Jump to content

Inspiracja Olbrachtem - receptura do oceny


Wisz
 Share

Recommended Posts

Cześć

Warzę piwo głównie z zestawów, ale zaczynam myśleć o własnych recepturach.

Piłem ostatnio Piwo Jasne z browaru Jana Olbrachta i pomyślałem, że chciałbym zrobić podobne. Bardzo pasowała mi w nim wyczuwalna karmelowość i nie nachalna, ale wyczuwalna goryczka.

Co myślicie o takiej recepturze na 20l, około 12,5Blg

- pilzneński 3,7 kg

- karmelowy czerwony 0,9 kg

zacieranie - 60 min 68 st.

chmielenie:

- Marynka 25g - 60 min

- Hallertau tradtion 15g - 30 min

- Hallertau tradition 15g - 10 min

 

OG około 1,050, IBU ok. 50

 

Użyłbym pewnie S-05 albo Danstar Nottingham.

 

Uwagi, poprawki? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Witek

Link to comment
Share on other sites

chyba goryczka spora

No właśnie się zastanawiałem, czy nie za dużo, ale niby jest w okolicach OG, więc powinno być zbalansowane.

Ewentualnie dam 20g Marynki.

Edited by Wisz
Link to comment
Share on other sites

Zmniejszyłbym nieco ilość karmelu na korzyść pilzneńskiego: 4 kg pilzneńskiego i 0,6 kg karmelu. Chmielenie jak dla mnie w porządku, zdecydowana goryczka. Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

Link to comment
Share on other sites

Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

To zależy czy chce bardziej czy mniej słodkie. US-05 zejdą trochę niżej od S-04. I obawiam się, że przy takim zacieraniu i tej ilości karmelu S-04 niepotrzebnie zwiększą i tak już wysoką słodkość i pełnię. Ale to tylko moje gdybania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.