Skocz do zawartości

Jaka chłodnica? Nierdzewka/miedź? Karbowana czy nie?


Ferrugius

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

 

Przeglądam różne wątki na forum, ale nie udało mi się znaleźć tematu który omawiałby różne rodzaje chłodnic i jakie są ich wady i zalety.

 

Sam właśnie przymierzam się do zakupu takowego sprzętu i zwracam się do was z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru.

 

Poniżej spisuję jakie rodzaje chłodnic znalazłem i czego dowiedziałem się na ich temat. Liczę na waszą pomoc w rozwinięciu wątku. ;)

 

 

Rodzaje:

 

Ze stali nierdzewnej, gładkie

 

 

036e634a458e23da2fb04894a2b3d142.jpg

 

 

 

Zalety:

- popularny typ - łatwo kupić

- jest dość wytrzymała

 

Wady:

- odprowadza ciepło najgorzej z trzech wymienionych tu typów

 

Ze stali nierdzewnej, karbowane

 

0_0_productGfx_5f27f6b2fa278adf7edd93cee

 

 

 

Zalety:

- takie same jak w przypadku gładkiej, ale lepiej odprowadza ciepło

 

Wady:

- ciężko się ją czyści

 

 

Miedziane gładkie

 

 

IMG_8251.JPG

 

 

 

Zalety:

- odprowadza ciepło najlepiej ze wszystkich trzech tutaj wymienionych

 

Wady:

- nie da się jej kupić, trzeba zrobić samemu

- łatwo się gnie, przez co trzeba się z nią delikatnie obchodzić

 

--

No i do tego dochodzą pomniejsze różnice czyli średnica rurki, ilość zwojów, ramiona wygięte w górę lub w bok, kształt (okrągła/prostokątna) itd. Ale jak te różnice wpływają na ich użyteczność nie mam pojęcia.

 

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że mniejsza średnica i więcej zwojów powinny sprawić że woda dłużej będzie płynąć przez chłodnicę, więc odbierze więcej ciepła od brzeczki, pytanie czy z tego samego powodu nie będzie go odprowadzać za wolno.

 

Osobiście chciałbym kupić gotową chłodnicę, przy której nie będzie dużo dodatkowej roboty, dlatego nastawiam się na tę pierwszą, ale pomyślałem, że jeszcze dopytam was co o tym sądzicie. Macie jeszcze jakieś wskazówki?

 

Warzę w garze emaliowanym ok. 40L (śr. 42cm, wys. 33cm).

 

Z góry dziękuję za pomoc ;)

Edytowane przez Ferrugius
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam z nierdzewki gładkiej. Wczoraj używałem i schłodzenie 23l do 19C zajęło mi jakieś 20-25min. Myśle, ze tragedii nie ma ;) Kupiłem gotowca z takimi pionowymi stabilizatorami przez co wszystko ładnie i solidnie działa.

Edytowane przez Alexy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam z nierdzewki i chłodzi 25 l brzeczki do 18°C w 15-20 min. Chociaż gdybym miał jeszcze raz kupować to wybrałbym karbowaną ze względu ma większą powierzchnię chłodzenia. Co do miedzianki i lepszej lambdy dla miedzi weź też pod uwagę, że ta rurka ma grubszą ściankę niż stalowa co też ma wpływ na przewodność cieplną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na poczatku mojej przygody z warzeniem uzywalem pozyczonej od kolegi chlodnicy z gladkiej rurki miedzianej 8mm o dlugosci 10 metrow (cena takiej rurki na popularnym portalu aukcyjnym okolo 9zl/metr, pozniej zrobilem swoja chlodnice z rurki karbowanej nierdzewnej 12mm rowniez dlugosci 10metrow(cena okolo 12zl/metr). Oczywiscie powierzchnia styku rury z woda w przypadku rury karbowanej jest o wiele wieksza ale jesli mialbym  porownywac te dwie chlodnice to z lekkim plusem dla tej miedzianej.

 

Z teorii:

Przewodnosc cieplna miedzi W/(m·K) 370-400
Przewodnosc cieplna stali nierdzewnej X2CrNiMo17–12–2 czyli potocznie zwana kwasowka 316l to 15 W/(m·K)

Edytowane przez Girus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O miedzi doczytałem jeszcze, że podobno się pokrywa nalotem gdy nieużywana przez 3 tygodnie.

 

Skoro mówicie, że z karbowaną nie jest tak źle to również na nią postawię. 

 

@Thorgall Dzięki za polecenie stronki. Chyba również się u nich zaopatrzę.

Edytowane przez Ferrugius
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chłodzę miedzianą gładką. Kupiłem w hydraulicznym 10m rurki miedzianej 10mm, zawinęła się elegancko i też w około 20min chłodzi 20l brzeczki do 20C :) Nie wielka różnica przy takim domowym warzeniu o wybiciu 20l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile metrów się kupuje rurki karbowanej na chłodnicę do fermentora 30l lub garka 36.5l? Nie wiem w czym lepiej chłodzić.

