Skocz do zawartości

Ekstrakty w Japonii.


Kamiru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mieszkam w Japonii jako, ze zainteresowałem się piwowarstwem to postanowiłem na pierwszy raz zrobić coś z brewkitu. I tu moje pytania:

Mam ograniczony dostęp do składników.

Czy zatem robiąc piwo z brewkitu mogę zrobić go z połowy wody i wtedy bez dodatku innego słodu fermentować to ? Będzie to zdatne do czegoś czy poziom nachmielenia będzie zbyt duży ?

 

Jeśli pierwszy sposób na nic ? Czy mogę dodać do fermentacji byle jaki inny brewkit bez dodatku chmielu ?

 

Z czystych ekstraktów co znalazłem to ekstrakt slodowy light bez dodatku chmielu ale jest to tylko 1 kg a z tego co czytałem to powinno się dać 1,5kg wtedy mógłbym kupić dwa ale co zrobię z połówka kilograma , która mi zostanie ? I czy ten ekstrakt light nadawał by się do każdego piwa ?

http://www.sakeland.net/?pid=56564029 Tu link do niego.

Czy ktoś może zna jakieś sklepy w Polsce albo za granica po angielsku , które oferują wysyłkę za granice ? Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o brewkit na 20l i pomysł zrobienia z niego 10l - nie polecam, będzie zbyt mocno chmielony. Możesz zrobić następująco:

1. Dodać do brewkitu 1kg cukru... (ale nie będzie najlepsze....)

2. dodać 1kg glukozy (będzie trochę lepsze niż na cukrze)

3. dodać 1kg tego ekstraktu (z linku wynika, że jest to płynny ekstrakt więc jest go trochę za mało) + jakieś 400g cukru/glukozy

4. dodać 2kg tego ekstraktu; ja standardowo na 20l daję 1,7kg ekstraktu chcąc osiągnąć ok. 12blg. Jak dasz 2 kg osiągniesz po prostu bardziej treściwe piwo (i trochę mocniejsze). Dodając 2 kg ekstraktu możesz też zrobić po prostu większą warkę... np. 23 litry.... :)

 

Osobiście wybrałbym którąś z opcji z punktu 4.

 

P.S. A co to za brewkit w ogóle?

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chodzi o brewkit na 20l i pomysł zrobienia z niego 10l - nie polecam, będzie zbyt mocno chmielony.

nie zgodzę się, robiłem i jest ok, a nawet gdzieś któryś producent właśnie podaje że to jest na 10-12l , jeśli chodzi o smak to czy da się cukru czy glukozy nic nie zmieni, niby że z glukozy jakiś smak będzie ? roiłem na cukrze białym  i osoby które naprawdę znają się na piwach nie wyczuli że jest cukier, oczywiście że piwo jest takie"wykastrowane" ale nie ma jakiegoś bimbru, podstawa to fermentacja, pilnowanie temperatury

 

wtedy mógłbym kupić dwa ale co zrobię z połówka kilograma

zamykasz i trzymasz w lodówce do następnej warki, dajesz całość i więcej wody i jest więcej piwa, albo wody tyle samo i masz mocniejsze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można już warzyć w Japonii? ;)

Jeszcze nie:P ale ciiii. Ale z tego co czytałem to dużo osób warzy i nikt nic nie może zrobić puli nie zamierzasz tego sprzedawać. A oficjalnie do 1% można tylko fermentować.

Brewkity to są różne są chmielone i niechmielone ale topornie opisane i ciężko się dowiedzieć czy był chmielony czy nie .

To z linku w worku to jasny ekstrakt niechmielony , nie jest to brewkit.

 

A co do ostatniego postu pod moim . Szukałem informacje o na forum i w Google ale czystej odpowiedzi nie mogłem znaleźć. Jak to jest ogólnie z ekstraktami ? Jak na puszczę napisane, ze na 20 L np i do tego trzeba jeszcze kg cukru to rozumiem ze tu chodzi o osiągniecie jakiegoś konkretnego blg? Czyli jakbym sam bez instrukcji chciał piwko z ekstraktu zrobić to wystarczy dolewać wody i sprawdzać blg i kiedy wynosi odpowiednia wysokość fermentować ? I czy jeśli w instrukcji jest ze np na 20 l 1kg cukru to jak dam 1,5kg ekstraktu slodowego to czy piwo nie będzie z byt słodkie ? Bo z tego co wyczytałem to nie cały cukier ze słodu jest przerabiały przez drożdże i dlatego się więcej daje ?

