Jump to content

Maksymalny zasyp


dziedzicpruski
 Share

Recommended Posts

 

 

Pewnie to niepopularna opinia, ale jakbym miał wątpliwości czy mój sprzęt uciągnie zasyp to bym dał dwa kilo słodu mniej i uzupełnił puszką ekstraktu

Owszem popularna :) ale są tacy, którym ten ekstrakt chyba kłuci się z "kreftem" :polew:

Tylko nie wiem dlaczego i w czym te cukry uzyskane podczas zacierania różnią się od cukrów z zacierania w słodowni?

Link to comment
Share on other sites

Oświeci mnie ktoś,jaki problem z filtracją jest przy wiekszym zasypie. Chodzi o to,że jest wiekszy nacisk na wężyk i może go zgnieść?

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat bo u mnie na czasie. Niebawem będę robił "podwójną" warkę, czyli koło 12 kg zasypu, ale będzie to witek czyli ponad 50% to pszenica i pszeniczny. Tu obawiam się zaklejenia. Czy przy takim zasypie warto zrobić to na 2 fermentory?

Link to comment
Share on other sites

12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

I wysładzasz to w wiadrze 30 L ?

 

Wysładzam w wiadrze 43L. Wchodzi bez problemu. W wiadrze 33L wysładzałem 12kg i przy zacieraniu 1kg słodu-2,5L wody wrzucam najpierw do wysładzania ile się zmieści, i jak przybywa miejsca w wiadrze  to dorzucam resztę. Wydajność praktycznie taka sama przy wiadrze 33L i 43L.

Link to comment
Share on other sites

12kg na podwójna warke? To jakie to ma mieć blg? Ja podwójne robię na 10kg i mam 40l 12blg. Wydajność słaba - ale wysladzam do 30l gotuję a potem dolewalem wodę. Ostatnio jak przestałem wysladzać to leciało jeszcze 6 blg.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Tak mi się z "zapasem" napisało. Zasypu będzie koło 10,5-11 kg. Ale ostatnio wyszedłem z założenia, że wolę sypnąć 1-1,5 kg słodu więcej, skończyć wysładzanie na 7 nawet 8 blg, dolać wrzątku i zaoszczędzić prawie godzinę. Szybciej kończę wysładzanie, szybciej mi się zagotuje. Ale to już rozmowa na inny wątek.

 

 

 

 

W jednym wiadrze jest to niemożliwe, po wczorajszym doświadczeniu mogę to kategorycznie stwierdzić ;)

 

Coś więcej?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.