Jump to content

Woda demineralizowana


coder
 Share

Recommended Posts

Czy woda demineralizowana, taka jaką sprzedają na stacjach benzynowych nadaje się do celów spożywczych? Chciałbym jej użyć do zmiękczenia mojej kranówki, na pilsa.

 

A może mozecie mi polecić jakiś miękki gatunek wody mineralnej, z tych co sprzedają w baniakach 5L w tanich supermarketach.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zdaje mi się, że kiedyś czytałem, że można, ale głowy za to nie dam. Powiem tak... Gdyby taką wodę sprzedawali w sklepie dla plastyków to musiałaby być pijalna - podobnie jak spirytus do wyrobu politury :) (no... dość tych głupich żartów)

Link to comment
Share on other sites

Ja uważam, że się nie nadaje.

 

Woda demineralizowana, to nie to samo co destylowana. Proces destylacji polega, jak wiadomo na odparowaniu wody i jej ponownym skropleniu. Proces demineralizacji polega natomiast na zastosowaniu wymienników jonowych, które zbierają odpowiednio jony i kationy różnych pierwiastków.

 

Na forach akwarystycznych jest o tym więcej, bo i akwaryści wielokrotnie zastanawiali się już, czy wody demineralizowanej do celów samochodowych nie używać do zmiękczania wody w akwariach. Okazuje się, że ta woda jest robiona w instalacjach, które, co prawda zmniejszają twardości węglanową dCH i tylko częściowo twardość ogólną dGH wody ale jednocześnie oddają do niej jony metali ciężkich, np. miedzi.

Link to comment
Share on other sites

A nie wystarczy kranówkę przegotować, zostawić do wystudzenia i odstania a potem zlać, pozostawiając osady? W jakimś stopniu na pewno to pomoże. Nie wiem tylko czy tyle Ci wystarczy.

Robię tak, ale pomaga niewiele. Moja woda ma 14 stopni (dane dostawcy). Kupiłem test akwarystyczny twardości, niestety omyłkowo do twardości węglanowej, i według niego mam 6 stopni twardości przemijającej - teoretycznie więc przegotowanie powinno mi zmniejszyć twardość o te 6 stopni, a zmniejsza tylko o 1.5.

Ale to i tak nie starczy, do pilsów woda powinna mieć najwyżej 2-3 stopnie, muszę pokombinować bardziej.

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

Najlepiej nabyć drogą kupna wodę źródlaną górską i raczej nie z tych tanich u harddiscounterów bo to są zwykłe kranówy. Na każdej wodzie jest wypisana zawartość anionów/kationów więc wybranie tej miękkiej nie powinno być trudne. Obawiam się że wszelkie kombinowanie z wodami "technicznymi" może prowadzić wręcz do zatrucia.

Link to comment
Share on other sites

To ja chyba nie mam smaku, ani pojęcia co jest dobre. Warzę piwo na kranowej wodzie i jest ok. To stwierdzili również fachowcy od piwa. JK

Ogólnie jest zgoda co to tego, że praktycznie każde piwo można wyśmienicie zrobić na zwykłej, lokalnej wodzie. Jedyny wyjątek to pilsy - one jednak potrzebują wody miękkiej.

Link to comment
Share on other sites

Czy woda demineralizowana, taka jaką sprzedają na stacjach benzynowych nadaje się do celów spożywczych? Chciałbym jej użyć do zmiękczenia mojej kranówki, na pilsa.

 

A może mozecie mi polecić jakiś miękki gatunek wody mineralnej, z tych co sprzedają w baniakach 5L w tanich supermarketach.

i Ty Coder tego nie wiesz :rolleyes::)

Link to comment
Share on other sites

A może mozecie mi polecić jakiś miękki gatunek wody mineralnej' date=' z tych co sprzedają w baniakach 5L w tanich supermarketach.[/quote']

i Ty Coder tego nie wiesz :rolleyes::)

To jaka woda (z tych kupnych) według ciebie jest najlepsza?

Link to comment
Share on other sites

To ja chyba nie mam smaku, ani pojęcia co jest dobre. Warzę piwo na kranowej wodzie i jest ok. To stwierdzili również fachowcy od piwa. JK

Ja też ważę na kranowej, bo jest bardzo dobrej jakości ale bardzo twarda i z pianą jest słabo. Na prawdziwego pilsa musi być miękka woda.

Niektórzy mają w kranach taką wodę że trudno się w niej umyć a co dopiero warzyć na niej piwo.

Link to comment
Share on other sites

Ja też ważę na kranowej, bo jest bardzo dobrej jakości ale bardzo twarda i z pianą jest słabo. Na prawdziwego pilsa musi być miękka woda.

Niektórzy mają w kranach taką wodę że trudno się w niej umyć a co dopiero warzyć na niej piwo.

Co robisz?? :) Taki doświadczony piwowar i takiego babola zasadził. :rolleyes:

 

Co ma twardość wody do piany?

Link to comment
Share on other sites

Ja też ważę na kranowej' date=' bo jest bardzo dobrej jakości ale bardzo twarda i z pianą jest słabo. Na prawdziwego pilsa musi być miękka woda.

Niektórzy mają w kranach taką wodę że trudno się w niej umyć a co dopiero warzyć na niej piwo.[/quote']

Co robisz?? :) Taki doświadczony piwowar i takiego babola zasadził. :rolleyes:

 

Co ma twardość wody do piany?

