Skocz do zawartości

MorrisBeer


Puzii

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu planuję zapisywać sobie co robię na kompie, ale nie wychodzi.

Tu będzie mój pamiętnik, mam nadzieję, że będę miał większą motywację go uzupełniać.

Popełniłem kilka warek z puszki, całkiem całkiem smaczne, ale czas nadszedł na coś nowego, no i żeby podnieść sobie trochę poprzeczkę. Wracam do warzenia po roku przerwy i po jednym brew kicie dla przypomnienia zaczynam zacieranie.

Brewkitów opisywał nie będę, bo chyba nie ma takiej potrzeby, w tej chwili jest jeden zabutelkowany 29/11 i sobie stoi i się nagazowuje. Będę go liczył jako nr 1.

 

#2 Brown Ale - 01.12.2016 (TB)

 

Składniki:

              3,4kg Pale ALe MO

              0,2kg Crystal

              02kg Brown

              0,15kg Chocolate

              30g Progresss

              15g Goldings

              NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove’s Jack

 

Zacieranie:

              14l wody, wsypanie słodów przy 71 stopniach

              66-68C przez 60min

              66-68C przez 15min z Chocolate

              78C mash-out 10min

 

Filtracja:

              Około 12 wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 23l

              ekstrakt: ~11 BLG

 

Gotowanie (70 min):

              60min Progress 30g

              15min Goldings 15g

              ilość brzeczki po gotowaniu: 20l

              ekstrakt po gotowaniu: ~12 BLG

 

 

Fermentacja:

              9 dni burzliwej do 4 BLG

              Cicha w trakcie

 

Komentarz: W trakcie przelewanie dziś na cichą piwo bardzo mętne, w smaku ok. Coś czuję, że to będzie długa cicha...

             Edit: 29.12.2016 Zabutelkowane, trzeba było użyć żelatyny na ostatnie 3 dni. Ostatnie kilka dni w temp 12C co spowodowało, że piwo przy rozlewie miało dość dużo CO2, Celuję w 1.8 - zobaczymy. W smaku paloność, ale nie nachalna, trochę słabo czuć nachmielenie i goryczkę, przy przelewaniu na cichą było lepiej...

              .

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#3 PAle Ale - 22.12.2016 (TB)

 

Składniki:

            3,2kg Pale Ale

            0,6kg Monachijski

            0,2kg Caramel Light

         

            30g Phoenix

            40g Progress

            Danstar - Windsor Ale

 

Zacieranie:

            14l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach

            66-68C przez 55min

            78-76C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 16 wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 23l

              ekstrakt: ~10 BLG

 

Gotowanie (70 min):

            60min Phoenix 30g

            10min Progress 40g

            10min Mech 3,5g

             ilość brzeczki po gotowaniu: 19,5l

             ekstrakt po gotowaniu: ~12,3 BLG

 

 

Fermentacja:

            O 21 zadane drożdże, od rana bąbluje w temp 18,3C

            Edit  29.12.216: Po dwóch dniach bąblowanie ustało, pewnie nieszczelny kubeł, dam mu w sumie 2 tyg i sprawdzę BLG

            Edit: 03.01.2017: Zlane na cichą.

            Edit: 07.01.2017: BLG bez zmian od tygodnia 4,5, więc poszło w butelki, słodkawe, ale ładnie sie zlewa z goryczką, sam jestem ciekaw...  2 dni w prawie zero st. zobacze    co to da...

 

Komentarz: 

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czas na podsumowanie i ocenę warki #2

 

Piania: Rewelacja, sam jestem zaskoczony, pomimo niskiego wysycenia piwa ( celowałem 1,8) piana baardzo solidna i ładna

Kolor: Ciemnobursztynowy, wpadający w brąz, piwo klarowne, żelatyna zrobiła robotę.

Aromat: Głównie paloność, słody i trochę chmiel.

Smak: To samo, paloność słodu chocolate na pierwszym planie, goryczka głównie ze słodu, chmielowa gdzieś w tle. Słodkawe i lekko kwaskowate, podejrzewam, że też od słodu.

