Jump to content
Sign in to follow this  
Gruli

Moja pierwsza warka z brew-kita

Recommended Posts

Witam...

Przedstaw się w odpowiednim dziale i napisz coś o sobie (dane w profilu).

A ten zestaw wygląda całkiem dobrze, ma wszystko... no i nawet dają surowce na pierwszą warkę.

Będzie dobrze ;)

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam kolejne pytanie, czy do brew kita bede potrzebował gar 30 l czy wystarczy 10l i na kilka razy zagotuje?

Wystarczy 10 L ponieważ Brew Kita gotujesz w 5-6 L wody ,a resztę tylko dolewasz do fermentora.

Najlepiej dolać zimnej wody bo wtedy od razu można uzyskać temperaturę fermentacji.

 

edit

Jeżeli masz gar 10 L to OK, ale jeżeli dopiero musisz go kupić to od razu kup co najmniej 30L ,a najlepiej 40 L.

Edited by pako1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy jakiej wielkości warki będziesz warzył. Ja warzę zazwyczaj 25-23 litry a gar mam ok. 37 litrowy. Mieści się fajnie na dwóch palnikach i jest spora rezerwa przy gotowaniu, więc nie ma strachu, że będzie (jak to się pisze? :beer: ) wykipywało :beer:

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites
a gdzie można taki gar kupić w miarę tanio? Bo patrzyłem na allegro to za 300 zł jest

podpowiem keg plus taboret i reduktor,węże butla i gaz = około 300zł kwestia ile dasz za kega

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dzięki, a czy (jeśli bym chciał zacierać) można pominąć proces śrutowania, czy ktoś zajmuje się śrutowaniem, lub czy mogę kupić rozdrobniony słód?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, dzięki, a czy (jeśli bym chciał zacierać) można pominąć proces śrutowania, czy ktoś zajmuje się śrutowaniem, lub czy mogę kupić rozdrobniony słód?

Każdy sklep internetowy ze słodami taką usługę za drobną opłatą oferuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy normalny sklep ma opcję "śrutowanie" . I tak z czasem dojdziesz do tego że trzeba kupić śrutownik :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jak myślicie, jeśli bym miał ten garnek, to mógłbym już za pierwszym razem zacierać? Czy lepiej poczekać i pierwszą warkę zrobić z brew-kita?

 

PS. jeszcze filtrator potrzebny

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS. jeszcze filtrator potrzebny

Ano potrzebny :lol:

 

Ale prosty do zrobienia i nie za drogo wychodzi z oplotu węża, kranik i plastikowe wiaderko najlepiej 30 l ale 20 też wystarczy.

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites
to jak myślicie, jeśli bym miał ten garnek, to mógłbym już za pierwszym razem zacierać? Czy lepiej poczekać i pierwszą warkę zrobić z brew-kita?

 

PS. jeszcze filtrator potrzebny

Żaden problem, zacieraj bo warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator?

Share this post


Link to post
Share on other sites
to nie mogę do niego doczepić filtrator

Dlaczego nie możesz? Po to to pisałem żeby ludzie nie mieli problemów z filtracją. Przeczytaj jeszcze moje przemyślenia zwłaszcza pt. 6. O zapychaniu nie ma mowy i sprawność wysoka.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator?

No niby właściwie można by było.:lol:

 

ps. byłem wolniejszy :)

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator?

Raczej się nie zapycha, a fermentory kupuj kompletne tzn z kranikiem i rurką fermentacyjną.Jak chcesz w prosty sposób połączyć oplot z kranikiem i masz reduktor osadów, to możesz naciągnąć oplot na reduktor, zabezpieczyć kawałkiem drutu a drugi koniec też zawiązać drutem i wtedy możesz śmiało filtrować

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może zrób pierwszą warkę z brew-kita, ewentualnie z ekstraktów. Na zacieranie czas może przyjść zawsze. A tak przynajmniej będziesz miał ogarnięte inne kwestie, typu sterylność i takie tam... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...] a fermentory kupuj kompletne tzn z kranikiem i rurką fermentacyjną.[...]

Też tak myślałem na początku, ale szybko zmieniłem zdanie. Rurki ferm. w ogóle nie są potrzebne, a wiadro z kranikiem jak dla mnie wystarczy jedno - do filtracji brzeczki i do rozlewania piwa do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.