Skocz do zawartości

pomiary areometr - refraktometr


Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem refraktometru zakupionego na aliexpress. Cudo kosztowało 15 dolarów z przesyłką   Zrozumiałe, że z miejsca przystąpiłem do badań na moim APA leżakującym na cichej. Brzeczka nastawna 15 BLG, po przeliczeniach na Brix 14,3. Pomiar nowym instrumentem wykazał 7 Brix, Skorzystałem z toolkit i korekty refraktometru, co dało w rezultacie 1,9 stopnia Brix ~ BLG :

załącznik 2016-12-29 22-06-12.jpg

 

Jednak cały problem tkwi w rezultatach pomiarów areometrem. Mam takowy i z czystą wodą wskazania mam takie jak na zdjęciu (strzałka):

załącznik 2016-12-29 21-56-01.jpg

 

czyli jak mi się wydaje areometr zaniża dlatego wszelkie wskazania zwiększam dokładnie o 1.
Dla wspomnianego piwka areometr wskazuje mi 4 stopnie BLG.

Co sądzicie o tej sytuacji, bo różnica wskazań (1,9 - 4) jest znaczna...

post-17977-0-94786600-1483046984_thumb.jpg

post-17977-0-85560000-1483047015_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co przedstawia zdjęcie nr 2?

Zdjęcie numer 2 przedstawia poziom menisku czystej wody w areometrze. Jest jedną jednostkę ponad 0

Nie rozumiem co Tomo75 tak się piekli i wrzuca tekst z trzema '!'. Czytałem forum i nie natknąłem się na odpowiedź.

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co przedstawia zdjęcie nr 2?

Zdjęcie numer 2 przedstawia poziom menisku czystej wody w areometrze. Jest jedną jednostkę ponad 0

Nie rozumiem co Tomo75 tak się piekli i wrzuca tekst z trzema '!'. Czytałem forum i nie natknąłem się na odpowiedź.

 

czyli walnięty spławik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co przedstawia zdjęcie nr 2?

Zdjęcie numer 2 przedstawia poziom menisku czystej wody w areometrze. Jest jedną jednostkę ponad 0

Nie rozumiem co Tomo75 tak się piekli i wrzuca tekst z trzema '!'. Czytałem forum i nie natknąłem się na odpowiedź.

 

czyli walnięty spławik

 

Ok, ale wprowadzam korekcję przez dodanie 1 stopnia przy odczycie i jest ok?. Jednak nie wiem czemu występuje różnica wskazań skorygowanego odczytu z refraktometru (1,9) i areometru (4)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak nie wiem czemu występuje różnica wskazań skorygowanego odczytu z refraktometru (1,9) i areometru (4)

Wg mnie to proste,

oba te przyrządy w tych wydaniach to tylko wskaźniki, a nie przyrządy pomiarowe i musisz się zdecydować któremu wierzysz.

Aby się bardziej upewnić należy przeprowadzić banalne testy z wodą i cukrem, o których już było pisane wielokrotnie na forum :(

Nie jest to temat na doktorat więc można to ogarnąć w kilka minut.

 

Wg mnie temat do zamknięcia, ale nie mnie o tym decydować :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jednak nie wiem czemu występuje różnica wskazań skorygowanego odczytu z refraktometru (1,9) i areometru (4)

Wg mnie to proste,

oba te przyrządy w tych wydaniach to tylko wskaźniki, a nie przyrządy pomiarowe i musisz się zdecydować któremu wierzysz.

Aby się bardziej upewnić należy przeprowadzić banalne testy z wodą i cukrem, o których już było pisane wielokrotnie na forum :(

Nie jest to temat na doktorat więc można to ogarnąć w kilka minut.

 

Wg mnie temat do zamknięcia, ale nie mnie o tym decydować :)

 

Ok. Tu racja. Jutro sprawdzę oba przyrządy na próbkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Refraktometr z Chin musisz sobie niestety wyskalować i wyliczyć uśrednioną odchyłkę. I do tego potrzebujesz aerometru w którego wyniki wierzysz

W trakcie kolejnego warzenia zrobisz możliwie dużo pomiarów tych samych próbek aerometrem i refraktometrem. Podczas wysładzania ekstrakt dosyć konkretnie się zmienia więc masz całkiem spory zakres do robienia pomiarów. Im więcej tych pomiarów zrobisz tym lepiej ale jeśli zobaczysz że różnica jest powtarzalna w kilku próbkach to wiesz już co trzeba.

Uśredniona różnica wyników to będzie Twój współczynnik korekcji. Przy tych sprzętach nie ma się czemu dziwić jeśli współczynnik korekcji będzie się mieścił w zakresie 0,9 do 1,1.

Ale na to że różnica całkowicie zniknie to bym nie liczył. Z jednej strony będziesz miał wynik po dwóch korektach a z drugiej wynik z aerometru który też już jest zafałszowany przez alkohol.

