Skocz do zawartości

Browar Młynek


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy problem z piwem, a mianowcie fermentacja BIPA nie ruszyła po 36h z gęstwy (brak piany, szczelnie zamknięta pokrywa się ani troche nie wybrzuszyła). Dzisiaj rano wsypalem na brzeczke paczkę us-05. Zobaczymy...

 

Drożdże ruszyły więc pewnie gęstwa klękła po dwóch piwach, chyba były za mocne.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 Kwasiżur (Berliner Weisse) ~ 8 blg, 8 IBU

 

Data: 24-08-2017

 

Surowce:

* Pilzneński - 1,8 kg

* Pszeniczny - 1,5 kg

 

Bakterie:

* Lactobacillus plantarum - 20 kapsułek Sanprobi IBS

 

Chmiele:

* Cascade (6,7 aa) - 50g

* Mosaic (11,8 aa) - 50g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

66C - 90 min

 

Gotowanie:

90 -

10 - Cascade (6,7 aa) - 15g

5 - Mosaic (11,8 aa) - 15g

0 - Cascade (6,7 aa) - 15g

0 - Mosaic (11,8 aa) - 15g

 

Fermentacja:

burzliwa: 2 tygodnie

cicha: 2 tygodnie

 

Zacieranie i filtracja 2 dni przed warzeniem, zadane w temp 45st 20 kapsułek probiotyku, trzymane pod kocem i kołdrą, ładny zapach po 48h brzeczki, w smaku wyczuwalny kwas. Na ostatnie 4 dni cichej pójdzie jeszcze po 20g Cascade i Mosaic.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miało być warzenie, a jest leżenie. Miałem warzyć dziś podstawę pod lambika, ale jedna rzecz mi nie wyszła a mianowicie starter dalej sie kręci. Założenie było takie, że od razu robię 30l piwa, dzielę na dwa, 20l zadaję suchymi BE-256, potem przelewam do balona i dodaję osad z butelki. Na to gotowy to byłem, ale pozostałe 10l chciałem zadać bezpośrednio brettami, więc od środy robię starter z osadu z piwa Farm To Barrel, Almanac Beer Co. (Jedno z najlepszych jakie w życiu piłem) I dopiero coś wczoraj zaczęło się dziać. Potem doczytałem, że takie startery to dają oznaki życia po 7+ dniach ciągłego mieszania więc warzenie odłożone.

 

Plan na dziś to ogarnięcie dwóch warek po burzliwej. BIPA i Berliner czekają na dodatki, nie miałem jednak wolnych butelek, więc wczoraj spijaliśmy IPA na mosaicu, wyszło dobre piwo, ale jak wcześniej pisałem w założeniu miało być to coś innego. Zamiast wytrawne jest słodkie, zamiast jasne jest karmelowe. Do wypicia.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 przelana na cichą od razu z dodatkiem 50g amrykańskich płatków dębowych średnio opalanych. Potrzymam z tydzień i dorzuce 50g Centenniala.

 

Warka #18 dostała po 20g Cascade i Mosaica.

 

Starter z osadu Farm To Barrel pachnie ładnie i mętnieje więc jest szansa!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#19 Recycling Brett Ale ~ 12 blg, 8 IBU

 

Data: 10-09-2017

 

Surowce:

* Pilzneński - 4 kg

* Monachijski - 0,5 kg

* Carahell - 0,2 kg

* pszenica niesłodowana - 3 kg

 

Chmiele:

* Lubelski 15 g

 

Zacieranie:

62C - 90 min

 

Gotowanie:

90 -

60 - Lubelski (3,6aa) - 15 g

 

Warka podzielona na dwa piwa:

 

#19a

 

Fermentacja:

10 litrów przelane do balona i zaszczepione odzyskanymi drożdżami, wcześniej 10 dni bujanymi na mieszadle z piwa Farm To Barrel, Almanac Beer Co. Fermentuje od 2 tygodni, za rok zobaczymy co z tego wyjdzie.

lam1.jpg.7dabcdd1150fdbc6ea6e335a1d1fc02b.jpg

 

#19b

 

Fermentacja:

20 litrów poszło do fermentora z drożdżami BE-256, po dwóch tygodniach burzliwej przelane do szklanego balona i zadane starterem robionym z piwa Oude Gueuze 3 fonteinen. Starter bardzo ładnie pachniał piwem i drożdżami.