 

Piwo pijalne, smaczne. Większość osób, które testowały jest zaskoczona, że takie piwo (ciemne) można zrobić w domu. Mam nadzieję, że następne piwa oprócz wspaniałej piany, będą wspaniale smakować....

post-17825-0-61807700-1484907901_thumb.jpg

post-17825-0-93419200-1484907918_thumb.jpg

post-17825-0-74248200-1484907928_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#4 Eureka SH APA - 31.01.2017 (TB) 12 BLG

Składniki:
3,5kg Pale Ale
0,2kg Karmelowy jasny
0,3kg Przeniczny

90g Eureka

Fermentum Mobile Amerykański Sen FM52

Zacieranie:
12l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach
66-68C przez 60min
74C mash-out 10min

Filtracja:
Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78C
ilość brzeczki: 22l
ekstrakt: ??? BLG

Gotowanie (60 min):
15min Eureka 15g
15min Mech 3,5g
10min Eureka 15g
5min Eureka 30g
ilość brzeczki po gotowaniu: 17,5l (dolałem 1l wody - w sumie 18,5L)
ekstrakt po gotowaniu: ??? BLG

Fermentacja:
In progress - Starter 48h z FM52 - po 3h zaczęło bulgać.
10.02.2017 na cichej, plus 30g Eureki. Zeszło do 3BLG

Komentarz:
Same cuda, najpierw potłukłem ballingomierz, więc nie wiem co wlałem do kubła na fermentację.
Po drugie, powinno wyjść 26l brzeczki do chmielenia, wyszło 22, w/g moich obliczeń słód pożarł 9 litrów wody,chłonność 2,25 - możliwe???
W/g obliczeń czysto matematycznych BLG początkowe wyniosło 12,5 BLG

Edit 17.02.2017 Poszło w butelki zeszło do 3 blg

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ocena warki #3 Pale Ale

 

Piania: piana solidna i ładna, długo niestety się nie utrzymuję, ale kto by tam...

Kolor: złłoty, pomarańcz, piwo klarowne.

Aromat: Głównie słodowość i trochę chmiel.

Smak: Najlepsze moje piwo, słodko-słodowe, do tego mocno nachmielone i solidna goryczka. Wszystko ładnie się zlało w ładne, angielskie Ale. Smakuje nawet żonie... :)

post-17825-0-71433000-1485950220_thumb.jpg

post-17825-0-31007200-1485950227_thumb.jpg

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#5 Cascade SH APA - 10.02.2017 (TB) 13BLG

 

Składniki:

            2kg Pale Ale

            1kg Wiedeński

            1kg Monachijski

            0,3kg Crystal 150

          

           130g Cascade

           

          Gęstwa z Eureki FM52

 

Zacieranie:

            15l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach

            66-68C przez 70min

            74C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 25l

              ekstrakt: 11BLG

 

Gotowanie (70 min):

             60min Cascade 25g

             30min Cascade 10g

             15min Cascade 10g

             10min Cascade 25g

               10min Mech 3,5g

             5min Cascade 15g

             0min Cascade 15g

 

             Na cichą pójdzie 30g Cascade na 4 dni

              ilość brzeczki po gotowaniu: 20l

              ekstrakt po gotowaniu: 13,4 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - Gęstwa z FM52 - około 200ml bez przemywania

 

Komentarz: Wreszcie normalna wydajność zacierania i wysładzania. W/g BS 85% Wysładzanie skończyłem na 4blg. Wywaliłem talerzyk, delikatnie nacinałem złoże na jakieś 5cm, dolewałem wodę przez zwykły durszlak i zostawiałem na 10 min po dolewce.

  Edit 06.03.2017 Zesżło do 3,3 BLG i rozlane do butelek. Nie zlewałem na cichą, chmieliłem na zimno w tym samym fermentorze, trzy dni temu zlałem i zrobiłem cold'a żeby pozbyć się śmieci przed butelkowaniem plus odrobina żelatyny bo jakoś mało klarowne było..

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#6 Mild Ale - 14.03.2017 (TB) 10BLG

 

Składniki:

          3kg Mild

          0,5kg Crystal 200

          0,15kg Chocolate

          

        30g Fuggles

           

        FM 10 O czym szumią wierzby

 

Zacieranie:

            12l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach

            66-68C przez 70min

             na ostatnie 5 min poszedł Chocolate

            74C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 26l

              ekstrakt: 8,5 BLG

 

Gotowanie (60 min):

           60min Fuggles

           15min Mech 4g

 

 

              ilość brzeczki po gotowaniu: 23l

              ekstrakt po gotowaniu: 10 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - Starter 1L z FM10

 

Komentarz: Pierwsze samodzielne śrutowanie. Myślę, że mogłem drobniej ześrutować, ale bałem się o filtrację. Wydajność w/g BS 81%, nie jest źle.