 

JEst tez cos takiego jakis zestaw.

http://www.sakeland.net/?pid=21393456

Jedna pucha to brewkit a druga to beer enhancer tylko nie zabardzo kapuje co zawiera ten beer enhancer ale jakies zmieszane skladniki, ktore podobno mozna uzyc do fermentacji. Ale tez nie rozumiem skoro brewkit jest chmielony czemu na zdjeciu jest chmiel w folii.

I Jedna pucha jest na 23 a druga na 19 L wody. Wiec nie wiem czemu tak to daja ;p

albo czy taki suchy ekstrakt slodowy nadawal by sie do fermentacji  ?

http://www.sakeland.net/?pid=2167146

prawdopodobnie ten sam co tutaj

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/suche/muntons_spraymalt_-_light_jasny_-_500_g

 

znalazlem to

Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 4 opcji do wyboru) :

- 1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe - nie polecamy),

- 1 kg BA brew-kit PLUS (najlepszy stosunek jakości do ceny !),

- 1 kg ekstrakt słodowy Muntons Spraymalt Light - w proszku (pełny smak bez cukru czy glukozy),

- 1,5 kg ekstrakt słodowy Muntons Light - w syropie (najwyższa jakość piwa - lepiej się już nie da !)."

Wiec chyba bede kupowal ten sproszkowany jesli to ten sam co tutaj ;p. Tylko czy mozna go z powodzeniem uzywac do kazdych piw ? Jasnych jak i ciemnych ?

Edytowane przez Kamiru
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie zgodzę się, robiłem i jest ok, a nawet gdzieś któryś producent właśnie podaje że to jest na 10-12l

 

No to już zależy od brewkita... standardowo są na 20-23l więc zrobienie z tego 10l nie będzie dobrym pomysłem... Nie wiem z czym mamy do czynienia w tym przypadku dlatego zapytałem założyciela wątku.

 

A co do cukru i glukozy to po części możesz mieć rację - w przypadku dobrze przeprowadzonej fermentacji różnice w smaku będą niewielkie aczkolwiek cukier wg mnie jest bardziej wrażliwy na błędy podczas fermentacji niż glukoza (a założyciel wątku jak mniemam jest początkujący więc o błąd nie trudno... :))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie... pytanie co za brewkit zamierzasz przygotować....

Standardowo brewkit zawiera 1,7kg ekstraktu nachmielonego (jeśli mamy do czynienia z tzw. 'gotowcem') do którego dodajemy 1kg cukru/glikozy/suchego ekstraktu jasnego lub 1,7kg ekstraktu płynnego jasnego. Beer enhancer zastępuje ekstrakt suchy więc trzeba dać 1kg (enhancery/polepszacze zawierają mieszanki glukozy, ekstraktów suchych, czasami maltodekstryny). Dając takie składniki na 20l piwa osiągniesz jakieś 11-12blg. Co do ekstraktów suchych to trochę niewygodnie się ich używa (przy mieszaniu z wodą robią się grudki, które twardnieją i trudno się później rozpuszczają...).

I jak pisałem wyżej - standardowo daje się do gotowca ekstrakt jasny gdyż puszka brewkitu zawiera już teoretycznie ekstrakt i zawartość chmielu na całą warkę (stąd w instrukcji informacja o dodaniu cukru, który to zostanie niemal w 100% przerobiony na alkohol). Nie mniej jednak dodając ekstraktu zamiast cukru sprawisz, że piwo będzie bardziej słodowe, pełniejsze i przyjemniejsze w smaku (nie zawsze jest to pożądane... ktoś kiedyś np. robił dry stouta z puchy i lepsze efekty wychodziły na cukrze... bo miał być wytrawny... :)). Nikt też nie zabroni Ci eksperymentować i modyfikować aczkolwiek na początek zrób zgodnie ze "sztuką", będziesz wiedział co z tego wychodzi i czego Ci w tym brakuje. Koleją warkę będziesz mógł sobie ztuningować wedle upodobań bogatszy w doświadczenia z pierwszej puszki. Pamiętaj o przeprowadzeniu prawidłowej fermentacji (podstawowy i częsty błąd u początkujących piwowarów; utrzymuj temp. fermentacji poniżej 20C a najlepiej 17C - mówimy oczywiście o piwach górnej fermentacji).

