Jump to content

Dunkel hefeweizen


giusto
 Share

Recommended Posts

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Wyszukiwarka przestała działać? ;)

Działa, znalazłem recepturki ze słodem pilzneńskim, ale w piwodzieju jest receptura z monachijskim, jest jedno ale, nie posiadam drożdży do pszenicznych, tylko safale us-05-04, czy warto kombinować z tymi drożdżami, czy raczej uwarzyć coś innego?

Link to comment
Share on other sites

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie, bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

 

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. ;)

 

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Proszę o recepturkę jeśli taka istnieje na to piwko jak w temacie' date=' bez słodu pilzneńskiego(obecnie brak) zamiast tego monachijski i pszeniczny, oraz jakieś dodatkowe karmelowe czy barwiące.

Jeszcze jedno, czy można go zrobić na drożdżach safale us-05 albo us-04?[/quote']

Dosłownie dzisiaj zastanawiałem się nad tym samym w drodze do sklepu piwowarskiego. Chciałem uwarzyć 1/2 pszenicy 1/2 monachijski z drożdżami US-05. Albo tą recepturę: http://www.piwo.org/forum/p39232-09-02-2010-19-25-10.html#p39232 tylko zamiast drożdży bawaryjskich pszennych (nie lubię ich) US-05. To byłby taki amerykański dunkelweizen, muszę to kiedyś uwarzyć.

 

Ostatecznie zdecydowałem się na moją starą i sprawdzoną recepturę pszenną - Oberon, (też z US-05). Warzę to dzisiaj. :)

 

Edyt: Zmieniłem zdanie, warzę jutro :)

Podsunąłeś mi pomysł na jutrzejszą warkę i za to ci ;):beer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.