             Edit (09/04/2017): Fm10 straaasznie wolno pracowały, burzliwa do dziś, prawie 4 tyg. Dziś przelane na cichą z wynikiem 3.3BLG.

             Edit: (20/04/2017): Wreszcie zabutelkowane, w sumie 21,5l poszło w butelki

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czas na podsumowanie i ocenę warki #4 Eureka

 

Piania: Piana bardzo solidna i ładna. nawet całkiem długo się utrzymuję i ładnie oblepia ścianki szkła.

Kolor: Bursztynowy, piwo klarowne, kolor ciemniejszy niż podawał BS

Aromat: Owoce, owoce i jeszcze raz owoce. Głównie grejfrut, trochę cytrusów

Smak: Cudownie grejfrutowy z wykończeniem owoców cytrusowych, ale głównie grejfrut, nawet czuć tą goryczkę grejfrutową.

 

Piwo bardzo smaczne, moje kobitki sie dopytują czy dostaną. W smaku baardzo owocowe, cytrusowe. Wad nie stwierdzam na szczęście.

post-17825-0-54732400-1490726164_thumb.jpg

post-17825-0-13189000-1490726177_thumb.jpg

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#7 Ordinary Bitter - 09.04.2017 (TB) 10BLG

 

Składniki:

        3,2 kg Pale Ale

        0,3 kg Crystal 150

       

       22g Challenger

      45g Fuggles

           

      FM 10 gęstwa z Milda

 

Zacieranie:

            11l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach

            68-69C przez 70min

           74C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 26l

              ekstrakt: 8,5 BLG

 

Gotowanie (60 min):

           60 min Challenger 22g

           25 min Fuggles 25g

             5 min Fuggles 20g

            15min Mech 4g

 

 

              ilość brzeczki po gotowaniu: 22,5l

              ekstrakt po gotowaniu: 10 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - gęstwa z FM10

          Edit 26/04/2017: przelane na cichą

          Edit 14/05/2017: Zabutelkowane

 

Komentarz: Mam nadzieję, że gęstwa spiszę się lepiej niż starter. Wydajność w/g BS 81%

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej

Będę mógł powiedzieć po testach już zabutelkowanego piwa.. Zobaczę jak teraz wystartują z gęstwy. Przy przelewaniu na cichą Milda smak fajny, mildowy-jukejowy że tak powiem. Fm52 spisały się bardzo ładnie, o 10tkach opinie nie są już takie pochlebne, zobaczymy. Lubie jUKajle więc będę miał porównanie. Może przed świętami jeszcze klon Spitfire'a się uda..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#8 Spitfire Clone - 26.04.2017 (z netu) 13BLG

 

Składniki:

        3,75 kg Pale Ale MO

        0,4 kg Caraaroma

        0,4 kg Prażona pszenica

        0,25 kg Amber

        0,2 kg  Przeniczny

      

     11g Target

     50g EKG

           

      FM 10 gęstwa z OB

 

Zacieranie:

            17l wody, wsypanie słodów przy 75 stopniach

            72-70C przez 70min

           76C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 23l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 28,5l

              ekstrakt: 11 BLG

 

Gotowanie (90 min):

           90 min Target 11g

           60 min EKG 28g

          15 min EKG 10g

           5 min EKG 12g

          15min Mech 4g

 

 

              ilość brzeczki po gotowaniu: 24,5l

              ekstrakt po gotowaniu: 13 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - gęstwa z OB

          Edit 14/05/2017: Przelałem na cichą,

          Edit 31/05/2017: Zabutelkowane 1,8v

 

 

Komentarz: Przepis z netu. Zbieranie gęstwy z FM10 to jakiś koszmar, gluty, baboki, kluchy, ciężko wybrać dobrą gęstwę z tego. Trzeba będzie spróbować czegoś innego. Wydajność w/g BS 81%

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#9 Pale Ale - 12.05.2017 (Twórczość własna - na bazie #3)