 

Ja swoje warki 20+ bez problemu ogarniam spirala zrobiona z 8 m karbowanki, wiec te 10-12 m powinny Cie spokojnie urzadzic.

 

Co do czyszczenia: wbrew plotkom nie ma z tym wiekszego problemu, wlasciwie to zadnego. Wystarczy po uzyciu porzadnie splukac, zeby brzeczka i chmieliny nie pozasychaly na rurze, ewentualnie zatopic w wodzie (mozna zbierac wode z chlodzenia z fermentorze i po wszystkim wsadzic w to chlodnice + pare kropel plynu do naczyn). A potem jak masz czas to lekko potraktowac szczotka do naczyn (taka na raczce) z plynem, potem oplukac, a jak wyschnie, to w czysty worek na smieci, zawiazac i bida nam nie grozna. Przed nastepnym warzeniem wyciagasz, pluczesz woda i do gara na ostatni kwadrans chmielenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rurka miedziana miękka? Daj fotkę jak ci się zwinęła jeśli masz możliwość. Thx.

A o taka o- rura-miedziana-mi%C4%99kka-hutmen.jpg

Nawinąłem na wiadro 10l bo mi taka średnica pasowała idealnie wyszła, nic się nie rozwija, nie plącze jest sztywna. Taką rurkę kupisz bez problemu w praktycznie każdym sklepie hydraulicznym od ręki. To się wydaje trudne póki się nie zacznie robić.

 

Zarzucam linkiem gdzie masz pięknie opisane jak to zrobić.

http://www.piwo.org/topic/7169-chlodnica-zanurzeniowa-zrob-to-sam/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało być porównanie wad i zalet, a skończyło się na "a ja mam...". Temat póki co pomija przeciwbieżne i płytowe wymienniki, ale niech będzie. Ktoś miał więcej jak jedną i jest w stanie powiedzieć coś o wydajności? Czas chłodzenia brzeczki jest parametrem który w prawdzie robi wrażenie, ale o wydajności mówi niewiele. Gdybym ja miał dylemat jaką kupić, chciałbym wiedzieć choćby jaka jest temp. wody chłodzącej i ile litrów wody poszło na chłodzenie. Jeśli jedna chłodnica schładza brzeczkę w 30 minut zużywając 30l wody, a druga do tej samej temperatury w 15 minut zużywając 100l wody, to ja bym wybrał pierwszą, ale kto inny może drugą.

Czy można pchnąć dyskurs na ścieżkę porównywania innych niż tylko czas parametrów? Czy lepiej mniejsze, czy większe średnice? Grubsza ścianka rurki (większa bezwładność cieplna) sprzyja chłodzeniu, czy je spowalnia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście używam przeciwbieżnej. Zasadza działania jak przy wymienniku płytowym. Średnica 8 mm, grubość ścianki 1 mm. Jestem w stanie osiągnąć nią temperaturę około 15 stopni. Czas pracy to w przybliżeniu pół godziny. Co do ilości zużytej wody to przy napisanym warzeniu spiszę stan licznika i podzielę się informacją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam karbowanej z rurkach po solarach. Jest mega brzydka i nieestetyczna jakby ją małpa robiła ale to ma działać a nie wyglądać. Robiłem ją sam. Po prostu kupiłem około 3m rurki skręciłem 6 zwojów i gotowe. Do tego jeszcze tylko odpowiednia złączka co by do kranu się podpiąć. Czas chłodzenia około 25min do 23°C. Koszt śmiesznie niski bo jakieś 50-70zł. Dzięki temu ze nie usztywniłem zwojów prętami czyszczenie tez jest mega łatwe bo są one luźne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało być porównanie wad i zalet, a skończyło się na "a ja mam...". Temat póki co pomija przeciwbieżne i płytowe wymienniki, ale niech będzie. Ktoś miał więcej jak jedną i jest w stanie powiedzieć coś o wydajności? Czas chłodzenia brzeczki jest parametrem który w prawdzie robi wrażenie, ale o wydajności mówi niewiele. Gdybym ja miał dylemat jaką kupić, chciałbym wiedzieć choćby jaka jest temp. wody chłodzącej i ile litrów wody poszło na chłodzenie. Jeśli jedna chłodnica schładza brzeczkę w 30 minut zużywając 30l wody, a druga do tej samej temperatury w 15 minut zużywając 100l wody, to ja bym wybrał pierwszą, ale kto inny może drugą.

Czy można pchnąć dyskurs na ścieżkę porównywania innych niż tylko czas parametrów? Czy lepiej mniejsze, czy większe średnice? Grubsza ścianka rurki (większa bezwładność cieplna) sprzyja chłodzeniu, czy je spowalnia?

