Jump to content
Sign in to follow this  
redachtor

Alt z BA - pytań kilka

Recommended Posts

Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej?

Z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

 

Co do temperatury, to nie stresuj się za bardzo tym. W 16 °C będzie ok. Myślę, że w takiej temp 2 tyg. burzliwej i 2 cichej będzie ok. Co do cukru/glukozy najlepiej skorzystaj z kalkulatora (np. takiego: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ) Ale z doświadczenia na 20 L. dałbym (butelkując w tych 16 °C) ok 130 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre.

Piwo na pewno wyjdzie dobre, tylko czy to na pewno będzie ALT ?? :lol::)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre.

Piwo na pewno wyjdzie dobre' date=' tylko czy to na pewno będzie ALT ?? ;):)[/quote']

Piłem Diebels Alt i z całą pewnością nie było to piwo dolnej fermentacji. W smaku moje było podobne a fermentowałem w temperaturze zbliżonej do pokojowej, myślę, że te 16°C jest jak najbardziej OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy mowa jest o tym piwie ?

 

Doskonale zbalansowane, gorzkie, choć słodowe, niemieckie piwo górnej fermentacji. Jest przejrzyste i ma głęboki, miedziany, lub brązowo-pomarańczowy kolor. Umiarkowanie gazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja je robiłem jakoś w połowie grudnia. 9 dni burzliwej, Jakieś 3 tyg. cichej (nie pamiętam czemu tak długo, widocznie nie miałem czasu butelkować). Zarówno burzliwa, cicha jak i leżakowanie - w mieszkaniu 19-20°C. Wczoraj skosztowałem i dla mnie to pyszne piwko, ale nie wiem jak miałoby smakować gdybym cichą przeprowadził w bardzo niskiej temp. Podczas fermentacji zeszło z 11°Blg do jakiś 3°Blg. Na 43 butelki dodałem 170g glukozy. Na dzień dzisiejszy nagazowanie jest jak najbardziej ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej?

Z góry dzięki

tydzień burzliwej z 11 zeszło do 6 przy 16 stopniach:] błąd przy napowetrzaniu brzeczki o czym w kilku miejscach pisałem.

 

jutro przelewam po tygodniu cichej w 14 stopniach do butelek i zamierzam dać 120g glukozy.

 

zastanawiam się w jakiej temperaturze powinny leżakować.......

 

p.s.

 

tak, będę uważać na granaty;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)?

mi tak samo fermentowało i też były różności na powierzchni;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś przelałem do butelek. i pytanie, w jakiej temperaturze leżakować piwo? cicha w 3 stopniach ale o temp. leżakowania już nie wspomniano.

 

pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ fermentuję w szklanych balonach, nie sprawdzałem w toku burzliwej spadku blg. Parę dni temu wyraźnie zwolniło, rzecz by można obserwując bąbelek w rurce, że prawie stanęło w miejscu. Temu i dziś, po siedmiu dniach przelałem na cichą. Przy tej okazji jednak sprawdziłem blg. I trochę się wysokie zdaje. Z 12 zeszło do 5. W związku z tym mam pytanie - cichą trzymać w jak najniższej (przepis mówi o 4 st, nie wiem czy dam radę tyle wyciągnąć, ale z 10 pewnie tak) czy dać w nieco wyższą. Wydaje mi się, że w wyższej odfermentuje deczko głebiej. A może alt nie powinien schodzić nisko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło.

Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego.

 

Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży?

 

Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło.

Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego.

 

Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży?

 

Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów :P

Jak chcesz wiedzieć, do jakiego mniej więcej pozionu może zejść piwo (ile pozostało jeszcze cukrów fermentowalnych) pobierz próbkę piwa i zaszczep dużą ilością drożdży nawet piekarnicznych. One zeżrą co tam jeszcze zostało i sprawdzisz pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoje zostawię na cichej ze dwa tygodnie, końcówkę podciągnę pod 20 stopni. Zobaczymy jak będzie. Najwyżej dam mniej glukozy, planowałem 3 g na butelkę. O ile dobrze pamiętam wartością bezpieczną dla butelek jest około 5 blg ale już z surowcem do refermentacji. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.