Skocz do zawartości

leżakowanie Pils'a


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam rozlanego do butelek pilsa. Jak mam go teraz traktować? Żeby się poprawnie nagazował, to czy mam go zostawić w temp. fermentacji, czy może przenieść do ciepłego? Jak długo go przetrzymać i jaka temperatura będzie odpowiednia do jego leżakowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle zostawiam w domu (20°C) na kilka dni. Szczególnie, kiedy w piwnicy mam 6-7°C - piwo powinno się szybciej nagazować. Poprawniej jednak jest nagazować piwo w temperaturze fermentacji. Co do leżakowania to im zimniej (do -1) tym lepiej. Im niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jkocurek napisał/a

Im niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie

Z tym stwierdzeniem to bym polemizował. Uczono mnie, że im wyższa temperatura tym procesy fizyczne czy chemiczne zachodzą szybciej.

Oczywiście dojrzewanie/lagerowanie/leżakowanie piw, win czy innych alkoholi w niskiej temperaturze daje lepsze efekty smakowe jednak IMO proces ten się wydłuża.

 

Na marginesie dodam, że producenci miodów czy gorszej jakości win, aby przyśpieszyć proces dojrzewania przetrzymują przez krótki okres swoje wyroby w podwyższonej temperaturze (ok. 30 °C)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.