Skocz do zawartości

Browar Młynek


Rekomendowane odpowiedzi

Długo się zbierałem do założenia tematu w tym dziale, ale dziś doszedłem do wniosku, że mnie to zmotywuje i do zbierania zapisków jak i do warzenia w ogóle. No i oczywiście do samodoskonalenia. Pierwsza warkę zrobiłem na brewkicie w sierpniu tego roku. Był to bitter. Z uwagi na problemy z temperatura fermentacji wyszedł trochę estrowy... No może nawet bardziej niż trochę. Kolejnym krokiem były ekstrakty. Warka druga do english pale ale na admirale i ekg. Bardzo fajnie wyszło, ale pierwsze parę butelek było mocno leśne i żywiczne. Po 2 miesiącach jednak się to uleżało i piwko było bardzo pijalne. Trzecia warka był stout na ekstraktach. Pierwsze piwo z którego bylem zadowolony - nie tylko ja, znajomi tez je pili z zadowoleniem. Chociaż przy rozlewie piwo było bardzo nijakie w smaku.

 

A wiec po trzech warkach na skróty dojrzałem do zacierania. Miałem wiele planów co do pierwszego zacierania, ale z uwagi na generalny remont mieszkania i cel aby piwo były na sylwestra zdecydowałem się na pszeniczne. Od tego zacznę opisywać swoje warki.

 

Sprzęt:

* 2 fermentory 30l

* 36l gar nierdzewka

* 10l gar nierdzewka

* chłodnica zanurzeniowa

* greta (mam nadzieje ze zaraz zmienię na stołowa...)

 

WARKI

 

Rok 2016

 

#1 Bitter (brewkit)

#2 English Pale Ale (ekstrakty)

#3 Stout (ekstrakty)

#4 Polska Pszenica - Sylwestrowe

 

Rok 2017

 

#5 Trzech Króli - AIPA

#6 Letalnica 2017 - Brown Porter

#7 Shake - Milk Stout

#8 Graduacja - Foreign Extra Stout

#9 Majóweczka - Session IPA

#10 Black Aries - Black IPA

#11 Leniwa niedziela - Session IPA

#12 ABW - American Barley Wine

#13 RIS - Russian Imperial Stout

#14 Kwasiżur - Berliner Weisse

#15 Mosaic IPA - West Coast IPA

#16 Mosaic IPA - West Coast IPA

#17 Black Aries - Black IPA

#18 Kwasiżur - Berliner Weisse

#19 Recycling Brett Ale

#20 Belgian IPA

#21 Brown Porter

#22 Brett Imperial Stout

#23 Wysłodkowy Stout

#24 Brett APA

#25 Session IPA

#26 Witbier

#27 Black IPA

#28 Session American Stout

#29 West Coast IPA

#30 American Wheat

#31 Dark Mild

#32 Session NEIPA

#33 Session NEIPA

#34 Brown Porter

#35 Coffee Brown Ale

#36 American Porter

#37 APA

#38 Lite Saison

#39 Smoked FES

#40 Braggot

#41 AIPA

#42 Milk Stout

#43 West Coast IPA

#44 Weizen

#45 Gose

#46 Hoppy Berliner Weisse

#47 African Pombe

#48 APA

#49 Black IPA

#50 White IPA

#51 FES

#52 Black IPA

#53 RIS 2019

#54 Porter Bałtycki

#55 Earl Grey APA

#56 West Coast IPA

#57 Gose

#58 Session IPA

#59 White IPA

#60 Wheat Wine

#61 Hoppy Sour

#62 Brett blonde

#63 SMaSH Oktawia

#64 Black IPA

#65 Brett IPA

#66 Weizen

#67 Dunkelweizen

#68 Flanders

#69 Grodziskie

#70 Imperial IPA

#71 Session IPA

#72 Sour Brett Beer

#73 Flanders

#74 West Coast IPA

#75 Black IPA

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 Sylwestrowe (Hefe-weizen) ~ 12,5 blg, 14 IBU, 5,4%.

