Skocz do zawartości
darinho

Stopniowanie pracy drożdżom.

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo planuję uwarzyć Koźlaka 16 blg i Porter Bałtycki 22 blg. Ostatnio zrobiłem Cesky Lezak 12 blg na drożdżach Mangrowe Jacks M76, i 2 dni temu pils 12 blg na gęstwie z tych drożdży. Mam też 1 saszetkę dolniaków W34/70.

Którą opcję wybrać ?

a) na gęstwie M76 uwarzyć koźlaka i potem na niej jeszcze porter.

b) na gęstwie M76 uważyć już tylko koźlaka, a pod porter zrobić jakiegoś lekkiego lagera ze świeżej paczki drożdży i na gęstwie porter.

 

Chodzi mi o to która droga jest lepsza dla kondycji drożdży, pomijam kwestię słuszności doboru drożdży do danego stylu piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może gęstwę z pilsa podzielić na dwa do koźlaka i portera?

Wtedy będą jednakowo rozpędzone, w tym samym wieku, tak samo zmęczone.

Jestem w bardzo podobnej sytuacji i zamierzam zadziałać w zależności od tego ile i jakiej jakości zbiorę gęstwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wolę nie kombinować i nie dzielić gęstwy. Zwłaszcza, że jeszcze nigdy tak nie robiłem, nawet przy słabych piwach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale w czym problem? Bierzesz dwa słoiki i jedną łyżkę. Drożdże przekładasz po połowie do obu słoików. Lepsze będą drożdże po pilsie, które przeleżą tydzień w lodówce, niż wymęczone koźlakiem. 

Zdecydowanie polecam Ci opcję b.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×