Jump to content

Browar Bruch


natrix
 Share

Recommended Posts

Witam!

W tym wątku mam zamiar opisać dokonia mojego browaru- browar Bruch.

Na dzisiaj warka nr.2, czyli coś w rodzaju "brown ale", tyle że z zamysłem do dalszej modyfikacji (tzn. po konsumpcji określę czego w niej nie było i postaram ię nadrobić następną razą).

skład:

słód ale pale 5 kg,

słód brown (warminster) 0,5 kg,

płatki owsiane 0,25 kg;

 

Brown dodany w 70 minucie

zacierane w 64°C (po 85 min. próba jodowa negatywna i filtracja).

 

chmiel:

marynka:

30 gr. - 60'

20 gr. - 20'

 

 

 

Z zapisków "około browarnych".... moje dwa psy uznały że w sytuacji, w której "pan" poświęca więcej czasu kuchni niż im, możliwe są tylko dwie opcje:

(1) "pan" im gotuje coś do jedzenia;

(2) "pan" gotuje sobie coś do jedzenia, a im i tak się dola dostanie.

 

Obecnie są wybitnie rozczarowane brakiem czegokolwiek do jedzenie (dodam, że przepisową porcię jadła dostały)....

 

 

A co do piwa, to resztę uzupełnię w trakcie dalszych czyności. Ciekaw jestem co wyjdzie.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Warka # 3 od początku jest trochę pechowa... Miała być warzona w sobotę, ale nie dotarły wszystkie składniki, więc warzenie przeniosło się na poniedziałek. W poniedziałek zaś okazało się w trakcie chmielenia, że chmiel aromatyczny to ja mam, ale urojony i posiadam tylko goryczkowy, a 23 to kiepska pora na poszukiwanie takowego...

W zamiarze był pils, wg nieco zmodyfikowanego przepisu Anteksa (http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks) ):

słody: pilzeński 5 kg

Karapils: 0.5 kg

chmiel Marynka 50 gr.

chmiel lubuski - miał być, ale patrz wyżej...

mech irlandzki - 3gr.

 

Zacieranie jak w oryginalnym przepisie (słody do 45°C , podgrzanie do 52°C i 15 min. przerwy, 62°C -40 minut i 72°C - 90 min.)

Chmielenie

25 gram Marynki 60 min

25 gram Marynki 20 min

3 gramy mchu irlandzkiego 10 minut.

 

Po wszystkim wyszło 21 litrów 15 °Blg czyli o jakieś 3-4°Blg za dużo, ale nie rozcieńczałem, więc pils jaki miał być już z tego raczej nie będzie :)

 

po ostudzeniu do 25°C zadane drożdże Saflager W-34/70 (wcześniej tylko rehydratyzowane przez kilka godzin)

po pięciu godzinach w temp. pokojowej zaczęły ładnie pracować (regularne bul-bul w rurce) i powędrowały do piwnicy (8-9°C )

 

Teraz tylko wnioski muszę powyciągać, co było nie tak a co poszło OK, uzupełnić zapasy słodów i brać się do następnych warek!

 

A z zapisków okołobrowarnych: W trakcie warzenia udało mi się zrobić pierogi z jagodami ;) minusem tego jest to, że żonie smakowały i w konsekwencji mogę zostać przymuszony do częstszej ich produkcji :rolleyes:

:P

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Browar Bruch wzbogacił się o nowy fermentator, co było powodem do natychmiastowego wznowienia produkcji :beer::lol:

 

Warka # 4 - pszeniczne

 

Słody:

1,5 kg pszeniczny,

2 kg pilzeński

0,1 kg carapils

0,3 kg płatki owsiane

0,2 kg mąka pszenna

 

Chmiele:

Marynka: 10 gr

Lubelski: 20 gr

 

Drożdże: Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Płatki i mąka kleikowane przez 30 minut w 65°C i 10 minut w 100°C w 5 litrach wody

Kleik i słody dodane do 10 litrów wody, temperatura ustalona na 65°C

65°C - 100 minut

72°C - 30 minut

 

Chmielenie:

Marynka: 10 g - 90 minut

Lubelski: 20 g - 20 minut

 

wyszło 19 litrów, 11°Blg

 

Czytałem, że filtrowanie pszenicy to droga przez mękę... masakra... powoli zastanawiam się nad filtratorem z oplotu...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trochę zaniedbałem zapiski, więc czas to nadrobić!

