Jump to content

Recommended Posts

Drodzy piwowarzy,

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w kolejnej edycji Łódzkiego Konkursu Piw Domowych, którego organizatorem został Łódzki oraz Zgierski Krąg Bractwa Piwnego.

 

Konkurs odbędzie się w niedzielę, 23 kwietnia 2017 r. w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Ewentualne eliminacje będą miały miejsce dzień wcześniej, tj. 22 kwietnia 2017 r.

 

Czwarta edycja ŁKPD przeprowadzona zostanie w 5 kategoriach:

1) Munich Dunkel (4B wg BJCP)http://www.wiki.piwo.org/Munich_Dunkel

2) Witbier (16A wg BJCP)http://www.wiki.piwo.org/Witbier

3) American IPA (14B wg BJCP)http://www.wiki.piwo.org/American_IPA

4) Porter Bałtycki (12C wg BJCP)http://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter

5) Brett Saison – opis stylu wkrótce

 

Wyniki konkursu nie zostaną wprawdzie zaliczone do Pucharu PSPD, niemniej jednak, jak co roku, konkurs przeprowadzony zostanie z zachowaniem najwyższych standardów organizacji, w tym oceny sensorycznej nadesłanych piw. Dodatkowo na piwowarów, którzy zajmą miejsca na podium, czekają atrakcyjne nagrody. Przewidziana jest również specjalna nagroda dla Grand Championa konkursu.

 

Dostarczenie piw:

 

Piwa zgłaszane do IV ŁKPD należy dostarczyć pocztą lub kurierem razem z Formularzem Zgłoszeniowym do Browaru Bierhalle. Dokładny termin przyjmowania zgłoszeń podany zostanie wkrótce.

 

Opłaty

 

Koszt zgłoszenia piwa do konkursu wynosi 12 PLN. Dla piwowarów, którzy wyślą piwo w przynajmniej 3 kategoriach opłata za każdy styl wynosi 10 PLN.

 

Dalsze informacje na temat konkursu, w tym informacje o nagrodach, szczegółowy regulamin, formularz zgłoszeniowy będziemy publikować w tym wątku, a także na stronach bractwa piwnego.

 

Pozostajemy do Waszej dyspozycji i będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania. Zapraszamy serdecznie do udziału w konkursie!

 

Z pozdrowieniami w mieniu organizatorów

 

Michał Zieliński,

Szef jury IV ŁKPD

 

 

Załączam opis ostatniego stylu w IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych, czyli Brett Saisona. Jest już zatem komplet, także mieszadła w dłoń i do warzenia :).

 

Regulamin konkursu opublikowany zostanie już w przyszłym roku. Podobnie jak lista nagród oraz sponsorów.

 

Wszelkie pytania w sprawie konkursu, proszę kierować:

* w tym wątku,

* do mnie w prywatnej wiadomości

 

Zachęcam do uczestnictwa i pozostaję do dyspozycji.

Brett Saison.pdf

Edited by Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem 3 poprzednie edycję były organizowane przez Łódzki Oddział Terenowy PSPD, natomiast na skutek splotu różnych okoliczności kolejna edycja będzie organizowana przez Bractwo Piwne.

 

Jeśli masz jakieś obawy co do organizacji, to przypomnę Ci, że Bractwo z powodzeniem i bardzo profesjonalnie organizowało już VII edycji Częstochowskiego KPD, więc i z Łódzkim Konkursem sobie poradzi. Dodatkowo szef jury się nie zmienia, sędziować będą w dalszym ciągu certyfikowani PSPD, a i wśród stewardów będą ludzie z PSPD, więc konkurs jest we właściwych rękach.

 

Mhm, ale to było organizowane przez PSPD a nie przez Bractwo Piwne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli masz jakieś obawy co do organizacji, to przypomnę Ci, że Bractwo z powodzeniem i bardzo profesjonalnie organizowało już VII edycji Częstochowskiego KPD, więc i z Łódzkim Konkursem sobie poradzi.
 

