale 5 kg 76.9%

Strzegom Monachijski typ II 1 kg 15.4%

Weyermann pszeniczny jasny 0.5 kg 7.7%

 

Zacieranie:
52 C 20 min
65 C 20 min

72 C 30 min

Chmielenie:

Citra 20g 60min- 13,5%ak

Amarillo 30g 30min- 8,8%ak

Cascade 30g 30min- 6,8%ak

Amarillo 30g 10min- 8,8%ak

Cascade 30g 10min- 6,8%ak

Na zimno

Citra 20g 7dni- 13,5%ak

Amarillo 30g 7dni- 8,8%ak

Cascade 30g 7dni- 6,8%ak

 

Drożdże:
US-05 gęstwa 200ml

 

Tutaj porwałem się na mocniejsze piwo które moim zdaniem wyszło wyborne lecz dosyć ciężkie jak na zbliżające się letnie miesiące. Pierwszy raz zetknąłem się z chmieleniem na zimno i ameryką. Było dość karmelowe z tego co pamiętam- z pewnością przez słód monachijski.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 4 Ale

OG. 13°Blg
FG. 5°Blg
Wyszło 22l

IBU 29

Wydajność (wg Brewness) 72,8 %

 

Zasyp:

Suma 5,35 kg

Strzegom Pale Ale 5 kg 93.5%

Weyermann pszeniczny ciemny 0.25 kg 4.7%

Weyermann - Acidulated Malt 0.1 kg 1.9%

 

Zacieranie:
65 C 60 min

78 C 10 min

Chmielenie:

Marynka 15g- 60min- 10,5%ak

Marynka 15g- 30min- 10,5%ak

Saaz 25g- 10min- 3,5%ak

 

Drożdże:
s-04 paczka sucharów

 

Ze względu na przechmielenie warki 2, oraz wysoką goryczkę w 3ciej wróciłem do chmielenia tak jak w warce pierwszej w której goryczka jak dla laika była wtedy idealna. Spróbowałem też innych drożdży by wydobyć pełnie z piwa, podniosła się wtedy też wydajność- pamiętam pełny gar 'z górką' i wycieranie kuchenki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 5 Ale

OG. 12°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 16l

IBU 31

Wydajność (wg Brewness) 89,3 %

 

Zasyp:

Suma 3,025 kg

Strzegom Pale Ale 2.5 kg 82.6%

Weyermann pszeniczny ciemny 0.25 kg 8.3%

Weyermann - Acidulated Malt 0.075 kg 2.5%

Płatki jaglane 0.2 kg 6.6%

 

Zacieranie:
65 C 60 min

78 C 10 min

Chmielenie:

Marynka 20g- 60min- 10,5%ak

Saaz 20g- 10min- 3,5%ak

Saaz 20g- 5min- 3,5%ak

 

Drożdże:
s-04 gęstwa 100ml

 

Te wyszło na serio dobre, to było pierwsze w którym przyłożyłem się do temperatury fermentacji oraz trafiłem z chmieleniem. Warka nr5 była również takim czyszczeniem magazynów, stąd płatki jaglane dla podbicia ekstraktu.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 6 Ale

OG. 11°Blg
FG. 2,5°Blg
Wyszło 15l

IBU 28

Wydajność (wg Brewness) 68,6 %

 

Zasyp:

Suma 3,275 kg

Strzegom Pale Ale 2.5 kg 76.3%

Weyermann - Acidulated Malt 0.075 kg 2.3%

Oats, Flaked 0.7 kg 21.4%

 

Zacieranie:
63 C 60 min

78 C 10 min

Chmielenie:

Marynka 20g- 60min- 10,5%ak

Saaz 30g- 5min- 3,5%ak

 

Drożdże:
s-04 gęstwa 100ml

 

Za duża ilość płatków owsianych jako surowca niesłodowanego.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 7 Brown Ale

OG. 14°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 22l

IBU 22

Wydajność (wg Brewness) 86,8 %

 

Zasyp:

Suma 4,7 kg

Pilzneński 4 kg 85.1%

Strzegom Karmel 30 0.4 kg 8.5%

Czekoladowy 0.1 kg 2.1%

Simpsons - Coffee Malt 0.2 kg 4.3%

 

