Jump to content
damian_zg

American Pale Ale Single Hop 12blg

Recommended Posts

Witam,

Czas na kolejne warzenie.

Chcę wykorzystać to co mi zostało i w sumie będę miał do dyspozycji:

- słód pale ale Strzegom - 4kg

- słód karmelowy jasny 30 Strzegom - 0,5kg

- słód pszeniczny Strzegom - 0,3kg

Chciałbym na bazie tego zrobić jakieś American Pale Ale Single Hop 12blg ze średnią goryczką, w kierunku niskiej żeby było lekkie w odbiorze dla wszystkich. Warka min. 20 litrów.

Myślałem o chmielach:

- Cascade 6,8% - do wykorzystania 100gr

- Centennial 9,4% - do wykorzystania 100gr

- Sorachi Ace 9,4% - do wykorzystania 100gr

Prośba o radę co z tego najlepiej zrobić i jaki chmiel wybrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Zasyp spoko, może ogranicz trochę karmel do 0,2-0,3 kg. Do do chmielenia to Cascade daje fajnie cytrusami i owocami, Centenial nie używałem w tamtym roku, a Sorachi Ace jest bardzo charakterystyczny. Taki karmelowo - kokosowy. Polecałbym SH Cascade. Ze 20-30 g na goryczkę, 20-30 g na 10 minut i reszta na whirpool. Albo 30 g na goryczkę, 30 na Whirpool i 40 na zimno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem o chmielach: - Cascade 6,8% - do wykorzystania 100gr - Centennial 9,4% - do wykorzystania 100gr - Sorachi Ace 9,4% - do wykorzystania 100gr

 

Ciekawa receptura single hopa :)

 

 

 

Sorry nie załapałem że masz do wyboru ;)

Edited by Fantastyczny Pan Lis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.