Warka #2 - Wężowe Palone - rozlane do butelek (100 g. glukozy/15 litrów). Z dnia na dzień smakuje lepiej, a że często sprawdzam, to butelek ubywa w zastraszającym tempie i obawiam się, że ani jedna butelka nie doczeka do przepisowego czasu leżakowania :D

Warka #3 przelana na cichą, zeszło do 3°Blg i dalej ani rusz.

 

Warka #5 - Pale Ale, trochę pokombinowany :) warzona 5.III.2010

 

Słody:

3,0 Pale Ale

1,5 Monachijski

0,2 pszeniczny

0,1 karapils

0,1 amber

 

Chmiele:

Marynka - 40 g.

Lubelski - 30 g.

 

Inne:

Mech irlandzki - 3 g.

 

Zacieranie:

60 minut w temp. 68-65°C (miałem kłopoty z utrzymaniem stałęj temperatury)

Chmielnie:

40 g marynki - 60 minut

20 g. lubelski - 20 minut

10 g. lubelski + 3 gr. mchu irlandzkiego - 10 minut

 

wyszło 22 l. 12,5 °Blg, zadane drożdżami Safale S-04

 

12.III. przelane na cichą (zeszły do 2,5 °Blg )

Link to comment
Share on other sites

Warka #6 - Wężowe mocne

 

Słody:

pilzeński: 2.9 kg

monachijski: 1.9 kg

Karapils: 0.3 kg

amber: 0.1 kg

 

Chmiel:

Marynka - 40 g.

Lubelski - 20 g.

 

Inne:

mech irlandzki - 3 g.

 

Zacieranie:

52°C - 15'

62°C - 40'

72°C - 50'

 

Chmilenie:

marynka: 60'

Lubelski: 10 g - 20'

Lubelski: 10 g. 10'

Mech irlandzki: 10'

 

wyszło proawie 22 l. 14°Blg

drożdże: Saflager W-34/70 - gęstwa z warki #3

 

A skoro kuchnia posprzątana, drożdże dodane, godzina... hmmmm... jeszcze późna, ale za chwilę będzie już wczesna... pora na dobranoc!

Link to comment
Share on other sites

15 III zabutlkowana warka #5 z dodatkiem 160g glukozy i po kilka ziarenek S-33 na butelkę. Wyszło 38 butelek 0.5l i 4 x 0.33l. Na sobotę planowane zacieranie pszenicznego :smilies:

Link to comment
Share on other sites

20 III warka #4 zabutelkowana z dodatkiem 160g glukozy. Wyszło 32 butelki 0.5l.

 

Warka #7 - pszeniczne :beer:

Słody:

pszeniczny - 1.5 kg

monachijski - 1.0 kg

pale ale - 2.0 kg

amber - 0.1 kg

płatki pszenne - 0.4 kg

 

Chmiele:

Marynka - 10g

Lubelski - 25g

 

płatki kleikowane w 68°C przez godzinę i 10 minut w 100°C

 

Zacieranie (15l):

100' w 65°C

30' - 72°C

 

Chmielenie:

Marynka 10g - 60'

Lubelski 25g - 20'

 

wyszło trochę ponad 20l, 13°Blg

Zadane gęstwą z warki #4 (Sawbrew WB-06)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zabutlekowałem warkę #3. Wyszło 27 butelek 0.5 l i 18 0.3. Dodałem 160g glukozy i po kilka ziaren S-33.

No i pochłaniam niedawno butelkowane :smilies: Pszeniczne OK, ale jak na razie numerem jeden jest pale ale czyli moja warka #5. :D

Teraz oczekiwanie na pensję i uzupełniam zapasy słodów, chmieli i biorę się do warzenia :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam po długiej przerwie!

Barki w zasobac finansowych spowodoway przerwę w pracy browaru, ale udao się coś uzbierać i po prawie 2 miesiącach mogłem znowu zacząć warzyć;)

Warka # 8 pszeniczne powodziowe

 

Słody:

Pilzeński 2 kg

Pszeniczny 1.5 kg

Cara 0.1 kg

płatki owsiane 0.3

mąka psznna 0.2 kg

 

drożdże: Safbrew WB-06

 

Chmiele:

Lubelski 5g

Challenger 10g

Fuggles - 15g.

 

Mąka i płatki kleikowane w 60-65°C przez 40 minut i 100°C 10 minut

 

Zacieranie:

65°C - 100 min.

72°C - 30 mi.

 

Chmielenie:

Challenger - 60 min

Lubelski i Fuggles - 10 min.