lam2.jpg.65d7f58009c6fe35e90c5fc648791fb1.jpg

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 Belgian IPA~ 15,8 blg, 88 IBU

 

Data: 24-09-2017

 

Surowce:

* Pilzneński - 5 kg

* Monachijski - 0,5 kg

* Pszeniczny - 0,5 kg

* Abbey - 0,2 kg

 

Chmiele:

* Magnum (14aa) - 50g

* Citra - (13,3aa) - 50g

* Cascade PL (5,5aa) - 50g

 

Zacieranie:

62C - 90 min

 

Gotowanie:

90 -

60 - Magnum (14aa) - 50 g

15 - Citra - (13,3aa) - 25g

10 - Cascade PL (5,5aa) - 25g

0 - Citra - (13,3aa) - 25g + Cascade PL (5,5aa) - 25g - do chłodzenia

 

Drożdże:

gęstwa BE-256

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#21 Brown Porter ~ 12,8 blg, 20 IBU

 

Data: 15-10-2017

 

Przepis oparty na recepturze Doroty Chrapek z Piwowara, drugie podejście do tego stylu i teraz liczę, że będzie o wiele wiele lepiej ;)

 

Surowce:

* Strzegom Pale Ale - 4 kg

* Fawcett - Brown - 0,5 kg

* Castle Cafe - 0,25 kg

* Karmelowy Pszeniczny Strzegom - 0,25 kg

* Strzegom Czekoladowy ciemny - 0,1 kg

 

Chmiele:

* English Golding  (4,8aa) - 25g

* Fuggles - (6,1aa) - 20g

 

Zacieranie:

62C - 60min

76C - po podgrzania wrzucony słód czekoladowy

 

Gotowanie:

60 - English Golding  (4,8aa) - 25g

15 - Fuggles - (6,1aa) - 20g

 

Drożdże:

Litrowy starter z FM10 O czym szumią wierzby.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#22 Brett Imperial Stout ~ 20,5 blg, 73 IBU

 

Data: 28-10-2017

 

Na Warszawskim Festiwalu Piwa próbowałem Wild Black Kiss z Widawy, piwo które mi bardzo zasmakowało, a więc postanowiłem zrobić coś w podobnym stylu. Jakie będą efekty to się okaże za parę miesięcy.

 

Surowce:

* Monachijski - 4,5 kg

* Pale Ale - 2,5 kg

* Castle Cafe - 0,5 kg

* Płatki owsiane - 0,5 kg

* Carafa I - 0,25 kg

* Caraaroma - 0,25 kg

* Jęczmień palony - 0,25 kg

* Muscovado - 0,3 kg

   

 

   

Chmiele:

* Chinook (12,8aa) - 50g

* Columbus - (16,8aa) -15g

 

Zacieranie:

66C - 120 min

 

Gotowanie:

120 -

60 - cały chmiel

10 - Muscovado

 

Drożdże:

gęstwa FM10

 

Na cichą:

brettanomyces bruxellensis trois, wyszło ok. 17l.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Wysłodkowy Stout ~ 7,8 blg

 

Data: 28-10-2017

 

Surowce:

patrz #22

 

Chmiele:

* resztki chmieli Magnum, Admiral - 29g

* Simcoe - (13,3aa) - 20g

 

Zacieranie:

patrz #22

 

Gotowanie:

60 - resztki chmieli Magnum, Admiral - 29g

20 -Simcoe - (13,3aa) - 20g

 

Drożdże:

Gęstwa FM10.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 Brett APA ~ 10,6 blg, 43 IBU

 

Data: 1-11-2017

 

Próba uwarzenia piwa w stylu APA i po burzliwej zadania mu startera z brettów. Baling wyjdzie dość sesyjny, będzie korekta po dodaniu startera. Ogólnie warka tragedia, bo oplot mi się skończył, zawinął się tak przy kraniku, że nic nie leciało. Do wymiany. Też gotowanie/chmielenie miało być inne, ale podczas warzenia piekłem mięso i mi się timery pomyliły...

 

Surowce:

* Pale Ale - 2 kg

* Monachijski - 0,5 kg

* Pszeniczny - 0,5 kg

* Abbey - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Chinook (12,8aa) - 10g

* Cascade (6,7aa) -10g

* Simcoe (13,3aa) - 10g

* Palisade (8,7aa) - 10g

 

Zacieranie:

55C -> 64C

64C - 60min

72C - 15min

78C - 1min

 

Gotowanie:

60 - 

55 - Chinook (12,8aa) - 10g

15 - cała reszta

 

Drożdże:

Us-05

 

Na cichą:

brettanomyces bruxellensis trois, wyszło 12l.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dodałem wczoraj starter z brettów do Imperial Stoutu. Szacunkowo wyszło 20.5blg. Część staretra miała iść też  do APA ale rozpiżdżyłem słój... więc dziś może jak się uda kupić nowy to wreszcie ogarne te dzikusy do końca.

 

I się udało. Brett APA w słoju.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 Session IPA ~ 10,5 blg, 60 IBU

 

Data: 16-11-2017

 

Kolejne podejście do zrobienia IPA jasnego i wytrawnego z mocny akcentem chmielowym. Pierwsza warka na mniejszym sprzęcie czyli celowane w 11l.

 

Surowce:

* Pils - 2 kg

* Pszeniczny - 0,25 kg

 

Chmiele:

* Chinook (12,8aa) - 10g

* Citra (12,3aa) - 50g

* Simcoe (13,3aa) - 50g

* Palisade (8,7aa) - 50g

 

Zacieranie:

62C - 60min

78C - 1min

 

Gotowanie:

75 - 

60 - Chinook (12,8aa) - 10g

20 - Citra (12,3aa) - 5g

15 - Palisade (8,7aa) - 5g

15 - Simcoe (13,3aa) - 5g

10 - Citra (12,3aa) - 5g

10 - Palisade (8,7aa) - 5g

10 - Simcoe (13,3aa) - 5g

Chłodzenie:

Citra (12,3aa) - 10g

Simcoe (13,3aa) - 10g

Palisade (8,7aa) -10g

 

Drożdże:

Us-05

 

Na cichą:

Po 30g: Citra, Palisade, Simcoe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Witbier ~ 12,5 blg

 

Data: 18-11-2017.

 

Nudna Belgia. Najgorsza filtracja jak do tej pory. Masakrycznie złoże mi się zbiło i leciało jak krew z nosa.

 

Surowce:

* Pils - 1,25 kg

* Pszenica - 1 kg

* Płatki owsiane - 0,25 kg

 

Chmiele:

* Lubelski (4aa) - 15g

 

Zacieranie:

62C - 90min

78C - 1min

 

Gotowanie:

90 -

60 - Lubelski (4aa) - 15g

15 - Curacao - 5g

15 - Kolendra indyjska - 5g

5 - Curacao - 5g

5 - Kolendra indyjska - 5g

 

Drożdże:

FM20 Białe walonki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Black IPA ~ 14,5 blg, 76 IBU

 

Data: 26-11-2017.

 

Znowu moje ulubione piwo, mojej żony też. Ciąg dalszy mniejszych warek.

 

Surowce:

* Pils - 2,5 kg

* Carafa III Special - 0,3 kg

* Abbey - 0,15 kg

* Carahell - 0,15 kg

* Muscovado - 0,15 kg

 

Chmiele:

* Centennial (9.7aa) - 50g

* Columbus (16.8aa) - 15g

* Fuggles (4.5aa) - 15g

 

Zacieranie:

62C - 60min

72C - 30min

78C - 1min

 

Gotowanie:

70 -

60 - Columbus (16.8aa) - 15g

45 - Centennial (9.7aa) - 15g

15 - Fuggles (4.5aa) - 15g

0 - Centennial (9.7aa) - 15g

Na zimno - Centennial - 20g.

+ 0,9kg mrożonych wiśni.

 

Drożdże:

US-05.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Session American Stout ~ 8,5 blg, 43 IBU

 

Data: 26-11-2017.

 

Eksperyment a nawet dwa. Pierwszy to dwie warki jednego dnia,  zakończone sukcesem. Drugi to oczywiście samo piwo czyli uwarzenie stoutu ale na tyle lekkiego aby można było go pić dużo sesyjne i zachowań  jasność umysłu. Jestem fanem stoutów różnej maści, ale często sa one bardzo mocne. Zdam relacje z efektow jak piwo będzie do picia.

 

Surowce:

* Pils - 1,2 kg

* Carafa III Special - 0,1 kg

* Czekoladowy pszeniczny - 0,25 kg

* Czekoladowy żytni - 0,1 kg

* Płatki owsiane - 0,2 kg

 

Chmiele:

* Centennial (9.7aa) - 50g

* Simcoe (13.3aa) - 50g

 

Zacieranie:

62C - 60min

72C - 15min

78C - 1min

 

Gotowanie:

70 -

60 - Centennial (9.7aa) - 5g

20 - Simcoe (13.3aa) - 5g

15 - Centennial (9.7aa) - 10g

10 - Simcoe (13.3aa) - 10g

Na zimno 35g Simcoe.

