Jump to content
kamilg20

Browamator - gdzie te alfakwasy?

Recommended Posts

Albo ja jestem ślepy, albo na stronie nie ma tych informacji... Nie mogę doczytać się zawartości alfakwasów przy każdym chmielu w tym sklepie. Pisze tylko, że dokładna zawartość jest podana na opakowaniu, którego nie ma na stronie. Ktoś pomoże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie mają takich info. O jaki chmiel chodzi,może ktoś z forum ma i ci poda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie mają takich info. O jaki chmiel chodzi,może ktoś z forum ma i ci poda.

No i to jest dziwne. Podstawowa informacja, której nie ma... Potrzebuję jakiegoś kontynentalnego chmielu o w miarę neutralnym profilu aromatycznym do witbiera. Zależy mi też na tym, żeby nie był to chmiel super goryczkowy, ponieważ trudniej taki chmiel dozować kiedy chce się osiągnąć goryczkę lekko powyżej 10 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz podział na supergoryczkowe/goryczkowe/uniwersalne/aromatyczne.To daje jakiś pogląd,ile alfa można się spodziewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz podział na supergoryczkowe/goryczkowe/uniwersalne/aromatyczne.To daje jakiś pogląd,ile alfa można się spodziewać.

Chyba jednak wygrzebię z zamrażarki jakieś resztki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niejeden sklep nie ma podanego tego parametru. Swoją drogą idealne określenie jest w warunkach domowych niemożliwe. Znasz dokładny termin zbioru, warunki transportu i przechowywania, a potem skrupulatnie przeliczasz utylizację alfakwasów? Szczególnie w witbierze  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba normalne, że sklep nie podaje dokładnej zawartości AK od razu na stronie, ale po wejściu w dany chmiel można zobaczyć zakres (ba, nawet mają więcej informacji o możliwym składzie chemicznym niż większość sklepów). Informacja "Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: informacja na opakowaniu" też jest dla mnie normalna. Nie będą co chwila zmieniać na stronie zdjęcia opakowania, czy zawartości AK w aktualnej partii, bo przy kilkudziesięciu chmielach to już trzeba by zatrudnić kogoś tylko do tego. Chmiel, jak na złość, nie chce mieć stałej zawartości AK, BK i całej reszty, tylko oscylują sobie w odpowiednich widełkach - zupełnie jakby to było coś żywego, a nie produkowanego maszynowo. Co ważne: słody też nie zawsze mają stałe EBC, ekstraktywność, itd. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba normalne, że sklep nie podaje dokładnej zawartości AK od razu na stronie, ale po wejściu w dany chmiel można zobaczyć zakres (ba, nawet mają więcej informacji o możliwym składzie chemicznym niż większość sklepów). Informacja "Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: informacja na opakowaniu" też jest dla mnie normalna. Nie będą co chwila zmieniać na stronie zdjęcia opakowania, czy zawartości AK w aktualnej partii, bo przy kilkudziesięciu chmielach to już trzeba by zatrudnić kogoś tylko do tego. Chmiel, jak na złość, nie chce mieć stałej zawartości AK, BK i całej reszty, tylko oscylują sobie w odpowiednich widełkach - zupełnie jakby to było coś żywego, a nie produkowanego maszynowo. Co ważne: słody też nie zawsze mają stałe EBC, ekstraktywność, itd. ;)

Wszystkie pozostałe sklepy mają podaną dokładną wartość ak w zależności od rocznika i jakoś im to nie wadzi zmieniać raz w roku jednego parametru chmielu. "Informacja na opakowaniu" to oczywiście rozumiem, ale gdy np. mam do wyboru paczkę Amarillo 30g, a widełki to 7-11 to nie wiem, czy mi wystarczy te 30 na goryczkę, bo jeśli będzie 7 to potrzebowałbym więcej. Dobra, może czepiam się o pierdoły, ale po prostu przyzwyczaiłem się do klarownych parametrów z innych sklepów. EBC słodu to szczegół. Chyba żaden piwowar domowy nie celuje idealnie np. w 31 EBC piwa.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo ja jestem ślepy, albo na stronie nie ma tych informacji... Nie mogę doczytać się zawartości alfakwasów przy każdym chmielu w tym sklepie. Pisze tylko, że dokładna zawartość jest podana na opakowaniu, którego nie ma na stronie. Ktoś pomoże?

W tym przypadku jedyną opcją pozostaje kontakt ze sklepem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kamilg20 nie wszystkie - poza BA choćby Marxam i Alepiwo, a np. dla Marynki 2015 to widzę zakresy 6,5-10,5% rozrzut pomiędzy poszczególnymi sklepami. Stan faktyczny będzie jeszcze inny. Jak ktoś tu myśli, że uceluje z dokładnością 5IBU to gratuluję naiwności. Po prostu nie ma w tym wypadku czegoś takiego jak klarowne parametry. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kamilg20 nie wszystkie - poza BA choćby Marxam i Alepiwo, a np. dla Marynki 2015 to widzę zakresy 6,5-10,5% rozrzut pomiędzy poszczególnymi sklepami. Stan faktyczny będzie jeszcze inny. Jak ktoś tu myśli, że uceluje z dokładnością 5IBU to gratuluję naiwności. Po prostu nie ma w tym wypadku czegoś takiego jak klarowne parametry.

