Jump to content
Sign in to follow this  
uups

coopers pszeniczny

Recommended Posts

witam

robię dopiero trzecią warkę z brewkita pszenicznego i chcąc ją ulepszyć dodałem zamiast kilograma cukru ekstrat słodowy pszeniczny ,gdzieś wyczytałem że powinno się dodać czysty ekstrat no i jestem w kropce może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrze zrobiłem czy źle , jeśli źle to co teraz z tym fantem uczynić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze zrobiłeś, ogólnie w brewkitach i ekstraktach obojętnie jak to pomieszasz zawsze wyjdzie jakieś piwo.

 

Trzecia warka z brewkita to o 2 za dużo, bierz się za zacieranie :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli zamiast cukru można dodać jaki się chce ekstrat

i druga sprawa czy taki sprzęt nada się do zacierania ?http://www.allegro.pl/item905183668_gar_garnek_elektryczny_severin_ea3652_wys_0_zl.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za podpowiedź ale ten gar ma krótka gwarancje , cos mi ta wyprzedaż magazynowa nie pasuje ,poza tym wyrób no neim

szykuję się do pierwszego zacierania nie mam gazu w domu ,kuchnia indukcyjna więc musiałbym szukac specjalnego gara ;(( a poza tym chciałbym z zacieraniem wynieść się do garażu . Może jest inny ogólnie dostępny sprzęt do zacierania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od siebie dodam że warto rozważyć możliwość zacierania w lodowce turystycznej ja trochę żałuje że nie zacząłem od tej metody.

Ale co tam jeszcze się dorobię lodóweczki i wtedy dekotacja pełną gębą.

 

możesz też kupić taboret gazowy butle i kega zamkniesz się w coś około 300zł

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z lodówką to fakt. Tyle że zostaje jeszcze warzenie. Te dwadzieścia parę litrów trzeba gdzieś trochę pogotować.

Co do tych kociołków to ma je wiele osób. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami. Jedyne co mi się przypomina to jakiś drobny problem z termostatem ale łatwy do obejścia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termostat letko zmodyfikować i bezpiecznik trzeba wymienić z be-zwłocznego na taki z opóźnieniem bo dziadostwo podobno jest głęboko w bebechach kociołka a lubi się przepalić

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta lodówa odpada bo ma wymiennik ciepła chłodzi albo grzeje powietrze w tej lodówce słodu tym nie zagrzejesz. Poczytaj o zacieraniu w lodówce trochę tego jest na fo. Lepiej kupić zwykłą i zamontować grzałkę a jak będzie ci się chciało to i nawet zamontujesz termostat.

Piszemy o tańszej wersji bo przeróbka nie jest trudna a kaska którą zaoszczędzisz wydasz na słód :beer::)

zacierasz w lodowce chmielisz w garnku ewentualnie jak zamontujesz w lodowce dobrą grzałkę to w loduwie

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

tydzień temu robiłem warkę Coopers BrewMaster po burzliwej fermentacji przelałem do butelek i tak spoglądam na nie i jest klarowne jak zwykłe piwo , przecież pszeniczne powinno być mętne co zrobiłem źle ? powinno jeszcze postać w cichej ? ma to wpływ na klarowność piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stanie na cichej powoduje większe sklarowanie piwa. Może to kwestia zacierania z puszki, bo co niby ma być mętnego w nim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy przypadkiem na dnie nie masz grubszej warstwy osadu? Moja pierwsza warka była klarowna jak kryształ a był to właśnie pszeniczniak z coopersa (tak apropo to nie dobry). Piwo stawało się mętne dopiero po odpowiednim nalaniu ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.

 

Pozdrawiam

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... jest klarowne jak zwykłe piwo , przecież pszeniczne powinno być mętne co zrobiłem źle ? ...

Myślę, że nic... :D

Jakiś czas temu robiłem coopersa pszeniczne i rzeczywiście klarowność była zadziwiająca.

Zmartwiła mnie w tym piwie inna rzecz, przy zastosowaniu załączonych do puchy drożdży, niewiele miało ono wspólnego ze smakiem pszeniczniaka.

Powtórzyłem warkę z drożdżami WB-06, i dopiero wtedy otrzymałem typowy smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nic nauka nie idzie w las , na dnie ledwo ,ledwo osadu , za dwa tygodnie będzie próba

tak poza tym zabieram sie pomału za zacieranie i komplety z browamatora tylko nie wiem która metoda jest najlepsza ?

keg + lodówka ? czy gar + chłodnica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.