Jump to content

Chmiele ze zbiorów 2016 - opinie


pogo
 Share

Recommended Posts

Czy macie już jakieś opinie, wieści itp. co do jakości chmieli z 2016 roku?

Wydaje mi się, że pogoda w tym roku miała szansę być bardziej łaskawa niż w poprzednim, ale w tej kwestii mam tylko obserwacje własnego podwórka. Pogody w USA czy Australii wcale nie śledziłem, a stamtąd pochodzi gro używanych przez nas chmieli.

 

O nic konkretnego mi nie chodzi w tym wątku, mam nadzieję tylko poczytać dość ogólnikowe opinie np w stylu: "W USA w tym roku średnio, ale europejskie dają czadu" itp...

 

Ja niestety jestem aktualnie wyłączony z warzenia, więc mogę tylko czytać :(

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem marynkę, lubelski i saaz. Zrobiłem dopiero jedno piwo na marynce więc zobaczymy jak wyjdzie. Zapach był świetny. Gorzej, że piwo to porter bałtycki więc chmielu tam czuć będzie mało :P.

Link to comment
Share on other sites

W TB są tegoroczne chmiele z Nowej Zelandii takie jak: Cascade, WAI-ITI, Sticklebract, szyszka Nelson Sauvin. Użyłem jakieś 30 g Sticklebracta w saisonie na whirlpool, tyle że piwo jeszcze fermentuje, jednak zapach jako taki mógłbym określić jako lekko tropikalny, bardziej żywiczny, nieco "catty" jak to mówią za oceanem. Ogólnie szału raczej nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem dwa piwa na tegorocznej Iundze z homebeer i mocno zaskoczyły mnie dwukolorowe szyszki. Niektóre były ciemnozielone, jak amerykańskie chmiele. Piwo chmieliłem tylko na smak i goryczkę, a mimo to przez krótki czas po zabutelkowaniu był także aromat :] bardzo przyjemny, jakby ananasowy. Sam chmiel także pachnie ciepło i intensywnie. Raczej nie estry bo fermentowane w 15 stopniach C.

Edited by Bielo
Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z chmielami z RPA takimi jak:

Southern Aroma,

Southern Passion,

Southern Promise.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Link to comment
Share on other sites

Chmieliłem na zimno Sybilla i Marynką z tego roku, dopiero za tydzień będe mógł spróbować efektów, ale na pierwszy rzut nosa Sybilla wydaje się ciekawsza.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Uwarzlem IPA na nowozelandzkich chmielach Wai-iti i Pacyfika ze zbiorów z 2016. Aromat bardzo przyjemny - sporo cytrusów, mandarynki. Intensywność aromatów nie jest tak duża jak przy chmielach amerykańskich ale piwo i tak wyszło bardzo fajne.

 

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Zakupiłem Cascade PL i Chinook PL wiem jaki aromat mają te chmiele uprawiane w USA czy można je traktować jako odpowiedniki?

Jakieś opinie ktoś warzył na nich coś?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Niedługo będę butelkował Pale Ale single hop Oktawia 2016 od Polish Hops, dam znać jak wyszło.

 

 

No i jak? Bo mam na cichej piwo na samej Oktawii i zastanawiam się, czy dorzucić na zimno Oktawii czy czegoś innego.

Link to comment
Share on other sites

IUNGA 2016 - fajna goryczka, rzuciłem 50 g na zimno do 20 litrów piwa, wyczuwalny (nadal, po 2 tygodniach od butelkowania) delikatny, ale łatwy do rozpoznania słodki aromat ananasa, owoce kandyzowane. Choć granulat na surowo daje delikatnie cebulą, to w ogóle nie przechodzi to do piwa. 

 

Wczoraj warzyłem na SIMCOE 2016 - z paczki daje mocno cytrusami, multiwitaminą.

Uwarzyłem 11 litrów <15 blg 50 IBU> - zostało mi 20 g SIMCOE - myslicie, że wystarczy taka dawka do chmielenia na zimno? Boję się, że może być za mało i najzwyczajniej zmarnuję chmiel. Ma ktoś doświadczenie?

Link to comment
Share on other sites

Zakupiłem Cascade PL i Chinook PL wiem jaki aromat mają te chmiele uprawiane w USA czy można je traktować jako odpowiedniki?

Jakieś opinie ktoś warzył na nich coś?

 

Użyłem Cascade PL i jestem bardzo zadowolony, ładny aromat owocowy, cytrusy może trochę urojone ale coś tam było. Teraz czekam na piwo z Chinookiem i Cascade pl ;) Goryczka z chinooka słyszałem że bardzo fajna i czysta. Więc używać normalnie te chmiele.

Link to comment
Share on other sites

Robilem cascade pl ipa i jak dla mnie rewelacja. Slodki owocowy aromat. Tak intensywnie jak na amerykancach nie jest, ale na pewno jest dosc solidnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

otworzyłem właśnie po tygodniu jedną buteleczkę Chinook PL IPA. Aromat żywiczny, chmiel w granulacie i słodkie owoce, ale wszystko z przewaga w kierunku żywicznym. W smaku też podobnie. Sprawa podobna jak z Cascade PL, nie jest to Ameryka ale jest solidnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ja zrobiłem takie cuś: uwarzyłem 32 litry 14,5 blg (zaspyp: pale ale+ garść karmelu), nachmielilem na 25 ibu magnumem, po gotowaniu podzielilem na dwa wiadra. Do pierwszego na whirpool poszło 50g centenniala(2016), do drugiego 50g oktawii(2016 polish hops). Po burzliwej powtorka z chmieleniem na zimno: do pierwszego 50g centenniala, do drugiego 50g oktawii. Do butelkowania poszło 10l sh centennial i 10l sh oktawia no i 10l blend powyższych. Wyniki degustacji następujące: sh centennial- cytruski i żywica, może nie tak intensywne jak mosaic, ale bardzo przyjemne; sh oktawia- bardzo mi przypomina junge, skojarzenia w kierunku europejskich owoców; blend- wg mnie najlepszy z całej trójki, oba chmiele świetnie się uzupełniają.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.