Jump to content
Sign in to follow this  
kitaferia

Charakterystyka słodów Cara Gold, Crystal

Recommended Posts

Witam,

 

interesuje mnie charakterystyka dwóch słodów, do jakich piw się nadają i co wprowadzają:

 

Słód Cara Gold

 

Słód Crystal 145 EBC

edit elroy: uściślenie tematu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyżbyś zakupił w jakiejś promocji i teraz zastanawiał się jak je wykorzystać. ;)

 

Pierwszy raz widzę te słody na oczy, więc będę tylko teoretyzował.

 

Cara Gold (9 EBC), to mi wygląda na coś pośredniego pomiędzy carapils a carahell. Można spróbować dodać trochę do pilsa (np połowę tego ile byś dał carapilsa), lub też do jakichś monachijskich. Lub też oczywiście trochę do każdego innego piwa gdzie chcesz dodać trochę pełni/słodowości bez zbytniego przyciemniania piwa .

 

A Cara Crystal 145 EBC to cóż... karmelowy. O wpływie na smak nic nie napiszę, bo nigdy tego słodu nie używałem. Oczywiście można napisać "wnosi smaki karmelowe...", ale to oczywista oczywistość. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.