Kranowa to taka waga. :)

Link to comment
Share on other sites

Ja na pianę nie narzekam, mam piwa gdzie piana stoki kilka minut. mam też takie gdzie znika po paru sekundach. Wszystkie mi smakują i to jest najważniejsze, zresztą nie tylko mnie. Tego co warzę sam nie zdołam wypić dlatego mam degustatorów, a zarazem oceniających moje wypociny. Oni chwalą, choć czasami zastanawiam się czy nie dlatego, żeby wypić następne. JK

Link to comment
Share on other sites

Okazało się, że kupno miekkiej wody nie jest takie proste. Po pierwsze producenci nie podają twardości tylko zawartość składników mineralnych. Obejrzałem wszystkie wody w Makro i najniższe zmineralizowanie ma Żywiec Zdrój - 232 mg/l. Zadzwoniłem do nich na infolinię i dowiedziałem się , ze twardość wynosi "114 mg". Domyslam się, że chodzi o CaCO3, to by się przeliczyło na jakieś 6 stopni niemieckich twardości, czyli wcale nie tak mało. A wszystkie inne będa jeszcze twardsze.

Link to comment
Share on other sites

Wodę demineralizowaną pozyskuje się przepuszczając ją przez kolumny wypełnione drobnymi kuleczkami z substancji na bazie żywicy epoksydowej (tak przynajmniej tłumaczył mi serwisant, który naprawiał u mnie w pracy stację demi) Są 2 kolumny. Jedną z nich nasyca się wodorotlenkiem sodu, drugą kwasem solnym. Ogólnie to sam nie bardzo odważyłbym się żeby taką wodę pić, pozatym strasznie śmierdzi rybami (przynajmniej ta u mnie w pracy :)).

Edited by Oiramm
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś przejmowałem się tym, co zawiera moja woda używana do warzenia (kranówka). Przeszło mi. Uznałem, że skoro piwo ma być moje (pszowskie), to niech będzie na wodzie dostępnej u mnie, a ja skupię swoje wysiłki na całej reszcie - tej, która jest zależna ode mnie.

I wyboru tego nie żałuję. :)

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Osobiście użyłem kilka razy wody demineralizowanej w ilości około 30% w stosunku do całej użytej wody w procesie zacierania. Smak był ok., a ja żyję, mam się dobrze i nie mam raka (chyba):). Ostatnio zamontowałem filtr (odwrócona osmoza) i mógłbym zastosować tę wodę, ale jakoś ostatnio nie przywiązywałem tak znaczącej roli co do miękkości wody. Generalnie używam wody z osiedlowego ujęcia - czwarto-rzędowa. Rozważam jednak zastosowanie kilku filtrów, w tym węglowego i uzdatnianie wody miejskiej.

 

Pozdr.

Raf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Przymierzam się do zrobienia rasowego czeskiego Pilsa. Wszędzie poruszany jest czynnik twardości wody. Czytałem sporo opinii dotyczacej miekkiej wody, że lepiej kupić gotowa ze sklepu, częśc piwowarów ze robi z kranowki i jest ok. Postanowiłem dzis zadzwonić w moim miescie do zakladu wodociagów i zapytać jak to jest z tą twardościa. Otrzymałem takie informacje :

 

PH na poziomie 7,1 - 7,3

twardość na poziomie 330-450mg CaCo3 w 1L

 

 

Aby mieć porównanie jakie wartości ma woda twarda a jakie miękka znalazłem poniższy punkt wyjścia :

 

Twardość ogólna wody wyrażana jest w wielu jednostkach, z których w naszym kraju najpopularniejsze są stopnie niemieckie i miligramy / litr. Poniżej przedstawiamy przelicznik twardości oraz zakresy twardości ogólnej wody.

 

1 odH =17,86 mg CaCO3

 

Spotyka się różne klasyfikacje wody ze względu na jej twardość (różne przedziały twardości). W przybliżeniu można przyjąć, że:

Woda bardzo miękka: do 4odH / 71 mg CaCO3

Woda miękka: do 8odH / 143 mg CaCO3

Woda średnio twarda: do 14odH / 250 mg CaCO3

Woda twarda: do 20odH / 357 mg CaCO3

Woda bardzo twarda: powyżej 20odH / 357 mg CaCO3

 

 

Z tego wynika że woda w moim mieście jest bardzo twarda. Czy dodatek słodu zakwaszającego w ilości ok 2-3% poprawia w jakims stopniu twardość czy wpływa tylko na jakąś regulacje PH ? Czy najlepszym i jedynym rozwiązaniem jest kupienie miękkiej wody źródlanej ?

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Słód zakwaszający, o ile wiem, to nic ci twardości nie zmieni. Możesz spróbować zagotować całą potrzebną wodę i odstawić, aż opadnie kamień. W ten sposób trochę ją zmiękczysz.

Uważam jednak, że póki co możesz sobie dać spokój z twardością wody, a lepiej skupić się na całej reszcie aspektów związanych z warzeniem. Jak już zrobisz kilka pilsów, na tej swojej twardej wodzie i nie będą Cię one satysfakcjonowały właśnie ze względu na wodę, tzn. nie będzie innych wad, możesz zacząć się kłopotać skąd tu skombinować miękką wodę. Wbrew pozorom nie jest łatwo kupić miękką wodę. Te dostępne w sklepach są twarde, względnie średnio twarde.

Ja warzyłem kilka pilsów na swojej równie twardej wodzie i o ile z czegoś byłem niezadowolony, to raczej nie z twardości wody. Choć fakt faktem, lepiej mi wychodzą weizeny i stouty niż pilsy.

Link to comment
Share on other sites

Wbrew pozorom nie jest łatwo kupić miękką wodę. Te dostępne w sklepach są twarde, względnie średnio twarde.

To prawda. Najmiększa jaką znalazłem to Żywiec. Wody destylowanej pitnej tez nie mozna dostać...

Zrób pilsa niemieckiego, on lubi twardą wodę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.