Jump to content
ko_cur

Nachmielona woda

Recommended Posts

Przed chwilą miałem okazję spróbować "NaChmielOnej" z Browaru Nepmucen. Musze powiedzieć, że smak lekko mnie zaskoczył - w aromacie wyraźne nuty chmielowe, ale nie typowo piwne, a takie jakbym wąchał granulat. Czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek coś robić w kierunku wytworzenia takiej wody? :)

Edited by ko_cur

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robię bardzo często  wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat

interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem 

Edited by YeahBunny

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robię bardzo często  wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat

interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem 

Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ?

 

Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z chęcią dowiem się w jaki sposób robisz tą wodę ?

 

 

Pytam bo chciał bym testować aromaty poszczególnych chmieli.

 

 

Może lepiej spróbuj takiego eksperymentu: http://www.bertusbrewery.com/2013/03/dry-hopped-bud-light.htmlna pewno aromaty będą "bliższe prawdy" niż te w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet nie piłem to się nie wypowiem ale to co można by zrobić to np. chmielić w ciepłej wodzie czy nawet gotować i następnie sztucznie nagazować a jak nie ma takiej możliwości to może wymieszać z wodą gazowaną, możliwości kombinowania wydaje się być całkiem dużo, dochodzą jeszcze jakieś dodatki. Jest z czym eksperymentować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co rozmawiałem z autorem receptury w Nepomucenie chmieli się wodę w odpowiednich temperaturach plus nagazowanie sztuczne. Chmielu idzie tyle co do normalnej AIPA :D Więc niestety metoda prób i błędów zostaje. Pewnie Jacer nie zdradzi przepisu ale może chociaż nakieruje? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia.

Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga.

http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html

 

Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach).

 

Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl.

Nagazowanie sztuczne w kegu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda + ekstrakt chmielowy i macie wode chmielona bez chmielenia.

Te ekstrakty sa do dostania detalicznie i to najprostsza droga.

http://simplyhops.co.uk/pha-hop-flavours/phar-classic-citrussy-1lt.html

 

Mysle, ze niektore browary stosuja ekstrakty co moze byc tajemnica osiagniecia prosta droga swiezych, intensywnych aromatow (np dodanie esktraktu przed rozlewem zamiast chmielenia w tankach).

 

Oczywiscie nie mowie ze Nepomucen tak robi - po prostu to jest opcja, ktora mi przychodzi na mysl.

Nagazowanie sztuczne w kegu.

 

Są już od dawna w TB: http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/1468-aromat-chmielowy-citra-10ml.html

 

Można spróbować i tak.

 

 

Ale poco ją w ogóle gazować? Wydaje mi się, że właśnie woda niegazowana bardziej by grała z chmielowym charakterem.

 

Nagazowanie jak w przypadku piwa wyciąga chmielowość do aromatu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robię bardzo często  wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat

interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem 

napiszesz,jak robisz tą wodę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ja robię bardzo często wodę 1.5l do pracy. ale tak jak mówisz głownie i to bardzo mocno jest wyczuwalny granulat

interesują Cie jakieś spostrzeżenia pytaj chętnie odpowiem

napiszesz,jak robisz tą wodę?

Również chętnie poznam recepturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do butelki 1.5 gazowanej daje ok 2-3g chmielu wkładam do go gazy opatrunkowej i zostawiam na 4-5 dni. następnie wyciągnąć gazę i można pić:) 

jak się na dłużej zostawi to niestety później jest kiepskie w smaku jak byś jadł granulat:)

Koniecznie trzeba chmiel wsadzić do gazy bo później nie ma jak go oddzielić od wody i po otwarciu jest coś w rodzaju gushingu

najbardziej smakował mi Moust Hood oraz Simcoe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, takie proste i działa :) 

Powiedz czy woda ma lekko żółtawy, zielonkawy kolor. Ta od Nepomucena miała taką lekką cytrynkę.

 

Czyli dzisiaj trzeba kupić zgrzewkę wody gazowanej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, ok pewnie jeszcze teraz nie dowiemy się jak robi to Nepomucen, ale może kiedyś :)

Wielkie dzięki za pomysł i podzielenie się sposobem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż z ciekawości muszę spróbować wodę od Nepomucena.

Wpadłem na ten pomysł z chmieleniem wody jak mi się znudziła zwykła woda w pracy:)

Cieszę się że mogłem pomóc:) udanych eksperymentów życzę:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, no więc jak obiecywałem tak też zrobiłem.

Na 1,5L wody dodałem 3g Citry w gazie jałowej na 24h

 

Efekt ?

 

No wiec aromat fajnie wyczuwalny, ale w smaku goryczka nie bardzo. Następny krok, zostawić chmiel na 2, 3 i zalecane przez autora sposobu 4 dni. Zobaczymy co daje najlepsze efekty.

 

Zachęcam do próbowania, czas pracy 7 - 10 minut a fajna woda wychodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję.

A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też wykorzystałeś wodę gazowaną? Ja mam tylko rozpakowaną Iunge więc nie to co ameryka ale chyba i tak spróbuję.

A goryczki to chyba nie ma się co spodziewać bo w takich niskich temperaturach nie nastąpi izomeryzacja ak? Ewentualne uczucie goryczy chyba bardziej będzie się wiązało z jakimiś rozpuszczonymi taninami.

Jak zrobisz to daj znać jak efekty, bo też mam tylko Iunge i nie wiem czy warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpadła mi w ręce woda "mocno gazowana", po moich zabiegach gaz był wyczuwalny wiec było ok. Właśnie ten posmak w ustach który zostawał nie był taki normalny wiec zapewne masz racje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...