Zacieranie:
64 C 30 min

72 C 30 min

78 C 5 min

Chmielenie:

Marynka 16g- 60min- 10,5%ak

EKG 25g- 15min- 5,1%ak

Tradition 10g- 0min- 4,5%ak

EKG- 25g- 0min- 5,1%ak

 

Drożdże:
us-05 paczka sucharów

 

To był chyba zestaw surowców, zmieniłem jednak chmielenie.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 8 Polish Ale

OG. 12,4°Blg
FG. 2°Blg
Wyszło 18l

IBU 24

Wydajność (wg Brewness) 67,4 %

 

Zasyp:

Suma 4,2 kg

Pale Ale 4,2 100%

 

Zacieranie:
65 C 60min

Chmielenie:

Marynka 15g- 60min- 10,5%ak

Sybilla 30g - 10min- 6%ak

 

Drożdże:
us-05 gęstwa 100ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 9 Polish Ale#2

OG. 12,4°Blg
FG. 1,5°Blg
Wyszło 22l

IBU 24

Wydajność (wg Brewness) 76,4 %

 

Zasyp:

Suma 4,5kg

Pale Ale 4 88,9%

Pszeniczny 0,5kg 11,1%

 

Zacieranie:
65 C 60min

 

Chmielenie:

Marynka 15g- 60min- 10,5%ak

Sybilla 30g - 10min- 6%ak

 

Drożdże:
us-05 gęstwa 150ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 10 American Wheat

OG. 13,5°Blg
FG. 2°Blg
Wyszło 18l

IBU 28

Wydajność (wg Brewness) 66,2 %

 

Zasyp:

  Pszeniczny 2.2 kg 46.8%  

  Pale Ale Malt Europe 2.2 kg 46.8%  

  Karmelowy Ciemny 0.3 kg 6.4%

  Suma 4.7 kg

 

Zacieranie:
65 C 60min

78 C 1min

 

Chmielenie:

 

  Marynka 20 g 60 min 10 %

  East Kent Goldings 25 g 5 min 5.1 %

  East Kent Goldings 25 g 20 min 5.1 %

  Simcoe 50 g 3 dni 13.2 %

 

Drożdże:
us-05 gęstwa 150ml

 

Za dużo karmelu ciemnego, wyszło słabo

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 11 Bitter

OG. 13°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 24l

IBU 36

Wydajność (wg Brewness) 87,2 %

 

Zasyp:

 

  Pale Ale Malt Europe 4 kg 84.5%  

  Karmelowy Strzegom 0.4 kg 8.4%  

  Brown Malt (British Chocolate) 0.2 kg 4.2%  

  Oats, Flaked 0.135 kg 2.9%  

  Suma 4.735 kg

 

 

Zacieranie:
68 C 60min

 

Chmielenie:

Magnum 20 g 60 min 13.5 %  

Fuggles 50 g 15 min 4.5 %

 

Drożdże:
FM11 Wichrowe Wzgórza

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 12 Jasne Pełne

OG. 16°Blg
FG. 4°Blg
Wyszło 22l

IBU 41

Wydajność (wg Brewness) 89,5 %

 

Zasyp:

 

    Pale Ale Malt Europe 4 kg 76.9%  

    Pszeniczny 0.5 kg 9.6%  

    Płatki jęczmienne 0.4 kg 7.7%  

    Strzegom Karmel 30 0.3 kg 5.8%  

    Suma 5.2 kg

 

 

Zacieranie:
 

70 C 30 min

65 C 30 min

78 C 5 min

 

Chmielenie:

 

Magnum 40 g 60 min 8.6 %  

Willamette 30 g 30 min 4.7 %  

Willamette 30 g 30 min 4.7 %  

Willamette 40 g 3 dni 4.7 %

 

Drożdże:
FM11 Wichrowe Wzgórza Gęstwa 150ml

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 13 Pszeniczne

OG. 12°Blg
FG. 2°Blg
Wyszło 22l

IBU 12

Wydajność (wg Brewness) 87,9 %

 

Zasyp:

 

  Pszeniczny 1.8 kg 47.4% 85 %  

  Pilzneński 2 kg 52.6% 81 %  

  Suma 3.8 kg

 

 

Zacieranie:
 

 

45 C 10 min

65 C 60 min

78 C 5 min

 

