Jump to content
wwonsz

Foreign Extra Stout z wędzonymi śliwkami

Recommended Posts

Planuję zrobić FES-a z wędzonymi śliwkami, 100 g dodane na ostatnie 10 minut gotowania, 100 g macerowane w whisky i dodane na ostatnie 3 dni fermentacji. Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie?

 

Poniżej eksport receptury z Brewtarget:

 

 

Foreign Extra Stout z w. śliwkami - Foreign Extra Stout

================================================================================

Wielkość warki: 20.000 L

Objętość gotowania: 24.500 L

Czas gotowania: 70.000 min

Wydajność: 70%

Gęstość początkowa: 17.8 P

Gęstość końcowa: 4.7 P

Zawartość alkoholu: 7.1%

Goryczka: 33.3 IBU (Tinseth)

Barwa: 41 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

                       Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

        Pale Malt (2 Row) UK Słód  6.300 kg       Tak            Nie            78%   3 L

 Black Barley (Roast Barley) Słód 340.000 g       Tak            Nie            55% 500 L

  Caramel/Crystal Malt - 80L Słód 284.000 g       Tak            Nie            74%  80 L

         Chocolate Malt (UK) Słód 227.000 g       Tak            Nie            73% 450 L

            Wheat Malt, Dark Słód 284.000 g       Tak            Nie            84%   9 L

Waga słodów: 7.435 kg

 

Chmiele

================================================================================

         Nazwa Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

 Kent Goldings 5.5% 68.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 33.3

 

Dodatki

================================================================================

                        Nazwa    Typ    Użycie     Ilość       Czas

             Smoked dry prune Aromat Gotowanie 100.000 g 10.000 min

 Smoked dry prune (macerated) Aromat     Cicha 100.000 g    0.000 s

 

Drożdże

================================================================================

       Nazwa Typ Postać     Ilość     Krok

 Safale S-05 Ale Gęstwa 60.000 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

              Nazwa         Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas

   Przerwa białkowa    Infusion 18.587 L    54.800 C 50.000 C 10.000 min

          Konwersja Temperature      ---         --- 67.000 C 60.000 min

            Wygrzew Temperature      ---         --- 79.000 C  1.000 min

 Final Batch Sparge    Infusion 14.979 L    86.530 C 74.000 C 15.000 min

Edited by wwonsz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy taki sposób dodania śliwek się sprawdzi? Ilości odpowiednie?

Być może się sprawdzi, a może się nie sprawdzi. :)

Piwo z wędzonymi śliwkami warzyłem 4 razy. Jako bazę wykorzystywałem i piwa ciemne i jasne o różnej gęstości początkowej.

Dla mnie takie śliwki najlepiej sprawdzają się w piwie o blg min14-15 jednak nie za ciemnym dodane na 5min. gotowania w ilości ok 500-600g/ok.28l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.