Data: 07-12-2016

Surowce:
* pszeniczny (Strzegom) 4 kg
* pilznenski (Strzegom) 2 kg
* carahell 0,2 kg

* chmiel lubelski 50g (3,5aa)

* drożdże: WB-06

Zacieranie:
44 C 20 min (tylko slod pszeniczny)
66 C 50 min (dodana reszta slodow)
72 C 20 min

Filtracja:
Wyszło: 31,5l, 10 blg.

Gotowanie:
70 min
60 - lubelski 50g

Fermentacja:
18-19C

Uwagi:
Jedyny plus dnia: Legia ograła Sporting i zagra w LE. A co do piwa to miałem sporo problemów. Przy wygrzewie zaciął mi się termometr i od 74C skoczył od raz do 94C.. Wiec to może wpłynąć na piwo i chyba też wpłynęło na filtracje, bo miałem trochę zabawy. Kolejna nauka to taka ze warzyć będę w weekendy, a nie po pracy, bo bylem już ok. północy padnięty. Piwo zaczęło pracować już rano kolejnego dnia, więc start był po ok 5-6h najpóźniej. Po 3 dniach pięknie pachniało z rurki. Jeden minus fermentacji jest taki, że chciałem pod koniec podnieść temperaturę do 20-22C wiec otworzyłem lodówkę (diy styropianowa) i po jednym dniu okazało się że w pokoju temperatur jest niższa o jakieś 2C... (mam problemy z zatokami i staram się nie przegrzewać pomieszczeń, mam nadzieję, że żona tego nie przeczyta, bo krzyczy że zimno). Odebrałem trochę młóta i zamroziłem i spróbuję dodać je do chleba. Było pyszne!

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo zlalem na krotka cicha 18/12 w celu zmniejszenia osadu drozdzowego. Wczoraj 21/12 zabutelkowalem piwo z dodatkiem 200g glukozy. Wyszly 44 buteleki 0,5l. Nienagazowane piwo bardzo smakowalo zonie. Po swietach bedziemy degustowac. Blg koncowe 2blg. Czyli ok 5,4% alko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu grubo? Dziś otworzyłem pierwsze i wydaje mi się za mało.

Piwo wyszło bardzo fajne. Jest wszystko co miało być w pszenicznym. Lekkie, goździk, banan (i w zapachu i w smaku), trochę mało piany, ale zobaczymy za parę dni, może jeszcze nie skończyło się gazować. Drożdże zjadły wszystko, więc jedyny zarzut to troszkę mało ciała.

Prezencja też ładna. Lekko opalizujące, jasnozłociste w szklance. Jestem zadowolony z tego piwa. Pierwsze zacieranie już teraz uznaję za udane.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniejsze piwa butelkowałem ze znacznie mniejszą ilością glukozy, ale to były inne style, miałem wątpliwości, ale to przez brak praktyki.

Spijemy i powtórzę w przyszłości, a następne zrobię AIPA.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam takie pytanie do osób bardziej ogarniętych. Czy jeżeli temperatura fermentacji przy wb-06 była za niska niż te przykazane przedziały dla goździka i banana to jest możliwe aby byly on zauważalne mniej? Wydaje mi się to logiczne, ale czy moglo spowodować, że piwo stalo sie słodsze?

 

Właśnie takie mam odczucia po degustacji piwa. W sumie smakowało wszystkim, a mi zostalo chyba z 8 butelek, ale mam swoje przemyślenia co do pszenicy. Przede wszystkim po nagazowaniu zniknęła w ogóle goryczka oraz następnym razem będę celował w blg bliżej 11, aby miec finalnie lżejsze alkoholowo piwo.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Trzech Króli (AIPA) ~ 14,5 blg, 79 IBU, 5,9% alk

 

Data: 06-01-2017

 

Surowce:

* Pale Ale (Strzegom) 4 kg

* Monachijski (Strzegom) 1 kg

* Pszeniczny (Strzegom) 1 kg

* Carahell 0,2 kg

 

* chmiel Magnum (13,5aa) 50g

* chmiel Citra (13,5aa) 50g

* chmiel Cascade (6,8aa) - 50g

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

64C 50 min

72C 5 min

 

 

Filtracja:

Wyszło: 29,5l, 12 blg.

