Jump to content

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o poradę.

Podczas warzenia z ekstraktu niechmielonego w różnych przepisach jest na przykład: chmiel citra '0.

Co to znaczy dokładnie? Czy mam wrzucić chmiel i wyłączyć grzanie pod garnkiem?

Jak to wtedy wlewam do fermentatora to mam odfiltrować cząsteczki rozpuszczonego brykietu czy zostawić i przelać do fermentatora z resztkami chmielu?

Jeżeli odfiltruję chmiel to jaki wpływ będzie miał ten chmiel na piwo jeżeli praktycznie zaraz po wrzucenia do garnka będzie odfiltrowany?

Może to głupie pytania, ale prosiłbym o rozjaśnienie tego tematu.

 

Pozrawiam

Paweł 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Tak. Wsypujesz chmiel i praktycznie od razu kończysz gotowanie. Jest to praktycznie wrzucanie chmielu na whirlpool.
2. A co robisz z chmielinami po wcześniej wrzuconych chmielach? Jeśli chłodzisz w kadzi warzelnej (garnku), to przez czas chłodzenia AK przejdą do brzeczki. Podobnie jeśli chłodzisz w przepływie, bo zawsze coś przez ten czas przejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.