 

Wyszło 22l 11°Blg

Link to comment
Share on other sites

Browar Bruch się rozwija :D Nowym nabytkiem jest śrutownik. Wadą śrutownika jest lekkie zmęczenie napędu po śrutowaniu kilku kilogramów słodu. Ale skoro wczoraj rano ześrutowałem co trzebam to resztę dnia poświęciłęm na warzenie ;)

Warka # 9 - Pale Ale

 

Słody:

Pale Ale (Maris Otter) - 4 kg

Amber - 0.2 kg

 

Drożdże: Safbrew T-58

 

Chmiele:

Challanger - 40g

Fuggles - 20g

 

łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Zacieranie:

90' 65-58°C

 

Chmielenie:

Challanger: 40g - 60'

Fuggles: 10g - 20'

Fuggles: 10g - 10'

Mech irlandzki - 10'

 

Wyszło 21,5 l, 12°Blg

drożdże zadane wieczorem a rano już jest piękna, wysoka piana ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dzisiaj zabutelkowana została warka #8 - pszeniczne powodziowe (dodane 140g glukozy). W zasadzie to piwo dla kumpla, który lubi pszeniczniaki. A że w czwartek się broni, to znaczny kontyngent trafi do niego. Z przyczyn niezależnych piwo warzone było z poślizgiem i będzie musiał je trochę wyleżakować, bo dwa dni od zakapslowania, to trochę za wcześnie na konsumpcję :beer:

 

A ja z niecierpliwością czekam na słody zamówione ponad tydzień temu :okey: Drożdże się niecierpliwią, piwowar też, bo dubbel w głowie, a 30 czerwca na miesiąc wybywam i chciałbym przed wyjazdem zabutelkować (a to coraz mniej realne...)

Edited by natrix
Link to comment
Share on other sites

Warka #10 - Dubbel Spółdzielczy

 

Browar wzbogacił się o piękną chłdnicę :) i trzeba było ją przetestować :beer:

 

Słody:

Pilzeński - 3 kg

Monachijski - 0,67 kg

Cara - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Karmelowy jasny - 0,3 kg

Caramunich II - 0,2 kg

 

inne

cukier trzcinowy - 0,5kg

rodzynki - 0,1 kg

mech irlandzki - 1 łyżeczka

 

Chmiele -

Marynka - 40 g

 

Zacieranie

53°C - 10'

63°C - 35'

72°C - 40'

 

Chmielenie

Marynka 20g - 60'

Marynka 20g - 10'

mech irlandzki 10'

Cukier 0,5 kg - 10'

rodzynki 100g - 10'

 

WYszło 21,5l 16,5°Blg

drożdże - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Chłodnica egzamin zdała :):beer:

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zabutelkowałem warkę #9 Pale Ale. Odfermentowało do 2°Blg

wyszło w sumie 41 butelek 0.5 l. Do refermentacji poszło 150 g glukozy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wreszcie po miesięcznej przerwie mogłem wrócić do warzenia piwa :okey:

W Browarze zaszły zmiany: był remont w domu, i wielu rzeczy znaleźć nie mogłem... ale pojawił się nowy fermentator i lodówka turystyczna do zacierania :(

A zacierane było coś w stylu Grodziskiego. Nigdy tego piwa nie piłem, więc nie wiem, jak to będzie, ale jestem dobrej myśli :):smilies:

 

warka #11: Grodziskokształtne

 

Słody:

Zakwaszający - 0.05 kg

Wędzony - 1.25 kg

Pszeniczny - 1.25 kg

 

Chmiel:

Lubelski 50 g.

 

Zacieranie:

40°C - 30'

50°C - 30'

60°C - 25'

70°C - 30'

75°C - 30'

 

Chmielenie:

Lubelski: 30g - 60'

Lubelski: 20g - 15'

 

Drożdże: S-33

 

wyszło około 17l 7.5°Blg.

Link to comment
Share on other sites

Browar Bruch nadrabia miesięczne (syberyjsko-ałtajskie) zaległości. [Żona zgłasza pretensje, że w czasie nieobecności szefa browaru, razem z mamusią butelkowały piwo, więc zamieszczam adekwatną informację] (pod bezpośrednim przymusem żony)

Trwa wypiek ciasteczek z młóta dla psów.