 

Gotowanie:

70 min

60 - Magnum (13,5aa) 50g

15 - Citra (13,5aa) 25g

10 - Cascade (6,8aa) - 25g

 

Fermentacja:

start: 18-19C (ruszało z 20 godzin, teraz szaleje)

burzliwa: 15 dni

cicha: przelane 21/01/2016 - 7 dni

Uwagi:

Na cichą pójdą jeszcze Citra i Cascade po 25g, tak z 3-4 dni przed rozlewem.

 

Rozlane w 42 butelki 0,5, z dodatkiem 120g glukozy.

 

Piwo wyszło świetnie, a jeżeli stary chmiel czyli ten z roku 2015 już ma niby być słabszy to nie mogę doczekać się jak będą dostępne już te z roku 2016. I podwoję dawkę na 15', 10' oraz na cichą. Będzie pięknie!

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#6 Letalnica 2017 (Brown Porter) ~ 12 blg, 26 IBU, 4,1% alk

 

Data: 28-01-2017

 

Surowce:

* Pale Ale (Strzegom) 3.25 kg

* Brown (Fawcett) 0,5 kg

* Crystal (Fawcett) 0,5 kg

* Czekoladowy jasny (Strzegom) 0,25 kg

 

* chmiel Admiral (13,5aa) 15g

* chmiel East Kent Golding (13,5aa) 20 g

 

* drożdże: S-04

 

Zacieranie:

62C - 60min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

70 min

60 - Admiral (14,3 aa) 15 g

10 - EKG (5,1 aa) - 20 g

 

Fermentacja:

burzliwa: 14 dni

cicha: 14 dni

Uwagi:

Coś mi kosmiczna wydajność wyszła, 90%? Wg brewness przy założeniu 75% miało wyjść 11,9blg.

A piwo na finał Pucharu Świata będzie jak znalazł, stąd nazwa.

 

Edit: z tą wydajnością to jakaś głupia sprawa, coś dziś słabo kojarzę chyba, wyszło 12 blg jednak...

 

Piwo zeszło do 4 blg, rozlano do 40x0,5 i 1x0,3 - 25/02/2017.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#7 Shake (Milk Stout) ~ 15,2 blg, 44 IBU

 

Data: 12-02-2017

 

Surowce:

* Pale Ale (Strzegom) 2,25 kg

* Strzegom Monachijski (Strzegom) typ I 1 kg

* Brown (Fawcett) 0,5 kg

* Crystal (Fawcett) 0,5 kg

* Czekoladowy jasny (Strzegom) 0,25 kg

* Płatki owsiane 0,5 kg

* Jęczmień palony 0,2 kg

* Laktoza 0,5 kg

 

* chmiel Admiral (13,5aa) 35g

* chmiel East Kent Golding (13,5aa) 15 g

 

* drożdże: S-04 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

70 min

60 - Admiral (14,3 aa) 35 g

10 - EKG (5,1 aa) - 15 g

 

Fermentacja:

burzliwa: 13 dni

cicha: 14 dni

Uwagi:

Piwo z gęstwy rusza szybko...

 

Na cichą przelane do dwóch fermentorów 15l (zeszło do 6 blg, licząc że z lakto jest jakieś 1,3 to nie jest źle, w smaku bardzo ciekawie)):

7.1 - 10 l Milk Stout z dodatkiem 400g suszonych moreli (z zieloną gumka na rurce) - niebieski kapsel

7.2 - 10 l Milk Stout z dodatkiem 200g suszonego mango - czerwony kapsel

 

Po cichej i leżakowaniu z owocami zeszły do 5,5blg, czyli jakiś 4,2-4,3 ponieważ laktoza dała 1,2-1,3 blg. Wyszło po 20 butelek obu wersji, na razie bez szału.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Graduacja (Foreign Extra Stout) ~ 17 blg, 60 IBU

