Stan 0 Posted February 13, 2010 czy mógł by mi ktoś pomuc jak obliczyć goryczkę bo dając 25g chmielu goryczkowego i 25g aromatycznego wyszło jak dla mnie mocno goryczkowe , jest dobre lecz bym wolał mniej goryczy i ciut więcej aromatu i jeszcze pozostaje kwestia odstępu czasu dodawania chmielu tak jak ja to robiłem na raty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 14, 2010 Wszystko zależy od ilość Alfa Kwasów w chmielu. Czym więcej AK w dane ilości chmielu tym bardziej goryczkowe piwo wyjdzie. Wartość AK spada z wiekiem chmielu, warunków jego przechowywania itd. Druga sprawa to % utylizacja alfa kwasów do izo alfa kwasów. To zależy od wielu rzeczy na przykład od gęstości brzeczki, długości gotowania, intensywności gotowania , rodzaju chmielu użytego do chmielenia (szyszka, granulat, koncentrat),a nawet kształtu kadzi warzelnej. W naszych domowych warunkach 30% (najczęściej jest w przedziale 20-35%) uważałbym za bardzo dobrym wynikiem. Generalnie wzór do wyliczenia EBC (European Bitterness Units) jest następujący: [waga chmielu (gramy)] x [Alfa kwasy chmielu(%)] x [utylizacja (%)] EBU = --------------------------------------------------------------------------------- [warzona objętość (litry)] x 10 A aby obliczyć potrzebną ilość chmielu do uwarzenia piwa o zamierzonej goryczce użyjemy następującego wzoru: EBU x 10 x [warzona objętość (litry)] [Waga chmielu (gramy)] = ------------------------------------------------------- [Alfa kwasy chmielu(%)] x [utylizacja (%)] Jeśli masz goryczkę w IBU, to generalnie IBU i EBC to to samo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 14, 2010 Najprościej użyć darmowego oprogramowania Qbrew Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted February 14, 2010 Beersmith, Qbrew, albo kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator. A na oko to jak za duża goryczka to następnym razem daj mniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted February 14, 2010 Makaron ładnie to opisał, a ja swego czasu wrzuciłem to w akrusz. Dostępny w dziale pliki. Jest tam porównanie wyliczenia IBU dwoma metodami Ragera i Tinsetha - różnice wynikają z innego sposobu wyliczania utylizacji chmielu. A tak w ogóle to i tak to wszystko przybliżenie. Ale na nasze potrzeby w zupełności wystarczające. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 14, 2010 Makaron ładnie to opisał, a ja swego czasu wrzuciłem to w akrusz. Dostępny w dziale pliki. Jest tam porównanie wyliczenia IBU dwoma metodami Ragera i Tinsetha - różnice wynikają z innego sposobu wyliczania utylizacji chmielu. A tak w ogóle to i tak to wszystko przybliżenie. Ale na nasze potrzeby w zupełności wystarczające. Bo tak na prawdę trzeba byłoby wysłać brzeczkę po chmieleniu do analizy. Bo na oko nie da rady określić wartości IBU i EBC. Fanym pomysłem był HBU, ale się nie przyjęło niestety. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stan 0 Posted February 14, 2010 dzięki wszystkim za wiele możliwości rozwiązania tego problemu oblicze pierw ile mi wyszło teraz IBU , a na następna warkę wyliczę IBU o 30% słabszą i myślę że powinno być ok i jak radzicie dawać chmiel w 1 porcji np goryczka na początku a aromatyczny no i tu bym chciał aby była wyczuwalna woń ale nie przesadnie teraz dałem 20 min przed końcem gotowania i jest słaba czy dając 25g na 10 min przed końcem nie przesadzę ??-granulat Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted February 14, 2010 dzięki wszystkim za wiele możliwości rozwiązania tego problemuoblicze pierw ile mi wyszło teraz IBU , a na następna warkę wyliczę IBU o 30% słabszą i myślę że powinno być ok i jak radzicie dawać chmiel w 1 porcji np goryczka na początku a aromatyczny no i tu bym chciał aby była wyczuwalna woń ale nie przesadnie teraz dałem 20 min przed końcem gotowania i jest słaba czy dając 25g na 10 min przed końcem nie przesadzę ??-granulat Dodaj w 3 porcjach. Na goryczkę 60 minut,na smak 20 minut i aromat w ostatnich 5 minutach, a jak chłodzisz w wannie to nawet możesz ostatnia porcję dodać po wyłączeniu ognia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stan 0 Posted February 14, 2010 więc planuje tak goryczka 25g na 60 min aromat 10g na 20 min aromat 10g na 10 min aromat 5g --- 0 min i do studzenia co wy na to ?? chyba żeby zmniejszyć 2 porcje z 10 min na 5min ?? a wydaje mi się że wcześniej wyszła duża goryczka bo dawałem goryczkowy tak 10g na 60 min 10g na 40 min 5g na 20 min Quote Share this post Link to post Share on other sites
BazylWidzew 3 Posted April 12, 2017 W tym kalkulatorze goryczki http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/Blg wpisuje po gotowaniu, a ilośc piwa wpisuje się przed czy po gotowaniu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted April 12, 2017 Po gotowaniu - zakładaną objętość jaką otrzymasz. Oczywiście blg też zakładane po gotowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jankoś 8 Posted April 12, 2017 A dlaczego po gotowaniu zarówno objętość jak i blg? Ja używam tego kalkulatora i wpisuję wartości znane mi przed gotowaniem. Zasugerowałem się zwrotem nastaw, który tam występuje. Poza tym wartości objętości i blg przed gotowaniem znamy na pewno, natomiast jak będzie po - to można oszacować/przybliżyć. Nie neguję, pytam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bercik1 0 Posted April 12, 2017 Co by nie zakładać nowego tematu spytam tu. Ostatnio próbowałem swojej IPA którą chmieliłem tak: Gotowanie Mosaic 20g 60 min Gotowanie Columbus 20g 55min Gotowanie Mosaic 15g 30min Gotowanie Mosaic 15g 5 min Na zimno Mosaic 50g 7 dni wszystkie użyte chmiele mają po lub więcej 10% alfa kwasów co przy warce 20l. powinno dać IBU w okolicach 70 lub więcej. Próbowałem piwa 14 dni po rozlewie wiem za wcześnie ale chciałem zobaczyć czy nie kwas no i w smaku bardzo dobre pijałem sklepowe gorsze nie raz ale brak goryczki i stąd pytanie czy po kolejnych 14 dniach leżakowania będzie wyczuwalna ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mikadorus 15 Posted April 14, 2017 Mam taki dziadowski program na komórce i wg tego jest 84 IBU. A BLG ile było? Jak mocno odfermentowało? Nagazowało się prawidłowo? Może jeszcze cukier nie zszedł po refermentacji? Jakoś stawiam, że jeśli chmieliłeś we właściwej temperaturze to po prostu masz piwną landrynkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted April 15, 2017 Nie wiem jakiego programu używasz do obliczania ibu. Ja używam brewtarget i tam jest opcja ustawienia stopnia utylizacji chmielu. Musisz dobrać ta wartość pod swoją instalację. Ja np mam ustawione 80%, bo przy 100% było słabo. Rozważam czy by nie dobić do 75%. Utylizacja chmielu 100% to mit, w przyrodzie na 100% to musimy umrzeć Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites