primordial Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 21.01.2023 o 18:27, Lulek napisał: Mam pytanko Znacie jakiś sposób na tego wytrawnego cydra moja Żona nie bardzo za tym przepada a szkoda wylać ?. I też wyszedł mi mętny kolor filtrowałem przez papierowy filtr do ekspresu bez zmian Nada się do drinków z cydrem, a jeśli nie pasuje jej tylko wytrawność, a nie ogólnie smak to można poeksperymentować z dosłodzeniem syropem cukrowym. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez primordial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 17 godzin temu, primordial napisał: Nada się do drinków z cydrem, a jeśli nie pasuje jej tylko wytrawność, a nie ogólnie smak to można poeksperymentować z dosłodzeniem syropem cukrowym. Jak chcesz dosłodzić niepasteryzowany cydr fermentowalnym cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 W szklance? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Tak, chodziło mi oczywiście o dosładzanie bezpośrednio przed spożyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Wstaw do lodówki na 1-2 tygodnie, zrobi się mniej kwaśny i powinien się bardziej wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Odkurze temat. Czy to możliwe, że z czasem zabutelkowany cydr staję się lekko słodszy? Dosładzałem ksylitolem, ale po paru tygodniach nadal był dosyć wytrawny, dzisiaj zauważyłem, że jakby staję się już pół słodki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 26 Stycznia Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia W dniu 11.08.2023 o 20:03, Igor Gorelord napisał(a): Odkurze temat. Czy to możliwe, że z czasem zabutelkowany cydr staję się lekko słodszy? Dosładzałem ksylitolem, ale po paru tygodniach nadal był dosyć wytrawny, dzisiaj zauważyłem, że jakby staję się już pół słodki... FJM kolego mogło zajść w butelkach, albo po prostu dojrzał - młode wino też jest ostre w smaku, a po roku pijesz wytrawne bez zająknięcia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limbus Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 12 godzin temu, Mikul napisał(a): FJM kolego mogło zajść w butelkach, albo po prostu dojrzał - młode wino też jest ostre w smaku, a po roku pijesz wytrawne bez zająknięcia:) Nawet niekoniecznie FJM, każde drożdże są w stanie zmetabolizować jakąś ilość kwasu jabłkowego. Jedne mniej, drugie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się