 

Data: 25-02-2017

 

Surowce:

* Pilzneński (Strzegom) 5 kg

* Caraaroma 0,4 kg

* Carafa 0,2 kg

* Płatki owsiane 0,5 kg

* Jęczmień palony 0,3 kg

* Cukier trzcinowy 0,4 kg

 

* chmiel Admiral (13,5aa) 50 g

* chmiel East Kent Golding (13,5aa) 20 g

 

* drożdże: S-04 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62C - 70 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

90 min

60 - Admiral (14,3 aa) 50g

10 - EKG (5,1 aa) - 20g

 

Fermentacja:

burzliwa: 14dni

cicha: 14 dni

 

Uwagi:

Pomyliłem się w liczeniu i przez to zgubiłem 1 blg w warzeniu, trudno.

 

Odfermentował do 4 blg.

 

09/03/2017 przelane na cichą, w dwa fermentory po 10,5l. Jeden bez niczego, drugi z dodatkiem 15g płatków z dębu francuskiego mocno opiekanych (zielona gumka na rurce fermentacyjnej). Całkiem dobrze smakowało po burzliwej, dużo sobie obiecuję po tym piwie.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#9 Majóweczka (Session IPA) ~ 10,5 blg, 79 IBU

 

Data: 12-03-2017

 

Surowce:

* Pale Ale (Strzegom) 4 kg

 

* chmiel Columbus (16,8 aa) 25g

* Cascade (6,8 aa) - 30g

* Citra (13,5 aa) - 30g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (16,8 aa) 25g

15 - Cascade (6,8 aa) - 10g

15 - Citra (13,5 aa) - 10g

10 - Cascade (6,8 aa) - 10g

10 - Citra (13,5 aa) - 10g

5 - Cascade (6,8 aa) - 10g

5 - Citra (13,5 aa) - 10g

 

Fermentacja:

burzliwa: 14dni

cicha: 14 dni

 

Uwagi:

Piwo które ma być na majówkę (i zużyłem chmiele z 2015), pierwsze które w mojej przygodzie ma iść do kega. Przy okazji przetestowałem worek do oddzielania chmielu po gotowaniu i jest to świetna sprawa. Przy takim małym zasypie w ogóle nie zauważyłem kiedy skończyłem warzyć, poszło błyskawicznie.

 

Próbowałem też MilkStouta przy butelkowaniu i nie czuje w ogóle tych owoców, chyba było ich zdecydowanie za mało.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#10 Black Aries (Black IPA) ~ 14,5 blg, 89 IBU

 

Data: 26-03-2017

 

Surowce:

* Pilzneński (Strzegom) 5 kg

* Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,3 kg

* Carahell - 0,3 kg

* cukier Muscovado - 0,3 kg

 

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) 35g

* EKG (5,1 aa) - 25g

* Centennial (9,7 aa) - 100g

 

* drożdże: US-05 (gęstwa po session ipa)

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (16,8 aa) 35g

45 - Centennial (9,7 aa) - 25g

15 - EKG (5,7 aa) - 25g

0 - Centennial (9,7 aa) - 25g

na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 50g

 

 

Fermentacja:

burzliwa: 14 dni

cicha: 14 dni

 

Uwagi:

Coś nie tak z wydajnością, drugi raz na Pilzneńskim... przypadek?

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zlałem właśnie warkę #10 na cichą do dwóch fermentorów. Do jednego poszły płatki 15g. W smaku fajnie wybija się centenial. Goryczka też zadowalająca. W zapachu czuć skórkę z cytryny. Odfermentowło do 3blg. Na cichą, na ostatnie 4 dni przed rozlewem, pójdzie jeszcze po 25g centeniala na wiadro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Leniwa niedziela (Session IPA) ~ 11,7 blg, 69 IBU

 

Data: 09-04-2017

 

Surowce:

* Pale ale(Strzegom) 4 kg

* Carahel (Strzegom) - 0,35 kg

 

