Jump to content
Sign in to follow this  
mat159

Browar domowy MB

Recommended Posts

Z racji tego, że zeszyt warzelniczy zawsze można zgubić/zniszczyć, postanowiłem w przypływie paru chwil wolnego czasu spisać warki przeze mnie popełnione. 

Wszelkie pytania/komentarze/porady/opinie zawsze mile widziane :)

 

Spis warek:

 

1. Pszeniczne

2. Witbier "La coriandre blanche" - I miejsce w VIII Poznańskim Konkursie Piw Domowych kat. witbier

3. Pszeniczne "Der Jakobische Weizen"

4. Milk stout "Nietolerancja"

5. APA "Palo Alto"

Edited by mat159

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 Pszeniczne 

 

Pierwsza warka w życiu, od razu z zacieraniem. 

Surowce kupione z twojbrowar.pl, jako zestaw "Prawdziwe pszeniczne"

 

Słody:

Pszeniczny 2,5 kg

Pilzneński 1,5 kg

Karmelowy jasny 0,2 kg

 

Zacieranie: 22.08.16

Do 12 l wody o temp. 48°C wrzuciłem słody, temp. spadła do 45°C.

45°C - 15 min

63°C - 25 min

72°C - 45 min (do negatywnej próby jodowej)

78°C - mashout 10 min

 

Filtracja i wysładzanie: 

Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 15 l wody ( 78°C, 3 porcje).

 

Gotowanie i chmielenie: 

Gotowałem w garnku 20 l, więc takie trochę HGB :D 

Chmiel Lubelski - 20 g - 60 min

 

Chłodzenie: 

Brodzik prysznica, ok. 2 h do 20°C

Zlałem do fermentora napowietrzając, dolałem chłodnej przegotowanej wody uzyskując 18 l brzeczki 11°P.

 

Fermentacja:

Zrehydratyzowane drożdże Mangrove Jacks M20 zadałem w temp ok 20°C.

Fermentacja w ok. 18°C, po 4 dniach przeniosłem do 20°C (dla bananów).

Drożdże raczej spokojne, niewiele piany, brak ucieczki.

Po 14 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 5°P (wiem, trochę dużo, dziś bym zostawił na dłużej.)

Bez przelewania na cichą.

 

Butelkowanie: 3.09.16

Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,5 l wody. 

 

 

Degustacja: 

Oczywiście z racji twego że to pierwsza warka, piwo nie przetrwało długo :P Po jakimś tygodniu otworzyłem pierwsze butelki, bardzo mi smakowało :D

Kolor łądny, piana niestety słaba, wyraźny diacetyl który niestety później nie zniknął. 

Ale jak na pierwsze piwo jestem całkiem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Witbier "La coriandre blanche" 
 oRtwtAT.png?1
 
Druga warka, tutaj już podejście do tematu literaturowe - dużo czytania i planowania, a sama receptura pomimo dużego opierania się na forumowych to jednak autorska. Mimo wszystko dalej warzone w garze 20 l i chłodzone pod prysznicem :D
 
Słody:
Pilzneński 2,0 kg
Pszeniczny 1,0 kg
Płatki pszenne błysk. 1,7 kg

Płatki owsiane błysk. 0,3 kg
 
Zacieranie: 5.09.16
Do 12 l wody o temp. 55°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 53°C.
53°C - 20 min
66°C - 60 min
72°C - 45 min 
78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje).
 
Gotowanie i chmielenie: 
Gotowałem w garnku 20 l, więc żeby mieć trochę więcej piwa, 4 l brzeczki zagotowałem do wrzenia w osobnym garnku i po ochłodzeniu połączyłem z główną brzeczką  :D
60 min: 15 g Lubelski, 5 g Cascade

15 min: 10 g Lubelski, 10 g kolendra indyjska, 15 g suszona skórka słodkiej pomarańczy 

5 min: 5 g Citra, 10 g kolendra indyjska, 10g  suszona skórka słodkiej pomarańczy, 10 g curaçao
 
Chłodzenie: 
Brodzik prysznica, ok. 1,5 h do 25°C
Zlałem do fermentora napowietrzając, dolałem gotowane osobno 4 l brzeczki  i 0,5 l wody uzyskując 20 l brzeczki 12°P.
 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże Brewferm Blanche zadałem w temp ok 23°C.
Wrzuciłem do fermentora miedziane kolanko dla zredukowania siarki.
Fermentacja cały czas w temp. 21-22°C
Po 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 3°P 
Bez przelewania na cichą.
 
Butelkowanie: 18.09.16
Zabutelkowano z 110 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 15
 
 
Degustacja: 

Z początku niewyważone, mocno drożdżowe, goryczka i cytrusy mocno wyczuwalne, teraz żałuję że większość wypiłem w takiej postaci :P 

Po ok 1,5 miesiąca po zabutelkowaniu chyba osiągnęło swoje optimum ponieważ wygrało w swojej kategorii VIII Poznański Konkurs Piw Domowych - niestety w tym momencie zostało mi tylko kilka butelek, niemniej smakowały wyśmienicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Hefeweizen "Der Jakobische Weizen" 
 rzsmG65.png?1
 
W końcu kupiłem chłodnicę oraz gar 40 l - koniec HGB :D O dziwo doszedł również od majfriendów refraktometr, więc kontrola ekstraktu stała się przyjemnością.