Alepiwo nie podaje? W znaczącej większości podaje. Często korzystam z tego sklepu. Jest sposób, który zwiększy dokładność IBU w piwie. Przy mniej goryczkowych piwach trzeba użyć chmielu o mniejszej zawartości ak. Oczywiście wiem, że nie trafię idealnie, ale mam pewność, że nie będzie 25 IBU zamiast 18, a to już różnica jest np. w grodziskim. Może i jestem naiwny, ale wierzę, że to co pisze na opakowaniu jest mniej więcej zgodne z prawdą. Na podstawie własnych uwarzonych warek nie mam powodu żeby w to wątpić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że nikt nie daje do labo. To co poda sklep jest wartością nadaną przez producenta/kontraktowca czyli w wypadku odbioru przeze mnie jako detalistę wartością "z dupy". Przepraszam ale takie realia  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium?

Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium?

Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych.

 

Wklepując te same dane w różnych kalkulatorach otrzymujemy różne IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium?

Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych.

 

Wklepując te same dane w różnych kalkulatorach otrzymujemy różne IBU

 

No właśnie. Dlatego ja używam tylko jednego kalkulatora i nie mam problemu z odpowiednim poziomem goryczki. Może dużo nie uwarzyłem, ale po kilkunastu warkach mam tak jakby wyskalowany ten kalkulator do swoich doświadczeń.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

I znowu zonk! Browamator wciąż ma przerwę świąteczną. Nic nie można zamówić. Pierwszy raz chcę coś u nich kupić i chyba ostatni.

 

Wysłałem do nich maila z pytaniem, czy to jakieś problemy ze stroną, czy obchodzą święta według kalendarza juliańskiego.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwę mieli mieć chyba do 9.01 więc pewnie od jutra się odblokują. 

No to nieźle pobalowali :D Ale wciąż obstaję przy teorii, że obchodzili święta dwa razy ;) Niemniej nie wyobrażam sobie zamykania biznesu na ponad dwa tygodnie z powodu świąt. Dodatkowo gdy chciałem złożyć zamówienie to na dole strony miałem info "przerwa do 6 stycznia", a u góry "przerwa do 9 stycznia".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zauważyłem tę rozbieżność. Poza tym do 9.01 można potraktować włącznie lub nie. Na Twoim miejscu też byłbym poirytowany. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamknęli na ile chcieli i podali informacje więc dlaczego ten bul dopy :P

Najpierw było podane, że do 6. Więc sobie człowiek wcześniej ułożył kalendarz warzenia. Praca, studia, obowiązki... Wyliczone co do dnia. Nagle się okazuje, że do 9. Dlaczego? Nie wiem. Nie rozumiem do końca tej koncepcji. No chyba, że przez długi weekend pili, a w poniedziałek trzeźwieli. Gdybym miał poważną firmę, której prosperowanie zależy od opinii i zadowolenia klientów to nigdy bym sobie na takie laby nie pozwolił. I oczywiście mieli prawo, ale postaw się w mojej sytuacji. Dobrze, że poczciwy TB z Wrocławia działał już od 2 stycznia i mam w zapasie surowce na inne piwo. Przynajmniej nie przerwę cyklu warzenia, a Witbiera sobie przełożę na za 2 tygodnie.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 był w piatek, więc jeżeli ktos chce żeby pracowali w weekend to jest jakiś dziwny. 

 

Dla młodszych piwowarów śpieszę z wyjaśnieniem. Browamator jest nieczynny w tym okresie od lat. Wzięło to się stąd, że w Bawarii tez w tym czasie mają ferie i nic nie idzie załatwić. Bawaria to katolicki land. I tak już zostało. W Bestmalzu też nic nie kupicie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zamknęli na ile chcieli i podali informacje więc dlaczego ten bul dopy :P

Najpierw było podane, że do 6. Więc sobie człowiek wcześniej ułożył kalendarz warzenia. Praca, studia, obowiązki... Wyliczone co do dnia. Nagle się okazuje, że do 9. Dlaczego? Nie wiem. Nie rozumiem do końca tej koncepcji. No chyba, że przez długi weekend pili, a w poniedziałek trzeźwieli. Gdybym miał poważną firmę, której prosperowanie zależy od opinii i zadowolenia klientów to nigdy bym sobie na takie laby nie pozwolił. I oczywiście mieli prawo, ale postaw się w mojej sytuacji. Dobrze, że poczciwy TB z Wrocławia działał już od 2 stycznia i mam w zapasie surowce na inne piwo. Przynajmniej nie przerwę cyklu warzenia, a Witbiera sobie przełożę na za 2 tygodnie.

 

 

Nie wiem po co ta irytacja. Każdy prowadzi działalność we własnym imieniu i na własną odpowiedzialność - mieli ochotę, to zamknęli, nie pasuje idę do konkurencji i po jabłkach.

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.