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) 25g

* Citra - 50g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 60 min + 30 mln (bo próba jodowa pokazała, że się nie zatarło do końca)

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (16,8 aa) 20g

20 - Citra(13,3 aa) - 10g

15 - Citra(13,3 aa) - 10g

10 - Citra(13,3 aa) - 10g

5 - Citra(13,3 aa) - 10g

0 - Citra(13,3 aa) - 10g

 

Fermentacja:

burzliwa: 3-4 tygodnie

 

Uwagi:

Potłukłem balingomierz więc ekstrakt jest czysto teoretyczny. Fermentacja długa, bo święta, majówka... a po niej zamierzam podejść do mocnego piwa i użyję gęstwy po tym sesyjnym, zamierzam użyć.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #10 rozlana do butelek z dodatkiem po 30g glukozy na 10l. Bardzo podoba mi sie centenial w tym piwie. Jestem tym chmielem zachwycony po Centenial Blues z Piwoteki (tam bylo jasne piwo).

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#12 ABW (American Barley Wine) ~ 25 blg, 113 IBU

 

Data: 05-05-2017

 

Surowce:

* Pale ale - 5,5 kg

* Monachijski - 5,5 kg

* Abbey Castle - 0,5 kg

* Carapils - 0,5 kg

 

Chmiele:

* Chinook (12,8 aa) 100g

* Mosaic (11,8 aa) - 50g

* Green Bullet (11 aa) - 50g

* Simcoe (13,3 aa) - 50g

 

* drożdże: US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62C - 75 min

72C - 60 min

 

Gotowanie:

120

60 - Chinook (12,8 aa) 100g

20 - Mosaic (11,8 aa) - 50g

20 - Green Bullet (11 aa) - 50g

20 - Simcoe (13,3 aa) - 50g

 

Fermentacja:

burzliwa: 3 tygodnie

cicha: 3 tygodnie

 

Uwagi:

Receptura inspirowana BW z Alderaan Brewery. Z

 

#12a Wysłodki po ABW (Session IPA) ~ 10,5 blg, trochu IBU

 

Data: 05-05-2017

 

Surowce:

jw.

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) 20g

* Mosaic(11,8 aa) - 30g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

jw.

 

Gotowanie:

60

45 - Columbus (16,8 aa) 20g

20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

0 - Mosaic (11,8 aa)- 10g

 

Fermentacja:

burzliwa/cicha: 3 tygodnie i do kega.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#13 RIS (Russian Imperial Stout) ~ 25 blg, 116 IBU

 

Data: 27-05-2017

 

Surowce:

* Pale ale - 6,4 kg

* Monachijski - 4,5 kg

* Jęczmień palony - 1 kg

* Płatki owsiane- 1 kg

* Caraaroma - 0,1 kg

* Caramunich II - 0,5 kg

* Carafa - 0,3 kg

* Carafa II - 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,2 kg

 

Chmiele:

* Chinook (12,8 aa) 200g

 

* drożdże: US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

62C - 60 min

72C - 60 min

 

Gotowanie:

90

60 - Chinook (12,8 aa) - 160g

20 - Chinook (12,8 aa) - 40g

 

 

Fermentacja:

burzliwa: 3 tygodnie

cicha: 3 tygodnie

 

#13a Wysłodki po RISie(Session American Stout) ~ 10,5 blg, trochu IBU

 

Data: 27-05-2017

 

Surowce:

jw.

 

Chmiele:

* Columbus (14 aa) 20g

* Simcoe (13,3 aa) - 50g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

jw.

 

Gotowanie:

60 - Columbus (14 aa) 20g

20 - Simcoe (13,3 aa) - 10g

10 - Simcoe (13,3 aa) - 10g

 

Fermentacja:

burzliwa/cicha: 3 tygodnie i do kega - 4 dni przed rozlewem 30g Simcoe na cichą.

