Jump to content
Sign in to follow this  
bimbelt

leżakowanie Pils'a

Recommended Posts

Mam rozlanego do butelek pilsa. Jak mam go teraz traktować? Żeby się poprawnie nagazował, to czy mam go zostawić w temp. fermentacji, czy może przenieść do ciepłego? Jak długo go przetrzymać i jaka temperatura będzie odpowiednia do jego leżakowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zwykle zostawiam w domu (20°C) na kilka dni. Szczególnie, kiedy w piwnicy mam 6-7°C - piwo powinno się szybciej nagazować. Poprawniej jednak jest nagazować piwo w temperaturze fermentacji. Co do leżakowania to im zimniej (do -1) tym lepiej. Im niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jkocurek napisał/a

Im niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie

Z tym stwierdzeniem to bym polemizował. Uczono mnie, że im wyższa temperatura tym procesy fizyczne czy chemiczne zachodzą szybciej.

Oczywiście dojrzewanie/lagerowanie/leżakowanie piw, win czy innych alkoholi w niskiej temperaturze daje lepsze efekty smakowe jednak IMO proces ten się wydłuża.

 

Na marginesie dodam, że producenci miodów czy gorszej jakości win, aby przyśpieszyć proces dojrzewania przetrzymują przez krótki okres swoje wyroby w podwyższonej temperaturze (ok. 30 °C)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uczono mnie, że im wyższa temperatura tym procesy fizyczne czy chemiczne zachodzą szybciej.

Jest wszakże wyjątek: wytrącanie białek.

 

Nie jestem też pewien, czy przypadkiem osadzanie sie wszelkich osadow nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zostawiam piwo w tem. fermentacji cichej to jest 5°C . Po miesiącu jest już dobre, a po 2-3 jest super. I co jest ważne jest idealnie klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.