Chmielenie:

 

Marynka 15 g 90 min 10 %

 

Drożdże:
WB-06

Suche 11.5 g Fermentis

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 14 Bitter #2

OG. 11°Blg
FG. 2°Blg
Wyszło 21l

IBU 30

Wydajność (wg Brewness) 81 %

 

Zasyp:

 

  Pale Ale Malt Europe 3 kg 78.9%  

  Karmelowy Strzegom 0.2 kg 5.3%    

  Brown Malt (British Chocolate) 0.2 kg 5.3%  

  Barley, Flaked 0.4 kg 10.5%    

  Suma 3.8 kg

 

 

Zacieranie:
 

68C 60min

 

Chmielenie:

 

  Marynka 15 g 60 min 10.5 %

  Golding 20 g 15 min 6.1 %

  Fuggles 20 g 15 min 4.5 %

 

Drożdże: S-04 gęstwa 150ml

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 15 Marynka SH

OG. 13°Blg
FG. 2°Blg
Wyszło 24l

IBU 27

Wydajność (wg Brewness) 88,8 %

 

Zasyp:

 

  Strzegom Pilzneński 3 kg 63.8%  

  Mild Malt 1 kg 21.3%  

  Pszeniczny 0.5 kg 10.6%    

  Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4.3%  

  Suma 4.7 kg

 

Zacieranie:
 

68C 60min

 

Chmielenie:

 

  Marynka 20 g 60 min 10 %

  Marynka 15 g 20 min 10 %

  Marynka 15 g 0 min 10 %

 

Drożdże: S-04 Gęstwa 120ml

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 16 Oatmeal Stout

OG. 13,5°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 24l

IBU 32

Wydajność (wg Brewness) 81,2 %

 

Zasyp:

 

 

    Pale Ale Malt Europe 3 kg 56.6%    

    Pilzneński 1 kg 18.9%  

    Oats, Flaked 0.5 kg 9.4%  

    Karmelowy Jasny 0.3 kg 5.7%  

    Caraaroma 0.2 kg 3.8%  

    Fawcett - Czekoladowy 0.2 kg 3.8%  

    Jęczmień palony 0.1 kg 1.9%  

    Suma 5.3 kg

 

 

Zacieranie:
 

70C 90min

 

Chmielenie:

 

  Marynka 30 g 60 min 10 %

  Fuggles 30 g 10 min 4.5 %

 

Drożdże: S-04 Gęstwa 180ml

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 17 APA Galaxy

OG. 13°Blg
FG. °Blg
Wyszło 24l

IBU 28

Wydajność (wg Brewness) 81,1 %

 

Zasyp:

  Pilzneński 4 kg 80%  

  Pszeniczny 0.5 kg 10%    

  Rye, Flaked 0.2 kg 4%    

  Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4%  

  Karmelowy Ciemny 0.1 kg 2%    

  Suma 5 kg

 

 

Zacieranie:
 

68- 60min

76- 5min

 

Chmielenie:

 

  Magnum 20 g 60 min 8.6 %  

  Galaxy 10 g 30 min 13.3 %

  Galaxy 40 g 80 min 13.3 %  Hop Stand w 80 C

  Galaxy 50 g 5 dni 13.3 % na zimno

 

Drożdże: US-05 Paczka sucharów

 

Fermentacja pod schodami 15-16C

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Magnum 20 g 60 min 8.6 % Galaxy 10 g 30 min 13.3 % Galaxy 40 g 80 min 13.3 % Galaxy 50 g 5 dni 13.3 %
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Magnum 20 g 60 min 8.6 % Galaxy 10 g 30 min 13.3 % Galaxy 40 g 80 min 13.3 % Galaxy 50 g 5 dni 13.3 %
 

 

Już poprawiłem :D. Rzeczywiście muszę popracować nad tym wątkiem bo czytelnością nie grzeszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 18 Lager

 

OG. 13°Blg
FG. °Blg
Wyszło 20l

IBU 26

Wydajność (wg Brewness) 83,8 %

 

Zasyp:

 

  Pilzneński 3.8 kg 93.8%    

  Strzegom Karmel 30 0.25 kg 6.2%      

  Suma 4.05 kg

 

Zacieranie:
 

64- 20min

72- 40min

78- 5min

 

Chmielenie:

 

Magnum 10 g 60 min 8.6 %  

Marynka 20 g 20 min 10.5 %

Sybilla 40 g 0 min 6 % Hop Stand w 80 C

 

Drożdże: W 34/70-  2 Paczki sucharów, uwodnione.

