Skocz do zawartości

APA Chmielenie+kilka pytań.


qvrz

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi :). Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej.

 

Warka 20l

 

Słody:

Karmelowy jasny 0,25kg

Pale Ale 5kg

 

Chmiele:

Enigma 50g

Mosaic 50g

Citra 50g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy), i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnego' aromatu z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całością w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście chmielenia APA zacząłbym od 30 minuty może schodzi więcej chmielu ale efekty są na prawdę niesamowite, ostatnio przy połączeniu Mosaic i Amarillo goryczka jest tylko w tle a cały smak i aromat ananasow, marakui wręcz powalający, a odpowiednie IBU łatwo sobie wyliczyć polecam PPPP do pobrania na forum, śmiga nawet w excelu na telefonie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.