Postanowiłem również spróbować zabawy z drożdżami płynnymi, a więc przygotowaniem startera.
 
Słody:
Pilzneński 2,1 kg
Pszeniczny 3,6 kg

 
Zacieranie: 2.10.16
Do 20 l wody o temp. 47°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 44°C.
44°C - 10 min
52°C - 10 min
62°C - 45 min 

72°C - 45 min 
78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 17 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 27 l 
60 min: 35 g Lubelski

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 25 l brzeczki 12°P o temp. ok 18°C.
 
Fermentacja:
Starter przygotowany 2 dni przed warzeniem, 110 g suchego ekstraktu 1,5 l wody, fiolka FM41, napowietrzanie na mieszadle magnetycznym, 12 h przed zadaniem do brzeczki włożyłem do lodówki a następnie zlałem ciecz znad osadu drożdży.
Fermentacja początkowo 18°C, później spadła do 16°C.

Na samym początku ogromna ilość piany, zapychanie rurki, ogólnie uciekinierzy na maksa. Po 2 dniach uspokoiło się.
Po 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 2,3°P 
Bez przelewania na cichą.
 
Butelkowanie: 15.10.16
Zabutelkowano z 230 g cukru w 1,5 l wody. 

Obliczone IBU: 14
 
 
Degustacja: 

Na pewno lepszy od pierwszego weizena, jednak przez fakt spadku temperatury po początkowej fazie fermentacji czuć dużo fenoli, niemniej pijalne.

Edited by mat159

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Sweet Stout "Nietolerancja" 

 yjruqwT.png?1

 

Pierwsze starcie z ciemnym, w zamyśle na święta.

 
Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 1,0 kg

Płatki owsiane 0,7 kg

Jęczmień prażony 0,2 kg

Czekoladowy ciemny 0,3 kg

 

 
Zacieranie: 9.10.16
Do 19 l wody o temp. 60°C wrzuciłem słody bez ciemnych, następnie podgrzałem do 68°C
68°C - 60 min + 5 min z ciemnymi słodami

78°C - mashout 15 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 26 l 
60 min: 30 g Marynka

0 min - laktoza 0,5 kg

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 23 l brzeczki 15°P (bez laktozy 13°P) o temp. ok 18°C.

 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże S-04 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.
Fermentacja w temp. 17°C.

Po 7 dniach (15.10) przelałem na cichą, dużo osadu na dnie. Cicha w temp. 16°C.

Końcowy ekstrakt: 4,9°P (z laktozą)


Butelkowanie: 29.10.16
Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 27
 
 
Degustacja: 

kilka pierwszych butelek całkiem przyjemne, jednak wstrzymam się z oceną aż poleżakuje.

Edited by mat159

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 APA  "Palo Alto" 

 

27eTGgK.png?1

 

Próba uwarzenia klasyki nowofalowego piwa

 
Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 0,5 kg

Pilzneński 1, kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

 

 

 
Zacieranie: 30.10.16
Do 20 l wody o temp. 70°C wrzuciłem słody uzyskując temperarturę 68°C
68°C - 60 min 

72°C - 10 min

78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 14 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 27 l 
FWH + 60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe

60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe

20 min: 10 g Cascade

0 min: 10 g Citra, 10 g Simcoe

 

na zimno: 20 g Cascade, 22 g Citra, 20 g Simcoe

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając inhalatorem z Lidla, uzyskałem 23 l brzeczki 14°P o temp. ok 18°C.

 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.
Fermentacja w temp. 18°C, powoli opadała w piwnicy do 14°C

Po 15 dniach (14.11) przelałem na cichą, dorzucając chmiele jak wyżej. Cicha w temp. 13-14°C przez 9 dni.

Końcowy ekstrakt: 2,6°P 


Butelkowanie: 23.11.16
Zabutelkowano z 120 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 40
 
 

Edited by mat159

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz?  :) Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz?  :) Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości?

Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo :) 

Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. 

Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz?  :) Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości?

Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo :)

Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. 

Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności.

 

Spoko, podejrzewałem tutaj rękę grafika, dzięki za odpowiedź  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 APA "Palo Alto"

 

APA - Palo Alto od mat159

Po otwarciu wyraźny ale nie powalający mocą zapach owoce cytrusowe-granulat chmielowy.

Piana bardzo ładnie się uformowała, z czasem popękała, ale długo jeszcze utrzymywał się solidny, znaczący szkło kożuch.

Smak w stronę pełnego/ pół-pełnego: nie zakleja, ale nie jest wodniste. Coś pałęta się pod spodem: ni to kwasek, ni to utlenienie.

Odczucie goryczki raczej niskie, 40 IBU przy 14 BLG i 6 ABV niemal niewyczuwalne.

Wysycenie - utrzymuje się do niemal ostatniego łyku.

 

Ogólnie - czuć, że minął prawie kwartał od uwarzenia.

Jak dla mnie zbyt pełne i zbyt niewyraźne. Z drugiej strony wypiłem z przyjemnością.

Dziękuję!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.