Jump to content
Sign in to follow this  
Quick.Ben

Czyszczenie magazynu- Weizenbock

Recommended Posts

Witam,

Z uwagi na planowane nowe zakupy chcę przeprowadzić małe czyszczenie magazynu i patrząc na to co w nim mam, postanowiłem uwarzyć swojego pierwszego koźlaka pszenicznego.

Posiadane przeze mnie Słody to:

-Pszeniczny jasny 6 kg,

- Pizneński 2,5 kg

- Monachijski 1 kg,

- Pszeniczny czekoladowy 900-1200 EBC- 1kg

Posiadam też chmiele:

- Citra 50g,

-Lubelski 70 g

W dniu warzenia będę butelkował weizena na Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen więc będę posiadał świeżą gęstwę.

Myślałem o takim zasypie:

-Pszeniczny 4kg,

-Monachijski 1kg,

- Pils 2,5 kg,

Czekoladowy 200g

Program przy takim zasypie podaje mi 20 blg przy 20 litrach, co przy mojej wydajności w mocnych piwach da pewnie około 18 blg.

-Co o tym myślicie? Będzie mieściło się w stylu?

-No i czy czekoladowy dać na koniec zacierania?

-Pytanie też o chmielenie. Rozumiem, że w tym stylu raczej pomijamy na aromat i dajemy wszystko na początku gotowania? Oczywiście raczej lubelski a nie citra...

- No i ostatnie pytanie, w ile IBU celować zakładając 20 blg?

Z góry dzięki za pomoc, ten styl to póki co dla mnie zagadka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock

 zasyp wyglada ok, ja osobiscie pilsa bym dal z 1kg albo wcale, zacierałbym dekokcyjnie i wtedy i wydajnosc wzrasta a i kolor sam przyjdzie:) chmiel tylko symbolicznie, na gorycz moze byc i citra, co do czekolady możesz dać na ostatnie przerwy 72st.c. Jednym z moich pierwszych piw był weizenbock( porwałem się z motyka ..;) zaszczepiłem w3068 bardzo fajne aromaty, jak zawsze ostatnia butelka była najbardziej wylezana i najsmaczniejsza. próbuj powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzyłem 1:1 z tego przepisu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron)

 

wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem

 

pozdrawiam-i-polecam-piotr-fronczewski.j

Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów?

Adam nic nie napisał o temp fermentacji

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

warzyłem 1:1 z tego przepisu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron)

 

wyszło wyśmienicie, polecam, zwłaszcza że składniki masz. dodanie odrobiny czekoladowego może być dobrym pomysłem

 

pozdrawiam-i-polecam-piotr-fronczewski.j

Słody z której słodowni? Lubelski jakie % alfa kwasów?

Adam nic nie napisał o temp fermentacji

 

 

ja używałem pszeniczny, monachijski i pilzneński z Viking Malt (Strzegom), Lubelski rocznik 2015 alfa kwasy 3,0 - 4,5%. fermentowałem w piwnicy w temperaturze otoczenia 18-19 stopni, czyli generalnie w zakresie pracy WB-06. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dekokcji nigdy nie próbowałem, może to akurat dobry moment na pierwszy raz ;)

No właśnie myślałem o dodaniu więcej pszenicznego kosztem pilsa, ale obawiam się problemów z filtracją. Niby wężyk z oplotu mam opanowany już dość dobrze, ale jednak nie dość, że to duży zasyp to jeszcze do tego duży procentowy udział pszenicznego. Co niekorzystnego może spowodować danie więcej pilsa zamiast pszenicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.