Skocz do zawartości

Dunkel hefeweizen


giusto

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Edytowane przez giusto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszukiwarka przestała działać? ;)

Działa, znalazłem recepturki ze słodem pilzneńskim, ale w piwodzieju jest receptura z monachijskim, jest jedno ale, nie posiadam drożdży do pszenicznych, tylko safale us-05-04, czy warto kombinować z tymi drożdżami, czy raczej uwarzyć coś innego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

 

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. ;)

 

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie' date=' bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?[/quote']

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

 

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. :)

 

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Podsunąłeś mi pomysł na jutrzejszą warkę i za to ci ;):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.