Jump to content
Stan

obliczanie goryczki

Recommended Posts

czy mógł by mi ktoś pomuc jak obliczyć goryczkę

bo dając 25g chmielu goryczkowego i 25g aromatycznego

wyszło jak dla mnie mocno goryczkowe , jest dobre lecz bym wolał mniej goryczy i ciut więcej aromatu

i jeszcze pozostaje kwestia odstępu czasu dodawania chmielu tak jak ja to robiłem na raty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy od ilość Alfa Kwasów w chmielu. Czym więcej AK w dane ilości chmielu tym bardziej goryczkowe piwo wyjdzie. Wartość AK spada z wiekiem chmielu, warunków jego przechowywania itd.

Druga sprawa to % utylizacja alfa kwasów do izo alfa kwasów. To zależy od wielu rzeczy na przykład od gęstości brzeczki, długości gotowania, intensywności gotowania , rodzaju chmielu użytego do chmielenia (szyszka, granulat, koncentrat),a nawet kształtu kadzi warzelnej. W naszych domowych warunkach 30% (najczęściej jest w przedziale 20-35%) uważałbym za bardzo dobrym wynikiem.

Generalnie wzór do wyliczenia EBC (European Bitterness Units) jest następujący:

 

[waga chmielu (gramy)] x [Alfa kwasy chmielu(%)] x [utylizacja (%)]

EBU = ---------------------------------------------------------------------------------

[warzona objętość (litry)] x 10

 

 

A aby obliczyć potrzebną ilość chmielu do uwarzenia piwa o zamierzonej goryczce użyjemy następującego wzoru:

 

EBU x 10 x [warzona objętość (litry)]

[Waga chmielu (gramy)] = -------------------------------------------------------

[Alfa kwasy chmielu(%)] x [utylizacja (%)]

 

 

Jeśli masz goryczkę w IBU, to generalnie IBU i EBC to to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron ładnie to opisał, a ja swego czasu wrzuciłem to w akrusz. Dostępny w dziale pliki. Jest tam porównanie wyliczenia IBU dwoma metodami Ragera i Tinsetha - różnice wynikają z innego sposobu wyliczania utylizacji chmielu.

 

A tak w ogóle to i tak to wszystko przybliżenie. :)

Ale na nasze potrzeby w zupełności wystarczające. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makaron ładnie to opisał, a ja swego czasu wrzuciłem to w akrusz. Dostępny w dziale pliki. Jest tam porównanie wyliczenia IBU dwoma metodami Ragera i Tinsetha - różnice wynikają z innego sposobu wyliczania utylizacji chmielu.

 

A tak w ogóle to i tak to wszystko przybliżenie. :)

Ale na nasze potrzeby w zupełności wystarczające. :beer:

Bo tak na prawdę trzeba byłoby wysłać brzeczkę po chmieleniu do analizy. Bo na oko nie da rady określić wartości IBU i EBC.

Fanym pomysłem był HBU, ale się nie przyjęło niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki wszystkim za wiele możliwości rozwiązania tego problemu

oblicze pierw ile mi wyszło teraz IBU , a na następna warkę wyliczę IBU o 30% słabszą

i myślę że powinno być ok

i jak radzicie dawać chmiel w 1 porcji np goryczka na początku

a aromatyczny no i tu bym chciał aby była wyczuwalna woń ale nie przesadnie teraz dałem 20 min przed końcem gotowania

i jest słaba czy dając 25g na 10 min przed końcem nie przesadzę ??-granulat

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzięki wszystkim za wiele możliwości rozwiązania tego problemu

oblicze pierw ile mi wyszło teraz IBU , a na następna warkę wyliczę IBU o 30% słabszą

i myślę że powinno być ok

i jak radzicie dawać chmiel w 1 porcji np goryczka na początku

a aromatyczny no i tu bym chciał aby była wyczuwalna woń ale nie przesadnie teraz dałem 20 min przed końcem gotowania

i jest słaba czy dając 25g na 10 min przed końcem nie przesadzę ??-granulat

Dodaj w 3 porcjach. Na goryczkę 60 minut,na smak 20 minut i aromat w ostatnich 5 minutach, a jak chłodzisz w wannie to nawet możesz ostatnia porcję dodać po wyłączeniu ognia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

więc planuje tak

goryczka 25g na 60 min

aromat 10g na 20 min

aromat 10g na 10 min

aromat 5g --- 0 min i do studzenia co wy na to ??

chyba żeby zmniejszyć 2 porcje z 10 min na 5min ??

 

 

 

a wydaje mi się że wcześniej wyszła duża goryczka bo dawałem goryczkowy tak

10g na 60 min

10g na 40 min

5g na 20 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po gotowaniu - zakładaną objętość jaką otrzymasz. Oczywiście blg też zakładane po gotowaniu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego po gotowaniu zarówno objętość jak i blg? Ja używam tego kalkulatora i wpisuję wartości znane mi przed gotowaniem. Zasugerowałem się zwrotem nastaw, który tam występuje. Poza tym wartości objętości i blg przed gotowaniem znamy na pewno, natomiast jak będzie po - to można oszacować/przybliżyć. Nie neguję, pytam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co by nie zakładać nowego tematu spytam tu. Ostatnio próbowałem swojej IPA którą chmieliłem tak:

Gotowanie  Mosaic     20g  60 min

Gotowanie Columbus 20g  55min

Gotowanie Mosaic      15g  30min

Gotowanie Mosaic      15g    5 min

Na zimno   Mosaic       50g   7 dni

 

wszystkie użyte chmiele mają po lub więcej 10% alfa kwasów co przy warce 20l. powinno dać IBU w okolicach 

70 lub więcej. Próbowałem piwa 14 dni po rozlewie wiem za wcześnie ale chciałem zobaczyć czy nie kwas no i w smaku bardzo dobre pijałem

sklepowe gorsze nie raz ale brak goryczki i stąd pytanie czy po kolejnych 14 dniach leżakowania będzie wyczuwalna ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki dziadowski program na komórce i wg tego jest 84 IBU.

 

 

A BLG ile było? Jak mocno odfermentowało? Nagazowało się prawidłowo? Może jeszcze cukier nie zszedł po refermentacji?

 

Jakoś stawiam, że jeśli chmieliłeś we właściwej temperaturze to po prostu masz piwną landrynkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie wiem jakiego programu używasz do obliczania ibu. Ja używam brewtarget i tam jest opcja ustawienia stopnia utylizacji chmielu. Musisz dobrać ta wartość pod swoją instalację. Ja np mam ustawione 80%, bo przy 100% było słabo. Rozważam czy by nie dobić do 75%. Utylizacja chmielu 100% to mit, w przyrodzie na 100% to musimy umrzeć

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.