Skocz do zawartości

chmielenie ekstraktu


paawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym prosić o poradę.

Podczas warzenia z ekstraktu niechmielonego w różnych przepisach jest na przykład: chmiel citra '0.

Co to znaczy dokładnie? Czy mam wrzucić chmiel i wyłączyć grzanie pod garnkiem?

Jak to wtedy wlewam do fermentatora to mam odfiltrować cząsteczki rozpuszczonego brykietu czy zostawić i przelać do fermentatora z resztkami chmielu?

Jeżeli odfiltruję chmiel to jaki wpływ będzie miał ten chmiel na piwo jeżeli praktycznie zaraz po wrzucenia do garnka będzie odfiltrowany?

Może to głupie pytania, ale prosiłbym o rozjaśnienie tego tematu.

 

Pozrawiam

Paweł 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Tak. Wsypujesz chmiel i praktycznie od razu kończysz gotowanie. Jest to praktycznie wrzucanie chmielu na whirlpool.
2. A co robisz z chmielinami po wcześniej wrzuconych chmielach? Jeśli chłodzisz w kadzi warzelnej (garnku), to przez czas chłodzenia AK przejdą do brzeczki. Podobnie jeśli chłodzisz w przepływie, bo zawsze coś przez ten czas przejdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.