Jump to content

Śrutowanie słodu a smak piwa.


Jozzek
 Share

Recommended Posts

Cześć, zastanawiam się czy bardzo różnił będzie się smak piwa w zależności od tego czy słód ześrutujemy sami zaraz przed zacieraniem czy kupimy śrutowany w sklepie i uzyjemy go po miesiącu czasu ?

 

Wysłano z Galaxy S7

Link to comment
Share on other sites

Nie wyczujesz różnicy pod warunkiem, że słód już ześrutowany prawidłowo przechowujesz.

A orientujesz się ile mozna przechowywac słód śrutowany a ile cały ?

 

Wysłano z Galaxy S7

Link to comment
Share on other sites

aż nie spleśnieje :)

Dużo w tym prawdy :).

 

 

 

A orientujesz się ile mozna przechowywac słód śrutowany a ile cały ?

Wiele zależy od warunków przechowywania. Śrutowanego używałem po pół roku przechowywania i nie widziałem różnic. Nieśrutowany potrafi u mnie z rok poleżeć i nie mam z nim problemu. Kupuję większe partie, przechowuję w workach wstawionych w stare fermentory. Najważniejsze, aby ograniczyć dostęp powietrza, słód miał sucho i chłodno. Jedna z rozmów na chacie tego forum również dotyczyła przechowywania ześrutowanego słodu. W odpowiednich warunkach piwowarzy używali słodu śrutowanego i po roku poprawnego przechowywania. Także wątpię aby istniała jednoznaczna odpowiedź ile czasu. To tak jak z terminem ważności, jest to jedynie sugestia a nie faktyczna granica. Trzymając jogurt na słońcu nie wytrzyma tygodnia mimo, że termin mija później.

Edited by Daniel / Gruby Stefan
Link to comment
Share on other sites

A czy jest ktoś na forum kto próbował ześrutowany słód pakować próżniowo i tak przechowywać?

 

Myślałem o tym, jak rozwiązać fakt mieszkania w bloku i posiadania dosyć małej przestrzeni na używanie śrutownika, zresztą nie warzę na tyle często aby sam zakup tego sprzętu mi się opłacał. Więc kupuję słody już ześrutowane przez sklep, tym bardziej że na jakość śrutowania nie narzekam. Głównie chodzi mi o słody, które mają mały udział w zasypie. Nie chcę mi się co warkę kupować po 100g, 200g słodów ciemnych czy palonych (o ile co warkę bym ich używał, co raczej mało prawdopodobne). Zastanawiałem się, czy nie lepiej po prostu kupić większą ilość słodu (wychodzi taniej), podzielić na mniejsze porcje i zapakować próżniowo. Miałyby chyba wtedy najlepszą jakość przechowywania. Ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może poleci jakiś sprzęt do pakowania próżniowego? :)

Edited by Piwosz86
Link to comment
Share on other sites

W sumie nie znam się na pakowaniu próżniowym ale sprzęt do pakowania próżniowego zajmuje pewnie tyle samo miejsca co śrutownik, pojawia się też pytanie czy warzysz na tyle często aby opłacał Ci się zakup sprzętu do pakowania próżniowego?  :D 

Link to comment
Share on other sites

Sprzęt do pakowania to proficook (tańsze są ponoć nieopłacalne, awaryjne i słabe) . Ale jest on 2xdrozszy niż srutownik biowinu, worki też kosztują.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zastanawiałem się, czy nie lepiej po prostu kupić większą ilość słodu (wychodzi taniej), podzielić na mniejsze porcje i zapakować próżniowo. Miałyby chyba wtedy najlepszą jakość przechowywania. Ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej kwestii? A może poleci jakiś sprzęt do pakowania próżniowego? :)

O tym bym nie pomyślał :) Proficooka używam raczej do pakowania wyrobów i sporadycznie chmielu :)

 

Wysłano z Galaxy S7

Link to comment
Share on other sites

pojawia się też pytanie czy warzysz na tyle często aby opłacał Ci się zakup sprzętu do pakowania próżniowego?

 

Ale jest on 2xdrozszy niż srutownik biowinu

 

Bez urazy Panowie, ale naprawdę sądzicie, że kupiłbym zgrzewarkę próżniową żeby pakować tylko i wyłącznie słód i chmiel? Osobiście uważam, że ma ona wiele innych zastosowań w domu i raczej nie ograniczałbym się do pakowania tylko surowców piwowarskich. A śrutownik służy tylko do śrutowania...

Edited by Piwosz86
Link to comment
Share on other sites

 

 

że kupiłbym zgrzewarkę próżniową żeby pakować tylko i wyłącznie słód i chmiel?

nie

 

 

A śrutownik służy tylko do śrutowania...

tak :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.