Trochę słabo, że te japońskie puchy są tak oszczędnie opisane... trochę po omacku musisz się więc poruszać...

Tak czy siak, powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale tez nie rozumiem skoro brewkit jest chmielony czemu na zdjeciu jest chmiel w folii.

no dlatego że jak dasz 19-23l(tak jak podają) to będzie słabo nachmielony na goryczkę, masz tam też mech irlandzki

zapewne jak chcesz zrobić te 19-23l i dodasz do kita tą drugą wtedy spada goryczka, musisz gotować i chmielić że by podbić IBU i na koniec chmielenia dajesz mech, takie jest moje zdanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz problem z ekstraktami niechmielowymi to zrób jedna mniejsza warke 10l. Brewkity są tak słabo chmielone że raczej ciężko jest tam osiągnąć zbyt dużą goryczke. Dla pewności poszukaj ile mają one IBU - wrzuć tutaj a ktoś ci przeliczy.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy takie ekstrakt slodowy w proszku jest rowny temu zageszczonemu w puszcze? np czy z takiego https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/suche/muntons_spraymalt_-_light_jasny_-_500_g

 

wyszlo by dobre jakosciowo piwko ?To tak na pierwszy raz zeby wszystkiego sobie sprobowac ? Jak sie chmieli itp i zeby tez w nagrode miec cos dobrego do kosztowania po uwarzeniu.

 

Czy jakbym np uzyl kg tego suszonego ekstraktu zalal woda tak zeby wyszlo mi 12 -15 blg czy ile tam byc powinno startowe dla piw. I pozniej to nachmielil wedlug swojego gustu. Czy wyszlo by z tego piwo ? Albo zamiast suszonego ten ekstrakt zwykly jasny niechmielony z worka? \

http://www.sakeland.net/?pid=56564029

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak masz duży gar to najlepiej kup płynny ekstrakt niechmielony, do tego chmiele i sam sobie nachmielisz tak jak będziesz chciał

a czy wyjdzie dobre piwo ? hmmm... znam takich co uważają że perła chmielowa to super piwo, a żubr jest już tylko dobry

musiał byś napisać czego oczekujesz, jakiś wzorzec do czego zmierzasz :)

jaki sprzęt posiadasz,gar,wiadro,wężyk?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kamiru, zastanów się jakie piwo chcesz zrobić. Wtedy doradzimy w jakie produkty powinieneś się zaopatrzyć .... :)

 

P.S. 1kg ekstraktu suchego = 1,7kg ekstraktu płynnego (+/-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1kg ekstraktu suchego = 1,7kg ekstraktu płynnego

pozwolę się nie zgodzić i to dość stanowczo :D

Uważam, ze jak już piszesz to sprawdź co piszesz i nie powielaj jakichś bzdur bo ten Twój +/- to jakieś ponad 20%.

Wiem, że browar to nie apteka, ale bez przesady.

 

Choć może faktycznie używasz aż tak kiepskich ekstraktów płynnych :polew:

 

EDIT

Kiedyś na tu na forum pisałeś o tym, ze dużo warzysz z ekstraktów i wiele o tym wiesz, więc chyba można od Ciebie wymagać troszkę większej precyzji w doradzaniu?

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam duzy garnek aluminiowy i sprzed do robienia wina. Balingomierz itp . Brakuje mi fermentora ale to moment kupic online. 

Czy mozna uzywac tego samego chmielu na goryczke i aromat? Czy moze nie wszystkie odmiany sie do tego nadaja?