 

Drożdże:

US-05.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 West Coast IPA ~ 14,3 blg, 81 IBU

 

Data: 02-12-2017.

 

Kolejne podejście do WCIPA. Ma być wytrawnie i mocno chmielowo. I goryczka, i smak, i aromat. Poprzednie razy były zdecydowanie za słodkie i karmelowe.

 

Surowce:

* Pils - 2,7 kg

* Cukier 0,3 kg

 

Chmiele:

* Columbus (15.5aa) - 20g

* Citra (12aa) - 30g

* Cascade (6aa) - 40g

* Palisade (7.5aa) - 20g

 

Zacieranie:

62C - 75min

78C - 1min

 

Gotowanie:

70 -

60 - Columbus (15.5aa) - 20g

15 - Citra (12aa) - 10g

15 - Cascade (6aa) - 10g

5 - Citra (12aa) - 10g

5 - Cascade (6aa) - 10g

Do chłodzenia przy 75C na 30 minut poszło:

Citra (12aa) - 10g

Cascade (6aa) - 20g

Palisade (7.5aa) - 20g

 

Drożdże:

US-05 gęstwa.

 

Na cichą poszło:

5g Centennial

10g Citra

10g Cascade

10g Palisade

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#30 American Wheat ~ 11,5 blg, 25 IBU

 

Data: 17-12-2017.

 

Surowce:

* Pils - 1,25 kg

* Pszeniczny 1,25 kg

 

Chmiele:

* Chinook (13aa) - 5g

* Citra (12aa) - 10g

* Cascade (6aa) - 10g

 

Zacieranie:

62C - 75min

78C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Chinook (13aa) - 5g

15 - Citra (12aa) - 10g

0 - Cascade (6aa) - 10g

 

Drożdże:

FM-50.

 

Na cichą poszło po 30g: Citra i Cascade.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#31 Dark Mild ~ 9,2 blg, 15 IBU

 

Data: 23-12-2017.

 

Ostatnia warka 2017 roku. Pierwszy raz warka z własnego banku drożdży, starter wyglądał dobrze więc raczej sukces.

 

Surowce:

* Pale ale - 2,5 kg

* Brown - 0,25 kg

* Castle Cafe - 0,25 kg

* Melanoidynowy - 0,1 kg

* Czekoladowy jasny - 0,1 kg

* Płatki owsiane - 0,055 kg

 

Chmiele:

* Fuggles (4,5aa) - 25g

 

Zacieranie:

68C - 75min

78C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Fuggles (4,5aa) - 25g

 

Drożdże:

FM-10.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Session New England IPA ~ 10,8 blg, 53 IBU

 

Data: 05-01-2018.

 

Surowce:

* Pilzneński - 2 kg

* Płatki owsiane - 0,2 kg

* Abbey - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Columbus (16.8aa) - 10g 

* Citra (12.3aa) - 25g

* Palisade (8.7aa) - 25g

* Simcoe (13.3aa) - 25g

* Cascade (6.7aa) - 25g

 

Zacieranie:

54C - wrzucone słody

63C - 75min

78C - 1min

 

Gotowanie:

* Columbus (16.8aa) - 10g - 60'

* Citra (12.3aa) - 10g - 5'

* Palisade (8.7aa) - 10g - 5'

* Simcoe (13.3aa) - 10g - 5'

* Cascade (6.7aa) - 10g - 5'

 

Do chłodzenia:

* Citra (12.3aa) - 5g

* Palisade (8.7aa) - 5g

* Simcoe (13.3aa) - 5g

* Cascade (6.7aa) - 5g

 

Na cichą:

* Citra (12.3aa) - 10g

* Palisade (8.7aa) - 10g

* Simcoe (13.3aa) - 10g

* Cascade (6.7aa) - 10g

 

Drożdże:

FM-10.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Session New England IPA ~ 10,8 blg, 53 IBU

 

Data: 05-01-2018.

