Skocz do zawartości

Browar Młynek


Rekomendowane odpowiedzi

#62 Brett Blonde ~ 15 blg, 16 IBU

 

Data: ...-09-2019

 

Surowce:

* Pilznenski - 5 kg

* Pszeniczny - 1 kg

* Abbry - 0,25 kg

* Carapils - 0,25 kh

* cukier biały - 0,3 kg

 

Chmiele:

* East Kent Golding (4,1 aa) - 50 g

 

Drozdże:

* drożdże: White Labs WLP650

 

Zacieranie:

64C - 60 min

72C - 10 mi 

 

Gotowanie:

0' - East Kent Golding (4,1 aa) - 30g

20' - East Kent Golding (4,1 aa) - 20g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#63 SMaSH Oktawia ~ 12.2 blg, 29 IBU

 

Data: ...-10-2019

 

Surowce:

* Pale Ale - 5 kg

 

Chmiele:

* Oktawia (7,1 aa) - 150 g

 

Drozdże:

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

64C - 60 min

72C - 10 mi 

 

Gotowanie:

60' - Oktawia (7,1 aa) - 25g

15' - Oktawia (7,1 aa) - 25

0' - Oktawia (7,1 aa) - 50

 

Na cichą 100g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 Black IPA ~ 15,2 blg, 77 IBU

 

Data: ...-10-2019

 

Surowce:

* Pilzneński (Strzegom) 5 kg

* Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,3 kg

* Carahell - 0,3 kg

* cukier Muscovado - 0,3 kg

 

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) 35g

* EKG (5,1 aa) - 25g

* Centennial (9,7 aa) - 200g

 

* drożdże: US-05 (gęstwa po #63)

 

Zacieranie:

64C - 60 min

72C - 60 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (16,8 aa) 35g

45 - Centennial (9,7 aa) - 25g

15 - EKG (5,7 aa) - 25g

0 - Centennial (9,7 aa) - 50g

na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 125g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Brett IPA ~ 15 blg, 11 IBU

 

Data: 11-11-2019

 

Surowce:

* Pilzneński 4 kg

* Monachijski - 1 kg

* Pszeniczny  - 1 kg

* Płatki pszeniczne - 0,6 kg

 

Chmiele:

* Vic Secret (18.4 aa) - 14g

* Mosaic (11.5 aa) - 50g

* Nelson Sauvin (11.8 aa) - 100g

 

* drożdże: White Labs WLP650 (gęstwa po warce 62)

 

Zacieranie:

65C - 60 min

72C - 60 min

 

Gotowanie:

60 - 

15 - Vic Secret (18.4 aa) - 14g

0 - Nelson Sauvin (11.8aa) - 50g

 

na cichą (4 dni przed rozlewem) - Nelson Sauvin i Mosaic po 50g.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Hefe-weizen ~ 12,5 blg, 14 IBU, 

Data: 11-11-2019

Surowce:
* Pszeniczny - 4 kg
* Pilznenski - 2 kg
* Abbey - 0,2 kg

* chmiel Marynka (9.5 aa) - 25g

* drożdże: Gwiździe i Banany (starter)

Zacieranie (dekokcja):
44c - 20 min 
63c - 40 min 
72c - 20 min

Gotowanie:
70' -
60' - Marynka (9.5 aa) - 10g

15'- Marynka (9.5 aa) - 15g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#67 Dunkelweizen ~ 13 blg, 19 IBU, 

Data: 23-11-2019

Surowce:
* Pszeniczny - 3 kg
* Pilznenski - 1 kg
* Monachijski - 1 kg

* Carawheat - 0,25 kg

* Amber - 0,25 kg

* Carafa III Special - 0,25 kg

* Pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg


* chmiel Lubelski (3.7 aa) - 50g

* drożdże: Gwiździe i Banany (gęstwa po #66)

Zacieranie (dekokcja):
44c - 25 min 
63c - 60 min 
72c - 60 min (dodane ciemne słody)

Gotowanie:
75' -
60' - Lubelski (3.7 aa) - 50g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#68 Flanders ~ 15 blg, 15 IBU

Data: 22-12-2019

Surowce:
* Pilznenski - 3 kg
* Monachijski II - 1 kg

* Wiedeński - 1 kg

* Caramunich - 0,25 kg

* Special B - 0,25 kg

* Carafa I Special - 0,1 kg

* Płatki kukurydziane - 1 kg


* chmiel Saaz - 50g

* drożdże: S-33 + Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend

Zacieranie:
66c - 60 min 
72c - 60 min (Carafa na ostatnie 5 minut)

Gotowanie:
70' -
60' - Saaz - 30g

20 - Saaz - 20g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#69 Grodziskie ~ 7 blg, 20 IBU