 

Składniki:

            3,2kg Pale Ale

            0,6kg Monachijski

            0,4kg Karmelowy 40-60 EBC

        

            23g Challenger

           40g Progress

          Gęstwa FM10

 

Zacieranie:

            15l wody, wsypanie słodów przy 74 stopniach

           72-70C przez 60min

           76C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 20 wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 27l

              ekstrakt: ~9,5 BLG

 

Gotowanie (70 min):

            60min Challenger 23g

            45min Progress  10g

            10min Progress 30g

           15min Mech 4g

           ilość brzeczki po gotowaniu: 23,5l

           ekstrakt po gotowaniu: ~11BLG

 

 

Fermentacja:

          In progress na FM10

          Edit 03/06/2017: przelane na cichą

          Edit 13/06/2017L Zabutelkowane na 1,9

 

Komentarz:

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#10 SMaSH EKG - 27.05.2017

 

Składniki:

            4,6kg Pale Ale

       

          100g East Kent Goldings

 

         Gęstwa FM10

 

Zacieranie:

            16l wody, wsypanie słodów przy 74 stopniach

         72-70C przez 60min

         76C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 18 wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 27l

              ekstrakt: ~10 BLG

 

Gotowanie (60 min):

            Brzeczka przednia  EKG 30g

            25min                  EKG 20g

            15min                  EKG 30g     

            15min                  Mech 4g

              0min                  EKG 20g

 

           ilość brzeczki po gotowaniu: 23l

           ekstrakt po gotowaniu: ~12BLG

 

 

Fermentacja:

        In progress na FM10

        Edit 01/07/2017: Zabutelkowane na 1,9

 

Komentarz:

 

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#11 Witbier - 29.07.2017

 

Składniki:

          2  kg Pilzneński

          0,8kg Płatki pszeniczne

          0,5kg Pszeniczny

          0,4kg Płatki owsiane

          0,2kg Mąka pszenna

      

          20g Marynka

 

         20g Curacao

         16g Kolendry

 

       FM20 Białe walonki

 

Zacieranie:

            10l wody kleikowanie w 75st

            12l wsypanie słodów i 90min w 65st

            72st 30min

 

Filtracja:

            Około 20 wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 23l

              ekstrakt: ~9 BLG

 

Gotowanie (60 min):

          0min                 Marynka 20g

          45min                Curacao 10g

          45min                Kolendra 8g    

          55min                Curacao 10g

          55min                Kolendra 8g

 

           ilość brzeczki po gotowaniu: 19l

           ekstrakt po gotowaniu: ~11BLG

 

 

Fermentacja:

        In progress na FM20

        20.08.2017 - przelane na  cichą

     

 

Komentarz:  Dziękuję koledze @klucha710 za dzisiejsze wsparcie i pomoc ;)

Wysładzanie nie było takie trudne jak się spodziewaliśmy, poszło ładnie i gładko. Zapach po dodaniu przypraw mega.

Wydajność 78%

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#12 Cascade SH APA - 07.08.2017 13BLG

 

Składniki:

          2,4 kg Pale Ale

          1,2kg Wiedeński

          1,2kg Monachijski

          0,36kg Karmelowy 100-150

          

       150g Cascade

           

        FM52

 

Zacieranie:

            15l wody, wsypanie słodów przy 72 stopniach

            66-68C przez 70min

      74C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 19l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 27l

              ekstrakt: 11,5BLG

            Kwas mlekowy do wody ma wysładzanie - pH 5,5

 

Gotowanie (70 min):

           60min Cascade 28g

           30min Cascade 11,5g

           15min Cascade 11,5g

           10min Cascade 28,5g

           10min Mech       4g

           5min Cascade 18g

           0min Cascade 17,5g

 

           Na cichą pójdzie 35g Cascade na 4 dni

              ilość brzeczki po gotowaniu: 23l

              ekstrakt po gotowaniu: 13,2 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - starter z FM52

 

Komentarz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#13 White IPA - 20.08.2017 14BLG

 

Składniki:

          3 kg Pale Ale

          2 kg Pszeniczny

          0,3 kg Cara-Pils

          0,34kg Płatki owsiane

           

      FM20 - gęstwa

 

Zacieranie:

