Jump to content
Sign in to follow this  
CraftMat

Dałem za mało cukru do refermentacji! POMOCY!

Recommended Posts

Pytanko leci: Co mogę zrobić, jeśli dałem o wiele za mało cukru do refermentacji. Przedwczoraj piwo było butelkowane. Mam takie otwierane/zamykane butelki jak od Grolscha, czy mogę po prostu otworzyć i dosypać cukru? Coś to da? Proszę o jak najszybsze odpowiedzi.

 

3,2,1....Możecie już się śmiać :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dużo dużo za mało....jakiś nierozgarnięty byłem przy butelkowaniu

podaj ile dałeś, a my ocenimy na ile jesteś nierozgarnięty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

3...2...1... HAHAHAHAHAHA :D Poprawiłeś mi humor na dwie i pół dekady :D 

Najlepiej będzie jak niedofermentowałeś piwo i Ci się nagazuję tak jakbyś chciał :) Napisz jaki styl robiłeś, ile dodałeś środka i w jakiej formie do refermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem tylko 1 g :P nie mam naprawdę pojęcia dlaczego...Double IPA 19 blg. dosypywałem cukier do butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dałem tylko 1 g

Na całą warkę? :) Jak na butelkę (do) TO trafiłeś w najniższe widełki stylu ale. Z moich obliczeń wynika, że v/v będziesz miał około 1,4.  

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wolałbym mieć tak fajnie nagazowane

a ile to "fajnie" bo jeśli pytasz to wiedz, że każdy ma inne "fajnie" chyba :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz zamknięcie patentowe (grolsz) to możesz dodać, nic nie powinno się stać. Jak nie masz takiego zamknięcia to też możesz dodać, tylko więcej roboty :) 

Albo nie! nie dodawaj cukru już, wypij takie jakie masz. Cukier szkodzi zdrowiu, jak to się mówi - biała śmierć. :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dosypał. Przy 1,4vol jak ktoś wyżej obliczył DIPA może nieco stracić jak dla mnie. Ogólnie sam gazuję coraz mniej ale 1,4 dla tego stylu to nieco zbyt 'flat'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra. Okazalo się, że wsio jest OK. Jakbyście wiedzieli co odwaliłem to dopiero byłby powód do śmiechu :P ale nie ma tak dobrze. Dosypałem teraz za dużo cukru. Wiem, ze granat murowany ale co z nim zrobić. Wytrzyma do piątku? Ale baran ze mnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dobra. Okazalo się, że wsio jest OK. Jakbyście wiedzieli co odwaliłem to dopiero byłby powód do śmiechu ale nie ma tak dobrze. Dosypałem teraz za dużo cukru. Wiem, ze granat murowany ale co z nim zrobić. Wytrzyma do piątku? Ale baran ze mnie

 

Tak to jest jak się butelkuje po spożyciu :) Ojoj co tu się dzieje! Po tygodniu chcesz spijać DIPA 19 blg? Poza tym jak wiesz, że będą granaty to po co dałeś tyle środka do refermentacji? Wiesz, że wybuch czegoś takiego w twarz grozi kalectwem?

 

PS. Spowiadaj się co zrobiłeś :D  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem, że na miarce jak jest napisane 0.5 to znaczy, że pół grama. A to znaczy, że do butelek 0.5 litra :P tak poza tym to jestem chyba inteligentny :) Tak, chcę po tygodniu wypić to piwko bo lepiej wypić po tygodniu niż miałoby wywalić ;) Dobrze myślę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślałem, że na miarce jak jest napisane 0.5 to znaczy, że pół grama. A to znaczy, że do butelek 0.5 litra tak poza tym to jestem chyba inteligentny Tak, chcę po tygodniu wypić to piwko bo lepiej wypić po tygodniu niż miałoby wywalić Dobrze myślę?

 

Masz IQ chyba 120 IBU. Przełóż te piwa do chłodnego miejsca i spij w piątek. Mam nadzieję, że to przeżyjesz. Poza tym smacznego :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję ;) pachnie ekstra pomarańczowo. Powinienem przeżyć ale przed otwarciem zmówie "zdrowaśke"

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ile finalnie tego cukru się znalazło w każdej butelce?

Ja się nie znam na obsłudze granatów ale nie wygląda to dobrze, bałbym się, że w piątek będą huki jak pod Kurskiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież butelki z zamknięciem patentowym możesz w każdej chwili otworzyć i upuścić gaz. Trochę roboty będzie co wieczór, ale wszystko do uratowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...