Jump to content

Słoweńska APA jak nachmielić?


Jazi
 Share

Recommended Posts

Witam szanownych piwowarów.

Zamierzam uwarzyć 20l APA na słodzie pale ale z dodatkiem karmelowego.

Posiadam cztery słoweńskie chmiele, po 50 g każdego.

Cardinal 9,2% alfa

Wolf 13% alfa

Cascade 5,6% alfa

Eureka 9,9% alfa

Zastanawiam się na którym z nich zrobić goryczkę a które wykorzystać na smak i aromat i w jakich proporcjach?

Link to comment
Share on other sites

No najlepiej najmocniej goryczkowym chmielem - Wolf ma najwięcej alfa-kwasów, szkoda że nie ma podanych kohumulonów wtedy można by więcej napisać ;) Taka mała uwaga pisz, że to chmiele z rodziny styrian bo nie byłem do końca pewny eureki i cascade czy są ze Słowenii. 

 

Na 20 litrów APA tak 35 IBU możesz użyć takiego schematu:

60' - 15 g Wolf

10' - 15 g Cascade

5' - 15 g Cardinal

Po wyłączeniu palnika przy chłodzeniu w 70C - po 15 g Wolf, Cascade, Cardinal i ew. Eureka

Na cichą po 20 g Cascade i Eureka. 

 

Kombinacje chmielów aromatycznych możesz odpowiednio zamieniać wg. swojego widzimisie albo efektów jakie dają chmiele. Nie znam dokładnie tych odmian, ale takie schematy chmielenia stosuje z powodzeniem u siebie i wyciągają sporo aromatów z chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.