I jak ogarnac ile woda na ile ekstraktu slodowego , nie znalazlem nigdzie odpowiedzi. Ludzie mowia zeby zgodnie z puszka np te 1,7kg na 23 l wody i do tego 1,5 kg ekstraktu w plynie albo suchego 1kg. Ale jakbym sam od podstaw chcial zrobic piwko na jednym slodzie  i z jednej puszki i samemu to chmielic to ile do tego wody ? musi byc odpowiednia ilosc? Czy tu chodzi tylko i wylacznie o % alkoholu ? W sensie im mniej wody tym wiecej procent ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twój +/- to jakieś ponad 20%.

może należy dopisać że 1,7kg płynnego = 1.7kgsuchy +20%  bo ktoś gotów pomyśleć że do tego 1kg 20%

 

chmiele są różne, jeśli chcesz małą goryczkę to możesz w zasadzie każdym chmielić ale jak chcesz jakoś wysoko to bez sensu jest ładować 100 czy 150 g chmielu na goryczkę, raz że cena dwa że duży "odpad"

jeśli dasz 2x1,7kg płynnego i do tego 20l wody to wyjdzie ci coś w okolicy 12blg i w zależności od ekstraktów i drożdży coś w okolicy 5%, jeśli dasz mniej wody będzie więcej % i piwo będzie bardziej "treściwe"

 

 

chcial zrobic piwko na jednym slodzie

słód to są ziarna ;)

 

pytałem wcześniej ale nie odpowiedziałeś, do jakiego piwa zmierzasz? do czego ma być podobne ?

Edytowane przez Gawon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

może należy dopisać że 1,7kg płynnego = 1.7kgsuchy +20%bo ktoś gotów pomyśleć że do tego 1kg 20%

i dobrze pomyśli

bo zakładając że płynny ma ok 75% cukrów to 1,7kg*75%= ok 1,275kg suchego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zakręciłem się :D no wiadomo że jak suchy to bez wody i bardziej ekstraktywny, suchy kupiłem tylko raz otworzyłem i postał tak trochę i miałem największego cukierka karmelowego w życiu :D

niby tak jest 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

glukozy nigdy nie używałem, a zawsze też myślałem że mniej niż cukru trzeba by dawać, czemu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1kg ekstraktu suchego = 1,7kg ekstraktu płynnego

pozwolę się nie zgodzić i to dość stanowczo :D

Uważam, ze jak już piszesz to sprawdź co piszesz i nie powielaj jakichś bzdur bo ten Twój +/- to jakieś ponad 20%.

Wiem, że browar to nie apteka, ale bez przesady.

 

Choć może faktycznie używasz aż tak kiepskich ekstraktów płynnych :polew:

 

EDIT

Kiedyś na tu na forum pisałeś o tym, ze dużo warzysz z ekstraktów i wiele o tym wiesz, więc chyba można od Ciebie wymagać troszkę większej precyzji w doradzaniu?

 

 

 

Zauważyłem, że karmisz się drwiną... ok, nie wnikam...

 

powracając do ekstraktów... wg moich wyliczeń 1kg suchego = 1,56kg płynnego (sprawdzałem empirycznie na podstawie pomiarów gęstości brzeczki). Ekstrakty suche są sprzedawane najczęściej w opakowaniu 1kg, płynne: 0,5kg, 1,2kg i 1,7kg. Stąd to uproszczenie... Z suchych ekstraktów już nie warzę bo wg mnie są niewygodne w "użyciu". Kilka razy kiedyś porównywałem jeden z drugim i stosunek 1 vs 1,7 się jakoś sprawdzał więc nie ma co demonizować.

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wg moich wyliczeń 1kg suchego = 1,56kg płynnego

To wiele wyjaśnia jednak ja uważam że 1kg suchego to 1,25-1,43kg płynnego co odpowiednio daje zawartość cukrów w ekstrakcie płynnym na poziomie 70-80%.

(Bruntal ok 75%)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcialbym zrobic cos ala Dark Ale

bardzo rzadko robię ciemne i to chyba mocno ogólnikowo jakoś jest Dark Ale, kup 2x1,7kg ciemnego w takim razie, drożdże nie wiem co tam macie :) S-04

chmiel najlepiej jakiś uniwersalny że by był na goryczkę i aromat, może być jakiś nawet USA (chociaż widzę że tam ciężko z chmielami), jakie chcesz IBU pewnie wiesz, oblicz ile chmielu potrzeba, resztę daj na aromat na koniec gotowania i w zasadzie po sprawie,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.