Nie, nie mam obaw, natomiast mam wątpliwości co do "przejęcia" konkursu. Myślę, że konkurs organizowany przez Bractwo Piwne w Łodzi powinien mieć numer 1, a numer (i nazwę. logo itp.) IV ŁKPD należałoby pozostawić jednak dla konkursów organizowanych przez ŁOT PSPD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanie z innej beczki. Może za wcześnie na to, ale czy będzie można dostarczyć piwo osobiście? Mam 15 minut pieszo do manu, więc wygodniej byłoby pójśc pieszo. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że tak byłoby wygodniej dla łódzkich piwowarów :) Na chwilę obecną mogę Ci powiedzieć i obiecać tylko tyle, że postaramy się załatwić tak, aby można było dostarczyć paczki również osobiście. Szczegółowe informacje na ten temat pojawią się jednak dopiero z regulaminem, czyli prawdopodobnie w lutym. Także cierpliwości. Postaramy się, aby był Pan zadowolony :P

 

A ja mam pytanie z innej beczki. Może za wcześnie na to, ale czy będzie można dostarczyć piwo osobiście? Mam 15 minut pieszo do manu, więc wygodniej byłoby pójśc pieszo. ;)

 

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli wygląda jak witbier, to tak :P A tak bardziej serio, to niewielkie odchylenie od normy w tym zakresie nie przekreśla piwa w eliminacjach. Jeśli będzie dobre i stylowe, to przejdzie eliminacje. Dopiero w finale otrzyma niską ilość punktów za wygląd , ale nawet to nie przekreśla jego szans na podium. Wszystko zależy od poziomu, a ten bywa bardzo zróżnicowany    ;)

 

Barwa Porteru poza widełkami stylu dysklasyfikuje go na wstępie?

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sędziowie oceniają efekt finalny, więc jeśli użyjesz niemieckich, australijskich czy innych, to oceniany będzie efekt i jego zgodność ze stylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest dokładnie tak, jak Ci kordas odpowiedział. Oceniany będzie efekt końcowy. Co więcej nie są to żadne single hop, więc nie będziemy wymagać podania użytego chmielu. Także jak masz nawet Mandarinę, to jedziesz z nią    :D

 

Pamiętaj tylko jeszcze, że AIPA różni się od English IPA NIE TYLKO pochodzeniem chmielu    ;) Więc możesz śmiało chmielić australijskimi czy nowozelandzkimi. Oceniany będzie efekt końcowy i zgodność ze stylem.

 

Czy dużym błędem w stosunku do AIPA będzie użycie chmieli australijskich i nowozelandzkich?

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanie z innej beczki. Może za wcześnie na to, ale czy będzie można dostarczyć piwo osobiście? Mam 15 minut pieszo do manu, więc wygodniej byłoby pójśc pieszo. ;)

Witam.

Z racji , że reprezentuje jednego z organizatorów (Bierhalle) pozwolę sobie od razu wyjaśnić tą kwestię. TAK - będzie można przynieść piwo osobiście bezpośrednio do naszego browaru (Oczywiście jeśli organizatorzy nie zdecydują inaczej).

ponadto chciałem się odnieść do kwestii ciągłości konkursu - wcześniej organizatorem był ŁOT PSPD teraz przejmuje to Bractwo. Moim zdaniem dobrze się stało, gdyż konkurs ten zyskał już jakąś renomę i wpisał się w kalendarz. Szkoda było to zatracić, a raczej nie szykuje się by ŁOT zorganizował w najbliższej przyszłości jakiś konkurs. Jak już ostało wcześniej napisane - wysoki poziom organizacji i sędziowania zostanie utrzymany.

Edited by zawel85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy już wiadomo coś więcej o terminie i miejscu przekazania piw w Łodzi?
Planujemy warki i fajnie było by wiedzieć do kiedy trzeba się wyrobić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miejsce przekazania piw jest znane od samego początku. Paczki proszę adresować (tudzież dostarczać osobiście) na podany niżej adres:

Browar Bierhalle

ul. Drewnowska 58, 90 - 001 Łódź

 

z dopiskiem IV ŁKPD

 

Tak Sobie rozplanujcie, żeby Wasza paczka najpóźniej kilka dni przed eliminacjami konkursu (22.04.2017) znalazła się w Bierhalle. Dokładny termin będzie podany niebawem, wraz z regulaminem konkursu.

 

Czy już wiadomo coś więcej o terminie i miejscu przekazania piw w Łodzi?
Planujemy warki i fajnie było by wiedzieć do kiedy trzeba się wyrobić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostanie opublikowany niebawem, razem z regulaminem konkursu. Proszę o cierpliwość.