            6l wody i kleikowanie płatków 30min

             + 10l wsypanie słodów przy 72 stopniach

            66-68C przez 70min

           74C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 26,5l

              ekstrakt: 12 BLG

          Kwas mlekowy do wody ma wysładzanie - pH 5,5

 

Gotowanie (70 min):

           60min Chinook 20g

           20min Chinook 20g

           15min Mech     4g

            5min Citra 20g

           5min Cascade 40g

           0min Citra  40g

           0min Cascade 20g

 

           Na cichą pójdzie 50g Mosaic i 40g Citra na 5 dni.

              ilość brzeczki po gotowaniu: 22l

              ekstrakt po gotowaniu: 14 BLG

 

Fermentacja:

          In progress - gęstwa z FM20

 

Komentarz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Po trzech miesiącach delegacji powrót do domu i wreszcie do warzenia.
 

#14 Milk Stout - 02.12.2017

 

Składniki:

          3,6 kg Pale Ale

          0,7 kg Karmelowy jasny

          0,5 kg Pszeniczny

          0,5 kg Płatki owsiane

          0,35 kg  Prażony jęczmień

          0,25 kg  Barwiący Viking

          0,7 kg  Laktoza

           

          20g Marynka

          25g Lubelski

         Drożdże  S-04

 

Zacieranie:

            5l wody i kleikowanie płatków 30min

             + 10l wsypanie słodów przy 74 stopniach

            68C przez 30min

            72C przez 20min

            Wsypanie słodów ciemnych i 72C przez 10min

           76C mash-out

 

Filtracja:

            Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 27l

              ekstrakt: 12 BLG

          Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5

 

Gotowanie (70 min):

           60min Marynka 20 g

           20min Laktoza 0,7 kg

           15min Mech     4g

            0 min Lebelski 25g

 

          

              ilość brzeczki po gotowaniu: 23l

              ekstrakt po gotowaniu: 14 BLG za laktozą 16,5

 

Fermentacja:

          In progress -  S-04

         Edit 27/12/2017: Zabutelkowane

 

Komentarz:

 

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wreszcie, z wielką radością mówię, wreszcie szaleństwo w pracy się skończyło i zacząłem sezon. Późno, ale lepiej późno niż wcale.

 

#15 Zombie Dust Clone - 21.04.2018

 

Składniki:

          4  kg     Pale Ale

          0,45 kg Monachijski

          0,23 kg Cara-pils

          0,23 kg Karmelowy 40-60

          0,23 kg  Melanoidin

           

          150g Citra

         Drożdże  US-05

 

Zacieranie:

            16l wsypanie słodów przy 74 stopniach

            68C do 63C przez 60min

           78C mash-out

 

Filtracja:

            Około 22l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 27l

              ekstrakt: 11 BLG

          Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5

 

Gotowanie (60 min):

           20min Citra 20g

           15min Citra 21g

           15min Mech  5g

            10 min Citra 21g

            5min  Citra    21g

            1min   Citra   25g

 

          

              ilość brzeczki po gotowaniu: 23l

              ekstrakt po gotowaniu: 13 BLG

 

Fermentacja:

          In progress -  US-05

 

Komentarz:

 

       Wydajność wg BS 77%

      Reszta chmielu pójdzie na cichą.

 

03/06/2018 -  Zabutelkowane

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Grodziskie 8BLG 25L ( Zestaw TB) - 28.04.2018

 

Składniki:

          1,7  kg Wędzony Bestmaltz

            1  kg Pszeniczny

          0,5 kg Pilzneński

           

          63g Lomik

         Drożdże S-33

 

Zacieranie:

            12l wsypanie słodów przy 66 stopniach

            63C przez 35 min

            72C przez 30 min

            78C mash-out 10min

 

Filtracja:

            Około 25l wody do wysładzania o temperaturze 78C

              ilość brzeczki: 28,5l

              ekstrakt: 7 BLG

          Kwas mlekowy do wody na wysładzanie - pH 5,5

 

Gotowanie (60 min):

           60min Lomik 38g

           20min Lomik 25g

           15min Mech  5g

          

              ilość brzeczki po gotowaniu: 24l

              ekstrakt po gotowaniu: ~8 BLG

 

Fermentacja:

          In progress -  S-33

 

Komentarz:

         Edit 25/05/2018 - zabutelkowane

  

Edytowane przez Puzii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.