 

Brzeczka schłodzona do 11C, drożdże uwodnione, schłodzone do temp brzeczki, zadane w 12C, na noc wędruje do pomieszczenia z 5C owinięte w koc, rano pokombinuje nad lepszą izolacją. Zobaczymy czy dadzą radę takiej temperaturze. Pewnie na dniach będzie się nieco ocieplać- na co liczę.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z okazji 25 urodzin Porter Bałtycki. Mogłem go na 25 plato wyciągnąć, jednak chciałem w stylu.

 

Warka # 19 Porter Bałtycki

 

OG. 22°Blg
FG. °Blg
Wyszło 24l

IBU 27

 

Zasyp:


  Strzegom Pilzneński 3 kg 36.4%  

    Weyermann Wiedeński 2 kg 24.2%  

    Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann 2 kg 24.2%

    Słód Caramunich Typ II Weyermann 0.25 kg 3%  

    Coffe Light- Castle Malting 0.25 kg 3%  

    Caraaroma 0.25 kg 3%  

    Fawcett - Czekoladowy 0.25 kg 3%  

    Rye, Flaked 0.2 kg 2.4%  

    Jęczmień palony 0.05 kg 0.6%  

    Suma 8.25 kg

 

Zacieranie:
 

68- 90min

78- 5min

 

Chmielenie:

 

Perle- 100g 60min

 

Drożdże: W 34/70 gęstwa 550ml.

 

Brzeczka schłodzona do 9C. Fermentacja w 8C otoczenia.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 20 Ciemne

 

OG. 12°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 22l

IBU 28

 

Zasyp:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.5 kg
Ziarno Pilzneński 3 kg 66.7% 81 % 4
Ziarno Fawcett - Brown 0.6 kg 13.3% 72 % 180
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 11.1% 85 % 4
Ziarno Fawcett - Pale Chocolate 0.2 kg 4.4% 71 % 600
Ziarno Jęczmień palony 0.2 kg 4.4% 55 % 1200

 

Zacieranie:
 

69-65 - 60min

 

 

Chmielenie:

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 60 min 8.6 %
Gotowanie Fuggles 30 g 30 min 4.5 %
Whirlpool Fuggles 30 g 30 min 4.5 %

 

Drożdże: US-05 120ml gęstwa

 

Fermentacja burzliwa w 17C przez 11dni,  3tyg cicha z 20g płatków dębowych.

Edited by drakon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 21  Polish Ale

 

OG. 13°Blg
FG. 3°Blg
Wyszło 20l

IBU 26

 

Zasyp:

  Suma 4.7 kg  
Ziarno Pilzneński 4 kg 85.1% 81 % 4
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10.6% 85 % 4
Ziarno Karmelowy Ciemny 0.2 kg 4.3% 80 % 150

 

Zacieranie:
 

65 - 60min

 

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Marynka 20 g 60 min 8.6 %
Aromat Sybilla 30 g 30 min 3.5 %
Aromat Sybilla 20 g 0 min

3.5 %

 

Drożdże: US-05 120ml gęstwa

 

Fermentacja w 17C przez 4 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 22  Witbier

 

OG. 11°Blg
FG. °Blg
Wyszło 20l

IBU 17

 

Zasyp:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Pilzneński 1.95 kg 48.1% 81 % 4
Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 12.3% 85 % 4
Ziarno Pszenica niesłodowana 1 kg 24.7% 75 % 3
Ziarno Płatki pszeniczne 0.4 kg 9.9% 85 % 3
Dodatek Cukier 0.2 kg 4.9% 100 % 1



Zacieranie:
 

65 - 100min

72- 30min

 

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Sybilla 25 g 60 min 6.5 %


Drożdże: Mangrove Jack's Belgian Wit M21 11,5g suche

 

Fermentacja w 17C przez 2 tyg. 7g kolendry 10min, 10g curacao 10min, 15g curacao na wyłączenie palnika. Start w ciągu 24h

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.