Edytowane przez xcynix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem próby skalowania areometru i refraktometru, wyniki:

                                                             Areometr  [Plato]          Refraktometr [brix - Plato]

200 ml wody + 11 g cukru (5,2 Plato)                       [5]                                    [5    - 4,9]
200 ml wody + 22 g cukru (9,9 Plato)                      [9,8]                                  [9,8 - 9,5]
200 ml wody + 35 g cukru (14,9 Plato)                    [15]                                   [14,2 - 13,6]

 

Jak widać, zasadnicze różnice powstają przy większej zawartości cukru. Co dziwne w przypadku areometru, pomiarów dokonywałem bez korekcji wynikającej z pomiaru na czystej wodzie, podczas którego areometr zanurza się o jeden stopień poniżej zera. Tym razem dla wody z cukrem, wskazania wydają się prawidłowe bez korekty +1 stopień.
Jak pisze xcynix, wskazania areometru są zakłócone zawartością alkoholu, podobnie jak i areometru. Tu mnie martwi prawidłowość wyliczeń korekty refraktometru w toolkit_ver_1.8, chyba, że źle się nim posługuję.

 

Proszę o pomoc czy dobrze prowadzę odczyt wartości korekcji, zwłaszcza, że są dwie kolumny  Brzeczka Brix o wartości 15                    
 

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Źle robisz testy. Nie możesz zawsze dawać 200ml wody. Dajesz ja do danej wagi. Temu pewnie czym większe blg tym słabiej to wyszło w twoich testach.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Edit no chyba że to uwzględniłeś w swoich obliczeniach. Prościej jest robić np dajesz 10g 20g 30g I uzupełniać to woda do 200g. Powinno wtedy wyjść 5 10 i 15 blg. Łatwiej wtedy zaobserwować przeklamania.

 

Edit2 jaką temperaturę miały próbki? Czy refraktometr też pokazuje 0 ma wodzie?

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko że to w pewnym momencie jest sztuka dla sztuki

Korektę wskazań przy wysładzaniu jak najbardziej warto zrobić. Przy wyższym ekstrakcie to czy wynik powinieneś na przykład skorygować  przez 0,95 czy przez 1,05 robi sporą różnicę

Ale po fermentacji to istotne jest raczej czy nie zatrzymało się podejrzanie wysoko i czy jeszcze powoli nie spada niż to czy wyliczysz sobie zawartość alkoholu do trzeciego miejsca po przecinku.

 

Może jeszcze istotną sprawą jest kwestia temperatury próbki przy wysładzaniu. Lepiej unikać większych skoków i zdecydowanie unikać pomiaru gorącej brzeczki.

Mechanizm ATC jest oparty o jakiś toporny bimetal i potraktowany gorąca brzęczką dłuższy czas będzie pokazywał wyniki z kosmosu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Źle robisz testy. Nie możesz zawsze dawać 200ml wody. Dajesz ja do danej wagi. Temu pewnie czym większe blg tym słabiej to wyszło w twoich testach.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Edit no chyba że to uwzględniłeś w swoich obliczeniach. Prościej jest robić np dajesz 10g 20g 30g I uzupełniać to woda do 200g. Powinno wtedy wyjść 5 10 i 15 blg. Łatwiej wtedy zaobserwować przeklamania.

 

Edit2 jaką temperaturę miały próbki? Czy refraktometr też pokazuje 0 ma wodzie?

No tak, masz rację. Próbki o temperaturze 20 st. C, refraktometr wyskalowany na 0 st dla wody

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie idealnie sprawdza się aplikacja na Antka BX Refraktometr z pomiarem PrimeLab. Testowałem już na kilku warkach, przy różnych ekstraktach i błąd w stosunku do spławika był minimalny. Teraz używam tylko refraktometru, bo to po prostu wygodne.

 

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeprowadziłem ponowne testy aerometrów (własny i pożyczony) oraz refraktometru na roztworze cukru w wodzie:

10 g cukru + dopełnienie do 200 gr wodą, 20 g cukru + dopełnienie do 200 gr wodą i 30 g cukru + dopełnienie do 200 gr wodą.

Na wszystkich wskaźnikach wyniki były praktycznie jednakowe ( +- 0,2):  5 - 10 - 15 BLG (refraktometr po korekcie z Brix),  dlatego mam przeczucie, że korekta refraktometru w toolkit nie jest prawidłowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przykład podczas warzenia wyniki podobne po fermentacji burzliwej 2bl a 6Brix

i uważasz, że to jest coś dziwnego?

Przecież trzeba wiedzieć co faktycznie mierzy dany przyrząd, co i jaki wpływ ma uzyskane wskazania, i to że nalezy używać odpowiednich kalkulatorów korygujących :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem próbkę FFT, brzeczka nastawna - 13 Brix, wyniki:

Pomiar refraktometrem : 7,2 Brix (po przeliczeniach z tabeli toolkit = 3,8 Plato)

Pomiar areometrem: 3,2 Plato.

Jak widać rozrzut nie jest w tym przypadku tak duży. Mam cały czas wątpliwość co do wskazań areometru. Jaki pisałem wcześniej, robiłem pomiary testowe (na 5,10 i 15 Plato) moim (Biowin) i pożyczonym (Fracja - większy z menzurką na podstawce) i wyniki w przypadku zawartości cukru były identyczne. Jednak przy pomiarze czystej wody, mój areometr wskazuje jeden stopień powyżej zera, co by mogło sugerować konieczność robienia korekcji. I teraz nie wiem, czy na tyle fałszuje wskazania przy zawartości cukru, że korekta sama się wykonuje w cudowny, nie zaplanowany sposób...

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zakup innego areometru.

Edytowane przez Kurt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.