 

kiedy dostępny będzie formularz zgłoszeniowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eliminować będą wyczuwalne cechy sensoryczne od takich dodatków ;)

Piwo ma mieć cechy jak w opisie stylu, przecież to nie są wariacje, czy kategorie otwarte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę nie wprowadzać piwowarów w błąd, zwłaszcza że saison ma dosyć szerokie ramy stylu     ;)

 

 

Eliminować będą wyczuwalne cechy sensoryczne od takich dodatków ;)

Piwo ma mieć cechy jak w opisie stylu, przecież to nie są wariacje, czy kategorie otwarte.

 

 

Do Witbiera nawet musisz dorzucić przyprawę, bo jej brak będzie dyskwalifikować piwo w eliminacjach     :P  W przypadku Witbiera, Portera Bałtyckiego, AIPA oraz Monachijskiego Ciemnego wszelkie dodatki są niewskazane. Oczekujemy piw ściśle pasujących do opisu stylu, bez żadnych "wynalazków".

 

Co innego natomiast Brett Saison. Ramy tego stylu są bardzo szerokie. Polecam szczegółowo zapoznać się z przygotowanym przeze mnie opisem. Wyraźnie zaznaczyłem, że dopuszczamy dodatki wszelkich przypraw, owoców etc .... Kluczem jest natomiast zachowanie właściwego balansu. Wszelkie dodatki mają JEDYNIE wzbogacić profil piwa. Nie mogą go natomiast ZDOMINOWAĆ. Takie piwa będą bez dyskusji odpadać w eliminacjach. Także zostawiamy tutaj furtkę piwowarom na drobne eksperymenty, ale absolutnie nie chcemy w tej kategorii Piw Świątecznych.

 

a czy dodanie czegoś od siebie do danego stylu np: przypraw, owoców itp. będzie to piwo eliminować?

Edited by zielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Proszę nie wprowadzać piwowarów w błąd,

 

 

Do Witbiera nawet musisz dorzucić przyprawę, bo jej brak będzie dyskwalifikować piwo w eliminacjach :P W przypadku Witbiera, Portera Bałtyckiego, AIPA oraz Monachijskiego Ciemnego wszelkie dodatki są niewskazane.

No to się proszę zdecydować, a nie robić  ludzi w balona udając jeszcze święte oburzenie, że ktoś miał czelność się wypowiedzieć.

Jak widać bycie idealnym i nieomylnym nie jest łatwe. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendra oraz skórka pomarańczy są właśnie istotą, rzekłbym duszą, witbiera. Bez tego nie ma w ogóle mowy o witbierze, więc nie są to żadne dodatki tylko obowiązek. Wszystko poza jest niewskazane w tym stylu. Także jeszcze raz proszę przeczytać uważnie i ze zrozumiieniem opis stylu.

 

 

Proszę nie wprowadzać piwowarów w błąd,

 

 

Do Witbiera nawet musisz dorzucić przyprawę, bo jej brak będzie dyskwalifikować piwo w eliminacjach :P W przypadku Witbiera, Portera Bałtyckiego, AIPA oraz Monachijskiego Ciemnego wszelkie dodatki są niewskazane.

No to się proszę zdecydować, a nie robić  ludzi w balona udając jeszcze święte oburzenie, że ktoś miał czelność się wypowiedzieć.

Jak widać bycie idealnym i nieomylnym nie jest łatwe. :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Także jeszcze raz proszę przeczytać uważnie i ze zrozumiieniem opis stylu.

Czy ja znam opis stylu czy nie to moja sprawa i nikomu nic do tego.

Jednak pisząc "oficjalnie" można by się pokusić o jednoznaczność, a nie wypisywanie co ślina na język przyniesie i liczenie na to, że ktoś coś tam powinien wiedzieć i rozumieć.

Specjalnie wkleiłem cytaty z wyróżnieniem, aby można było w łatwy sposób zauważyć niespójność wpisu. Niestety nie sami fachowcy to czytają i dla niejednego określenie dodatek i przyprawa w odniesieniu do piwa może być tożsamym.

 

Przy okazji, teoria o tej skórce pomarańczy w Witbierze jest tylko teorią i są tacy, którzy uważają iż historycznie tej skórki nikt do niego nie dawał, a jednak była wyczuwalna. Może to jednak nie ja muszę coś więcej o Wirbierze poczytać? ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...