 

Moja propozycja - niech każdy napisze jeszcze raz jaką ma, ale ze wszystkimi parametrami:

- grubość ścianki

- długośc rurki

- czas chłodzenia 20L brzeczki od 100 do 20 stopni

- ilość zużytej wody

 

W wolnej chwili postaram się to wszystko spisać w jakąś zgrabną tabelkę i wrzucić.

Edytowane przez Ferrugius
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja propozycja - niech każdy napisze jeszcze raz jaką ma, ale ze wszystkimi parametrami: - grubość ścianki - długośc rurki - czas chłodzenia 20L brzeczki od 100 do 20 stopni - ilość zużytej wody

 

 

Jeszcze brakuje temperatury wody na wejściu.

paru innych parametrów tez brakuje :D

np, średnica rurki, prędkość przepływu, kierunek przepływu itd.

 

:facepalm:  kolejny doktorat na pierdołach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chłodzę zazwyczaj ~28l i idzie dosyć opornie jak dla mnie. Chłodnica z nierdzewki zwykłej, ok. 10m, fi 6mm, woda z kranu ~8-9st, początkowo ustalam duży przepływ (nie sprawdzałem wartości), oczywiście z góry do dołu, i intensywnie mieszam, po kilku minutach zmniejszam nieco przepływ i ciągle staram się mieszać albo zabełtać mocno i odstawić na 2-3minuty. Zejście do 25st to jakieś 30-35min, niżej to już dramat więc jak OG wyszło za duże to dolewam 1-2 butelki wody 3st i/albo dochładzam już w lodówce przed zadaniem drożdży bo szkoda zachodu na schodzenie tą chłodnicą niżej niż 25st. Generalnie zazdroszczę jak czytam, że ludzie dochodzą do <20st w <20-25min i zastanawiam się nad zmianą chłodnicy, chętnie bym poczytał o efektywności przeciwbieżnych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chłodzę zazwyczaj ~28l i idzie dosyć opornie jak dla mnie. Chłodnica z nierdzewki zwykłej, ok. 10m, fi 6mm, woda z kranu ~8-9st, początkowo ustalam duży przepływ (nie sprawdzałem wartości), oczywiście z góry do dołu, i intensywnie mieszam, po kilku minutach zmniejszam nieco przepływ i ciągle staram się mieszać albo zabełtać mocno i odstawić na 2-3minuty. Zejście do 25st to jakieś 30-35min, niżej to już dramat więc jak OG wyszło za duże to dolewam 1-2 butelki wody 3st i/albo dochładzam już w lodówce przed zadaniem drożdży bo szkoda zachodu na schodzenie tą chłodnicą niżej niż 25st. Generalnie zazdroszczę jak czytam, że ludzie dochodzą do <20st w <20-25min i zastanawiam się nad zmianą chłodnicy, chętnie bym poczytał o efektywności przeciwbieżnych. 

Też mam problem żeby zejść poniżej 25 stopni, ba już nawet przy 30 jest dość opornie. Jest też kwestia temperatury zimnej wody w rurach. U mnie to jest taka po prostu zimna, a u niektórych spotkałem się że leci dosłownie lodowata. No cóż, również zazdroszczę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to prawda, że poniżej 30st chłodzenie mocno zwalnia ale staram się zawsze dociągnąć do tych 25st chociaż ilość wody jest zapewne mocno nieproporcjonalna do osiągniętych efektów.. Mogłoby się wydawać, że jak z kranu leci 8st to bez problemu powinno się dojechać do tych 20st w rozsądnym czasie. Może wymiennik płytowy będzie ratunkiem ale przeraża mnie trochę czyszczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja napiszę, bo wczoraj wyjątkowo zmierzyłem czas.

Chłodnica z karbowanki fi 16, zrobiona z 10mb rury.

Temperatura wody ok. 8st.

Prędkości przepływu nie mierzyłem. Na początku dosyć mocno, potem przykręciłem.

Czas chłodzenia:

100>20st. 10min.

20>11st. 10min.

 

edit.

Wielkość warki to 50l.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wynik imponujący. Czyli czeka mnie przesiadka na karbowanke. Fi 16, czyli średnica wew. 12 a więc coś takiego? https://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn-16-aisi-304-0-25-mm-p-70.htmlCzy taka chłodnica wymaga jakiś dystansów itd czy może być "luzem"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli chłodnica jest w garze od początku? W tym sprzęcie co mam to podpórkę mam na fałszywym dnie. Czy to może chmielisz z fałszywym dnem?

Udarr mam taką samą chłodnice 8mm zewnętrzna i 6 wewnętrzna - aby zejść do 15C zajmuje mi to ok 1h przy warce 28l

Edytowane przez redlum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.