 

Surowce:

* Pilzneński - 2 kg

* Płatki owsiane - 0,2 kg

* Abbey - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Columbus (16.8aa) - 10g 

* Citra (12.3aa) - 25g

* Palisade (8.7aa) - 25g

* Simcoe (13.3aa) - 25g

* Cascade (6.7aa) - 25g

 

Zacieranie:

54C - wrzucone słody

63C - 75min

78C - 1min

 

Gotowanie:

* Columbus (16.8aa) - 10g - 60'

* Citra (12.3aa) - 10g - 5'

* Palisade (8.7aa) - 10g - 5'

* Simcoe (13.3aa) - 10g - 5'

* Cascade (6.7aa) - 10g - 5'

 

Do chłodzenia:

* Citra (12.3aa) - 5g

* Palisade (8.7aa) - 5g

* Simcoe (13.3aa) - 5g

* Cascade (6.7aa) - 5g

 

Na cichą:

* Citra (12.3aa) - 10g

* Palisade (8.7aa) - 10g

* Simcoe (13.3aa) - 10g

* Cascade (6.7aa) - 10g

 

Drożdże:

FM-50.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Brown Porter ~ 12,6 blg, 20 IBU

 

Data: 05-01-2018.

 

Surowce:

* Pale Ale - 2 kg

* Brown - 0,25 kg

* Cafe - 0,15 kg

* Karmelowy Pszeniczny Strzegom - 0,15 kg

* Strzegom Czekoladowy ciemny - 0,05 kg

 

Chmiele:

* Fuggles - (6,1aa) - 20g

 

Zacieranie:

68C - 60min

76C - po podgrzania wrzucony słód czekoladowy

 

Gotowanie:

60 - Fuggles - (6,1aa) - 10g

15 - Fuggles - (6,1aa) - 10g

 

Drożdże:

FM10.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Coffee Brown Ale ~ 10,5 blg, 14 IBU

 

Data: 05-01-2018.

 

Surowce:

* Pale Ale - 2 kg

* Bisciut - 0,25 kg

* Carahell - 0,25 kg

* Karmelowy Pszeniczny Strzegom - 0,1 kg

* Cafe - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Fuggles - (6,1aa) - 20g

 

Zacieranie:

66C - 60 min

76C - 1 min

 

Gotowanie:

60 - Fuggles - (6,1aa) - 10g

15 - Fuggles - (6,1aa) - 10g

 

Drożdże:

FM10.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#36 American Porter ~ 14,3 blg, 43 IBU

 

Data: 20-01-2018.

 

Surowce:

* Pale Ale - 2,5 kg

* Brown - 0,25 kg

* Cafe - 0,25 kg

* Karmelowy Pszeniczny Strzegom - 0,25 kg

* Strzegom Czekoladowy ciemny - 0,1 kg

 

Chmiele:

* Centennial - (9,7aa) - 30g

 

Zacieranie:

68C - 60min

76C - po podgrzania wrzucony słód czekoladowy

 

Gotowanie:

60 - Centennial - (9,7aa) - 15g

15 - Centennial - (9,7aa) - 15g

 

Drożdże:

FM10.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#37 APA ~ 12,1 blg, 54 IBU

 

Data: 02-02-2018.

 

Surowce:

* różne resztki, w większości pils/pale ale i pszeniczny, może z 0,3 kg karmelowych - łącznie 4,5kg.

 

Chmiele:

* Centennial - (16,8aa) - 20g

* Citra - (6,7aa) - 50g

* Cascade - (12,3aa) 50g

 

Zacieranie:

62C - 60min

72C - 20min

76C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Columbus - (16,8aa) - 20g

15 - Cascade - (6,7aa) - 25g

10 - Citra - (12,3aa) - 25g

 

Drożdże:

US-05.

 

Na cichą poleci po 25g Cascade i Citra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Lite Saison ~ 8,6 blg, 24 IBU

 

Data: 04-02-2018.

 

Surowce:

* Pils - 1,5 kg

* Wiedeński - 0,4 kg

* Pszeniczny - 0,4 kg

* Carahell - 0,1 kg

* Caraaroma - 0,1 kg

* Zakwaszający - 0,1 kg

* Cukier - 0,15 kg

 

Chmiele:

* Marynka - (9,5aa) - 15g

* Saaz - (3,8aa) - 20g

 

* Curacao - 10g

 

Zacieranie:

62C - 60min

72C - 20min

76C - 1min

 

Gotowanie:

60 - Marynka - (9,5aa) - 15g

15 - Saaz - (3,8aa) - 10g

15 - Curacao - 10g

0 - Saaz - (3,8aa) - 10g

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.