Jump to content

3arny
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich mam już za sobą 16 warek, ale jeszcze żadnego zacieranego stouta . Dlatego planuję uwarzyć sobie  Stouta Owsianego 13L w ramach czyszczenia magazynu ;) Chcę mieć nie za bardzo przegięte piwko w stronę paloności , chociaż ją lubię.

W związku z tym proszę o sprawdzenie receptury i ewentualną propozycję korekty.

 

Słody:

 

Pale Ale 2,5kg

Monachijski 0,5kg

Czekoladowy jasny 0,27kg

Jęczmień palony 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie w 68°C około 70minut ( wszystkie słody razem )

 

Chmiele:

 

22g Challenger 60'

25g East Kent Golding 15'

 

 

Coś z tego pijalnego będzie??

Z pokorą wysłucham wszelkich uwag.

P.S. Dodam ,że celuję w 13BLG

Alk. ok. 5%

IBU 33

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A ja się podepnę bo co innego mam w magazynie a też bym owsianego uwarzył,

co sądzicie o takim zasypie ? Wagowo przeliczyłem przez arkusz PPP dla 22l i 13blg

 

Pale ale                            3,37kg - 65%

Płatki owsiane                   0,78kg - 15%

Karmelowy 300 Strzegom 0,52kg - 10%

CARARED                        0,26kg - 5%

Słód barwiący                   0,13kg - 2,5%

Pszenica Prażona             0,13kg - 2,5%

 

Rozważam wrzucenie części lub całości barwiących tylko na koniec zacierania, nie wiem czy CARARED w takiej ilości wniesie cokolwiek do takiego piwa ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.