Jump to content

Siemka


Wiecha
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim !

Po jakimś czasie od rejestracji udało się w końcu znaleźć chwilę, żeby się przywitać. Paweł 32 lata, średnio przystojny, średnio wysoki brunet , bez nałogów :) (oprócz piwa;). Przygodę z warzeniem domowym rozpocząłem jakieś 12 lat temu kiedy to kilku znudzonych studentów postanowiło oszukać system i zamiast płacić >2zł za piwo w sklepie zrobić swoje piwo za połowę tego. Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie, bo wiedza o warzeniu bardzo skromna była, a w tamtych czasach ideałem smaku piwa było tyskie czy warka (hehe), więc ciężko to teraz ocenić. Mimo wszystko piwko na imprezach schodziło szybko, a reakcje ludzi typu " robicie swoje piwo ?? wooow"  po prostu bezcenne :) . Niestety po skończeniu edukacji drogi się rozeszły i sprzęt piwowarski poszedł w odstawkę. Teraz po wielu latach z braku celu w życiu :| postanowiłem wrócić do warzenia, tym razem samodzielnie, ale z lepszym przygotowaniem merytorycznym (piwo.org :) i nowym sprzętem. Nazwa browaru odkurzona z dawnych lat czyli "GRYF Dębicki"- Dębica podkarpacie. Jak do tej pory od sierpnia udało się uwarzyć 7 warek z brewkitów, a na rozlew czeka 1 z ekstraktów i 1 po zacieraniu :). Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy się człowiek nie zniechęci heheh .

Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim, którzy udzielają się na forum i dzielą się z innymi swoim doświadczeniem. Chciałbym też pozdrowić rodzinę i znajomych :)

Życzę wszystkim smacznego piwka :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie

Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! :)  

Link to comment
Share on other sites

 

Udało się uwarzyć ze 3-4 warki z brewkita, które wyszły bardzo różnie

Podejrzewam ,że problem był w tym ,że piwo lezakowało pewno ze trzy dni i wszystko wypiliście ( też byłem kiedyś studentem ) . Smiem twierdzić ,że nawet fermentacja nie była zakończona ! :)  

 

Hehe aż tak źle to chyba nie było - wszystko wg brewkitowych instrukcji czyli tydzień fermentacji i 2 tygodnie leżakowania, jak dobrze kojarzę to bez żadnej kontroli temperatury i pomiarów BLG :) ale co tam, początki zawsze są ciężkie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.