 

Wyslodki wyszly super tylko troche przegazowalem piwo w kegu.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#14 Kwasiżur (Berliner Weisse) ~ 8 blg, 5 IBU

 

Data: 26-06-2017

 

Surowce:

* Pilzneński - 1,8 kg

* Pszeniczny - 1,5 kg

 

Bakterie:

* Lactobacillus plantarum - 20 kapsułek Sanprobi IBS

 

Chmiele:

* Green Bullet (12,2 aa) - 50g

 

* drożdże: US-05

 

Dodatki:

liście kaffir - 10g

 

Zacieranie:

66C - 90 min

 

Gotowanie:

60 -

10 - Green Bullet (12,2 aa) - 5g

5 - Green Bullet (12,2 aa) - 5g + liście kaffir - 10g

0 - Green Bullet (12,2 aa) - 10g

 

Fermentacja:

burzliwa: 2 tygodnie

cicha: 2 tygodnie

 

Zacieranie i filtracja 2 dni przed warzeniem, zadane w temp 45st 20 kapsułek probiotyku, trzymane pod kocem i kołdrą, ładny zapach po 48h brzeczki, w smaku wyczuwalny kwas. Na opstatnie 4 dni cichej pójdzie jeszcze 30g Green Bullet.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#15 Mosaic IPA (West Coast IPA) ~ 15,1 blg, 77 IBU

 

Data: 16-07-2017

 

Surowce:

* Pale Ale - 5,5 kg

* Pszeniczny - 1,0 kg

 

Chmiele:

* Magnum (14,4 aa) - 50g

* Mosaic (11,8 aa) - 100g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 90 min

 

Gotowanie:

60 - Magnum (14,4 aa) - 50g

20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

15 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

5 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

0 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

4 dni - Mosaic (11,8 aa) - 50g

 

Fermentacja:

burzliwa: 2 tygodnie

cicha: 1 tydzień

 

Wydajnosc poszla w gore jak zrobilem wysladzanie na raty. Piwo do kega na kajaki. Troche martwi ta wydajnosc i wysokie blg (sic!), ciekawe czy sie na dlugi weekend ulozy do picia. Kolejne piwo bedzie takie samo ale do butelek. Zaczynam dojrzewac do kegeratora.

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Mosaic IPA (West Coast IPA) ~ 14,9 blg, 77 IBU

 

Data: 30-07-2017

 

Surowce:

* Pale Ale - 5,5 kg

* Pszeniczny - 1,0 kg

 

Chmiele:

* Magnum (14,4 aa) - 50g

* Mosaic (11,8 aa) - 100g

 

* drożdże: US-05

 

Zacieranie:

62C - 90 min

 

Gotowanie:

60 - Magnum (14,4 aa) - 50g

20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

15 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

5 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

0 - Mosaic (11,8 aa) - 10g

4 dni - Mosaic (11,8 aa) - 50g

 

Fermentacja:

burzliwa: 2 tygodnie

cicha: 1 tydzień

Edytowane przez Młynek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#17 Black Aries (Black IPA) ~ 15 blg, 80 IBU

 

Data: 16-08-2017

 

Surowce:

* Pilzneński (Strzegom) 5 kg

* Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg

* Abbey Castle - 0,3 kg

* Carahell - 0,3 kg

* cukier Muscovado - 0,3 kg

 

 

Chmiele:

* Columbus (16,8 aa) 35g

* English Golding (4,8 aa) - 25g

* Centennial (9,7 aa) - 100g

 

* drożdże: US-05 (gęstwa po west coast ipa)

 

Zacieranie:

62C - 90 min

72C - 30 min

 

Gotowanie:

60 - Columbus (16,8 aa) 35g

45 - Centennial (9,7 aa) - 25g

15 - English Golding (4,8 aa) - 25g

0 - Centennial (9,7 aa) - 25g

na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 50g + 50g płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane.

 

Fermentacja:

burzliwa: 14 dni

cicha: 14 dni

 

Uwagi:

Dobre rzeczy trzeba powtarzać, a więc BIPA. Piwo pójdzie do kega i przeznaczone zostanie na imieniny żony, która wypiła największą część poprzedniej warki BIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.