Data: 12-01-2020

Surowce:
* Pszeniczny wędzony dębem - 2 kg
* łuska ryżowa - 0,1 kg


* chmiel Lubelski - 35g - 3.7aa

* drożdże: US-05 

Zacieranie:
64c - 60 min 
72c - 60 min

Gotowanie:
60' - Lubelski - 20g

10' - Lubelski - 15g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#70 Imperial IPA ~ 18,2 blg, 92 IBU

Data: ...-01-2020

Surowce:
* Pils - 3,5 kg

* Monachijski - 0,5 kg

* Pszeniczny - 0,5 kg

* Carahell - 0,1 kg
* Cukier - 0,4 kg


* chmiel Simcoe - 100g - 13.2aa

* chmiel Citra - 15g - 12aa

* chmiel Centennial - 15g - 10.5aa

* chmiel Ekuanot - 65g - 12.8aa

* chmiel Columbus - 15g - 15.5aa



* drożdże: US-05 (gęstwa)

Zacieranie:
62c - 60 min 
72c - 60 min

Gotowanie:
60' - Simcoe  - 15g

30' - Columbus - 15g

20' - Simcoe - 15g

15' - Citra - 15g

10' - Centennial - 15g

5' - Ekquanot - 15g

0' - Simcoe - 15g

 

Na cichą:  Simcoe 55g i Ekuanot 50g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Session IPA ~ 12,0 blg, 64 IBU

 

Data: ..-02-2020

 

Surowce:

* Pils - 4,5 kg

* Cukier - 0.4 kg

 

Chmiele:

* Citra (12 aa) - 180 g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Citra  (12 aa) - 30g

20 - Citra (12 aa) - 15 g

10 - Citra (12 aa) - 15 g

5 - Citra (12 aa) - 10 g

0 - Citra (12 aa) - 5 g

 

Na cichą:

Citra (12 aa) - 100 g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Sour Brett Beer ~ 13,2 blg, 3 IBU

 

Data: 14-03-2020

 

Surowce:

* Pils - 2 kg

* Pszeniczny- 1 kg

* Caramunich II - 0.25 kg

 

Chmiele:

* Lubelski  (13.7aa) - 10 g

 

* drożdże: White Labs WLP650

* bakterie: LCR

 

Zacieranie:

67C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

70 - 

10 - Lubelski  (13.7aa) - 10 g

 

Zakwaszanie od razu w balonie, 2 dniowy 0,5l starter LCR, po dwóch dniach dodanie drożdży - White Labs WLP650. Fermentacja z 30 dni, następnie dodatek owoców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Flanders ~ 14,5 blg, 8 IBU

Data: 15-03-2020

Surowce:
* Pilznenski - 3 kg
* Monachijski II - 1 kg

* Wiedeński - 1 kg

* Caramunich - 0,25 kg

* Special B - 0,25 kg

* Carafa I Special - 0,1 kg

* Płatki kukurydziane - 1 kg


* chmiel EKG - 20g

* Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend (gęstwa)

Zacieranie:
66c - 60 min 
72c - 60 min (Carafa na ostatnie 5 minut)

Gotowanie:
70' -
60' - EKG - 20g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 West Coast IPA ~ 15 blg, 98 IBU

Data: 21-03-2020

Surowce:
* Pils - 6 kg
* Cukier - 0,5 kg


* chmiel Simcoe - 100g - 12.9aa

* chmiel Citra - 100g - 12.9aa

* chmiel Amarillo - 100g - 8.7aa

* chmiel Chinnoom - 50g - 11.3aa


* drożdże: Mangrove Jack's, U.S. West Coast Yeast M44 (dwie saszetki)

Zacieranie:
62c - 60 min 
72c - 60 min

Gotowanie:
60' - Chinook  - 50g

10' - Simcoe, Citra, Amarillo - po 25g

0' - Simcoe, Citra, Amarillo - po 25g

 

Na cichą:  Simcoe, Citra, Amarillo - po 50g

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#75 Black IPA ~ 15,2 blg, 90 IBU

 

Data: 11-04-2020

 

Surowce:

* Pilzneński - 5 kg

* Carafa II Special- 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,15 kg

* Carahell - 0,2 kg

* Special B - 0,25

* cukier - 0,3kg

 

 

Chmiele:

* Centennial (9.5 aa) - 125g 

* Equanot - 37g

* Simcoe - 100g

* Admiral - 25g

* Mosaic - 50g

 

* drożdże: Mangrove Jack's, U.S. West Coast Yeast M44 (gęstwa po #74)

 

Zacieranie:

64C - 60 min

72C - 60 min

 

Gotowanie:

60 - Simcoe - 25g

45 - Centennial - 25g

30 - Admiral - 25g

10 - Equanot - 37g

0 - Centennial - 50g

Centennial, Simcoe, Mosaic po 50g na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#76 Niskoalkoholowa Sour IPA

#77 Polska APA na Oktawi

brak notatek

 

Koniec wakacji więc zabieramy się za warzenie. Podczas przerwy zabutelkowalem i zakegowalem 40 l Flandera z dwóch warek, część zblendowałem ze sobą. Jest to obiecujące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.