Jump to content
Sign in to follow this  
koyuki

Koźlak nie rusza, co dalej?

Recommended Posts

witam, otóż wczoraj z moim chłopakiem nastawiłam koźlaka-tóż po północy. Temperatura brzeczki 12'C. Drożdże w34/70,jedna paczka, uwodnione na pół godziny przed w temp tej samej. Do teraz piwo nie ruszyło. Pytanie, czy lecieć z rana do sklepu i kupować kolejna paczkę i zwalić winę na złe przygotowanie drożdży, czy też mogą tak późno startować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki miał ekstrakt początkowy ? Wydaje mi się, że do tego piwa to ze dwie saszetki powinny być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

po pierwsze to raczej jaka objętość - gęstość w tym przypadku, praktycznie pewne że powyżej 14, jest drugorzędna, jako że sam producent zaleca saszetkę 11g na 10-12L(?) brzeczki (rozsądnie założyć że standardowych 12blg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogą tak późno startować, cierpliwości. Jak po 3 dniach nie ruszą, to wtedy można się zacząć martwić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem koźlaka (16Blg) w piątek i też zadawałem tymi samymi drożdzami. Uwadniałem w 18st.C (1 saszetka) i zadałem do dobrze natlenionej brzeczki o takiej samej temperaturze. Po zadaniu rozpocząłem powolne schładzanie brzeczki w piwnicy do docelowej temperatury fermentacji (10st.C). Na powierzchni brzeczki piana zaczęła się dopiero tworzyc po 18 godzinach od momentu zadania drożdzy, a brzeczka miała wtedy 12st.C.

To moje pierwsze piwo na tych drożdzach i pierwsze dolnej fermentacji, ale nim wybrałem ten szczep to poczytałem troche na forum i poza paroma wyjątkami wszyscy zgodnie twierdzili że te drożdże dłużej startują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żytnie z ekstraktem ~19blg z zadanymi dwoma saszetkami W34/70 bulgoce wesoło w 10 stopniach po około 24h od zadania drożdży :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 l. 16 blg. Napowietrzone w miarę. Widziałam, że tych drożdży ciut mało,ale zestaw surowców kupiony,wiec miałam nadzieję, że sprzedawca pisząc instrukcję wie co robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

22 l. 16 blg. Napowietrzone w miarę. Widziałam, że tych drożdży ciut mało,ale zestaw surowców kupiony,wiec miałam nadzieję, że sprzedawca pisząc instrukcję wie co robi.

Ja bym nabył drugą saszetkę i posypał po wierzchu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie drążylabym tak tego tematu, bo bym już kupiła te Drożdże, tylko że jedyny sklep, który jest w mojej okolicy to winohobby, gdzie posiadają s-23,brak w34/70,a zanim przesyłka nadejdzie to można zacząć wylewać z fermentora...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety drożdży jest za mało więc musisz dokupić albo postarać się o gestwe. Zła wiadomość jest taka, że te drożdże które dałaś już zaczęły pracować, a że jest ich zbyt mało będą wytwarzać spore ilości estrów, co wpłynie na jakość piwa. Na przyszłość radzę przygotować się do warzenia i przeczytać kilka wątków o podstawach, uchroni to przed takimi wpadkami jak ta z drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, znalazłam w jednym sklepie, zaraz tam pojadę.

Pytanie tylko, czy teraz te drożdże uwodnić czy posypać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży.

Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży.

Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi.

To masz przy okazji zaliczony test czystosci ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży

Tak jest! Zdziwiłem się trochę, jak mi tyle Mr.Malty wyliczył, ale trzymam się tej ilości trzeci raz w takiej konfiguracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja bym uzbroił się w cierpliwość.

 

nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży.

 

22 l. 16 blg. i jedna paczka

jedyne w co powinno się uzbroić w takim wypadku to w dwie, a jak by policzył to może i w trzy paczki drożdży

wiadomo że pewnie jedna ruszy i przefermentuje tu z jakim skutkiem ? dla jednych będzie to bez różnicy dla innych będzie duża

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja bym uzbroił się w cierpliwość. U mnie przy tych drożdżach bulkanie zaczynało się dopiero w czwartej dobie, nawet przy 25 L pilsa 10,5 Blg i zadanych dwóch paczkach drożdży.

Aczkolwiek poszukanie gęstwy czy dodanie kolejnej paczki drożdży na pewno nie zaszkodzi.

To masz przy okazji zaliczony test czystosci ;)

 

Przy porterze bałtyckim tez upłynęło tyle czasu nim zaczęło bulkać, mimo że miałem przygotowany wcześniej starter. Pewnie coś wcześniej się działo, ale nie mam przezroczystego fermentora by było dane mi to ocenić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.