Jump to content
Sign in to follow this  
funkmaster3000

Nagazowanie cydru

Recommended Posts

Chcę dzisiaj zabutelkować swój pierwszy cydr. Czy nagazowanie liczyć tak samo jak w przypadku piwa i później zmieszać z roztworem cukru o gęstości początkowej soku? Sok miał 11 blg i zszedł do 0. 

 

Jak nagazowujecie swoje cydry? Lubię bardziej bąbelkujące, myślałem o poziomie 3 vol ale nie chciałbym przegiąć ;) Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak nagazowujecie swoje cydry?

 

Możesz celować w 3vol, jeśli lubisz duże wysycenie. Skorzystaj z dostępnych kalkulatorów do wyliczenia ilości cukru lub innych surowców.

Trudno oszacować, jak pozostałe w cydrze drożdże ruszą z refermentacją. Warto byłoby dla pewności dać jakieś neutralne drożdże, nawet piwowarskie, jeżeli dasz cukier a nie świeży sok.

Ja korzystam z nalewarki przeciwciśnieniowej i butli CO2, mam wtedy całkowicie klarowny cydr we flaszkach ale z mniejszym wysyceniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. W COsię na razie nie bawię w ogóle, piwo nagazowuję glukozą. Mam pożywkę dla drożdży winiarskich i suchary S04 na stanie, zastanawiam się tylko czy ich dodanie nie wprowadzi posmaków drożdżowych? Cydr zlałem na cichą tydzień temu i od wczoraj mam w lodówce na cold crashu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czy ich dodanie nie wprowadzi posmaków drożdżowych?

 

Jeżeli fermentacja przebiegła poprawnie i nie wyczuwasz teraz w cydrze żadnych podejrzanych aromatów/posmaków to dodatek np.2-3g suchych i refermentacja w temp. 12-15stC nie sprawi niespodzianek. Spróbuj ew. część zabutelkować bez dodatku suchych - takie doświadczenie przyda się na następny sezon cydrowy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem żadnego problemu z refermentacją cydru na drożdżach winiarskich, jedynie czas nagazowania był dłuższy niż przy piwach, tak więc nie ma obaw ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoj. Ja po doświadczeniu z nienagazowaną partią cydru (na gęstwie gozdawy french cider) do następnej przefermentowanej dodałem odrobinę drożdży winiarskich (surowiec refermentacyjny - cukier). Wynik- piękne nagazowanie :)

Edit: Kolega Versaar mnie ubiegł :)

Edited by jerzdna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie, 

ja mam następujący problem. Zrobiłem cydr z kartonika (pomarańcza i jabłko). Oba cydry na start miały po 11 brix.

Po 6 dniach pierwszy pomiar:

- pomarańcza 4 brix

- jabłko 3,8 brix

Zostawiłem jeszcze na 3 dni, brix się nie ruszył, więc stwierdziłem, że zabutelkuję. Dodałem cukru wg wyliczeń na 2.5 nagazowania.

Butelki odstały już 2 tygodnie, nagazowania brak. Poziom cukru w jabłku to teraz 4,8 brixa.

 

Moje pytanie co z tym dalej zrobić. Aktualnie jestem w trakcie fermentacji kolejnego nastawu cydru, może powinienem dolać do nich ten zabutelkowany, dofermentować i ponownie rozlać?

Nie wiem czy problemem nie są drożdżaki bo dałem jakieś winiarskie, które otrzymałem w zestawie z "damami" do miodu, o takie -> http://allegro.pl/drozdze-turbo-na-owoce-bimber-17-mocne-szybkie-i7234541352.html

W zapasie mam jeszcze 20L soku oraz specjalnie kupione drożdże z Gozdawy - Cider Yeast New Generation.

 

ps. w ostateczności wypiję nienagazowany bo wyszedł pyszny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...