Skocz do zawartości

Whisky stout - jaki chmiel, jakie drożdże, jakie zacieranie


Antrymir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postawiłem uwarzyć torfowego stouta. Oto moja receptura:

 

Pilzneński Weyermann - 3 kg

Chateau whisky Castle Malting - 2 kg

Carapils - 0,4

Jęczmień palony - 26 dag

Carafa II - 26 dag

Pszeniczny czekoladowy - 26 dag

Płatki jęczmienne - 0,5 kg

 

Mam w związku z nim kilka pytań:

 

1. Zasypu raczej nie zmienię, ale dajcie znać czy ma on ręce i nogi.

2. Jaki chmiel [raczej coś niedrogiego, bo i tak w tym piwie jest on sprawą drugorzędną] byłby odpowiedni. Dodam, że planuję IBU - około 50, 55.

3. Jakie dać drożdże. U mnie wchodzą w grę tylko suchary, wiec myślałem o S-04.

4. Czy będzie coś lepszego od zacierania na wytrawnie [63-64 st.] przez 60 minut. 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem whisky stouta nigdy więc na temat zasypu się nie wypowiem, ale:

Co do chmielu mogę polecić Admiral, dawałem do swoich stoutów i dał bardzo przyjemną goryczkę. Co do drożdży to jeśli chodzi o suche to niczego lepszego niż s-04 raczej nie wymyślisz. Zacierałbym mniej więcej tak jak piszesz, okolice 65 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem tak - http://www.piwo.org/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/page-6?do=findComment&comment=385657 i wyszło zdaniem wielu próbujących bardzo dobrze. Wydaje mi się, że celujesz w za wysokie IBU - to jest stout i do tego whisky - goryczka chmielowa jest na jednym z ostatnich miejsc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.