 

Warka # 12: Pale ale -

 

Zasyp:

Pale Ale (Maris Otter) - 1 kg

Pale Ale (Castle Malting) - 3 kg

Amber (Castle Malting) - 0.3 kg

 

Chmiele:

Challanger 40g

Fuggles 20g

 

Inne:

Mech Irlandzki - 1 łyżeczka

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

65-67°C - 90'

 

Chmielenie:

Challanger: 40g - 90'

Fuggles: 10g - 20'

Fuggles: 10 - 10'

Mech Irlandzki: 10'

 

Wyszło 21l, 12°Blg

Link to comment
Share on other sites

apropo ciasteczek moje owczarki wcinają młóto że aż miło

tak im smakuje , wyrzucam na kompost a one sobie wybierają

Moje młóto ignorują. Jak wywaliłem na kompost, to się wszystkie ślimaki z dzielnicy zlazły do ogrógka na wyżerkę. Pieski wolą ciasteczka gotowe, ewentualnie samą masę przed wypiekaniem.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Przepis na ciasteczka jest zaczerpnięty z jednego z wątków na tym forum: http://www.piwo.org/forum/t469-Co-zrobi ? odem-.html

 

 

"4 szklanki zuzytych ziaren (upewnij sie, ze ziarna nie mialy kontaktu z chmielem, ktory moze byc szkodliwy dla psow).

4 szklanki maki

1 szklanka masla z orzeszkow ziemnych

1 jajko

 

Wloz do piekarnika w 180'C na 30 min.

Nastepnie wysusz w 107'C przez 8-10 godzin."

 

 

Suszyć mi się nie chce, tak jak w tym przepisie więc po prostu wkładam do piekarnika, po 20 minutach odwracam na drugą stronę, zeby się nie poprzypalały i gotowe.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zabutelkowałem warkę 11 - Grodzisza z dodatkiem 150g glukozy. Zszedł do 2.5°Blg , wyszło 35 butelek 0.5l (mało, ale jak przelewałem do fermentatora po chmielowaniu to niezakręciłem kranika i trochę się wylało :) - moja wina). Co gorsza greta ucięła jedną szyjkę :(

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Znowu mam zaległości z wpisami i nie tylko....

 

Warka #12 przelana na cichą 21 VIII, czyli gdzieś o tydzień za późno. W odatku zapomniałem zmierzyć °Blg ...

 

21 VIII - Warka #13 - bezstylowiec.

 

Słody:

Pale Ale: 2.1 kg

Pilzeński: 2.0 kg

zakwaszający: 0.7 kg

karmelowy jasny: 0.15 kg

Karmelowy ciemny: 0.05 kg

prażona pszenica: 0.1 kg

 

Chmiele:

Challanger: 10g

Marynka: 30g

Fuggles: 20g

mech irlandzki: 3g

 

Drożdże: gęstwa z warki #12 (Danstar Nottingham)

 

Zacieranie:

52°C - 30'

60-62°C - 30'

70-72°C - 30'

 

Chmielenie:

Challanger i Marynka - 60'

Fuggles 20g - 10'

Mech irlandzki 10'

 

wyszło 20.5 l, 12.5 °Blg

Link to comment
Share on other sites

Hejka.

 

Moim zdaniem w ogóle powinieneś zrezygnować ze słodu zakwaszającego przy takim zasypie a już na pewno nie powinieneś go dawać w takiej ilości. Mierzyłeś PH zacieru?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam po długiej przerwie... i w zapiskach i w warzeniu...

Przeprowadzka, remont i inne wydarzenia skutecznie zablokowały działanie Browaru Bruch, ale po miesiącach męki wreszcie udało się wznowić produkcję (choć z trudnościami): kuchnia dużo mniejsza i mało wygodna :P Niestety, przeprowadzka (i inne wydarzenia) pochłonęła dwie poprzednie warki... Niezabutelkowane, nie przelane i ... (jedną może jeszcze uratuję...)

 

@Kolomar - przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale różne sprawy odciagnęły mnie od forum i w zasadzie dopiero teraz dotarłem do Twojego wpisu. Pewnie zakwaszającego było za dużo, ale w zamyśle była to warka mocno eksperymentalna. Wiem, że wbrew zasadom, trochę jak alchemik: "zmieszać co popadnie i zobaczymy co wyjdzie" :okey: niestety, efektów nie dane mi sprawdzić.

 

Warka #14, a'la Grodziskie, warzona 10 XII.

 

Słody:

Wędzony - 1.3 kg

Pszeniczny - 1.3 kg

 

Chmiel:

Lubelski 50 g.

 

Zacieranie:

40°C - 30'

50°C - 30'

60°C - 25'

70°C - 30'

75°C - 30'

 

Chmielenie:

Lubelski: 30g - 90'

Lubelski: 20g - 10'

Mech Irlandzki - 10'

 

Drożdże: S-33

 

wyszło 20l 8°Blg.

17 XII zabutelkowane (+160g glukozy), wyszło 38 butelek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.