Skocz do zawartości

Browar brodatego grubaska


jkx6

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, zasada napisał:

Jak już będzie do picia, daj znać co wniosło kilo czekoladowego. Wygląda to bowiem cokolwiek karkołomnie.

Niestety zawiodę Cię. Wkradł mi się chochlik i zamieniłem nazwy słodów. Pszenica karmelowej mam 1 kg, a czekolady 0,5 kg. Ale spróbuję zrobić coś takiego. Może być ciekawe po ułożeniu się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #26 xx.xx.2021
 

W wyniku mojego roztrzepania, a zwróceniu uwagi Zasady postanowiłem popełnić piwo z zasypem zawierającym 1kg słodu czekoladowego. Zasięgnę języka jeszcze na forum jakie drożdże dobrać, aczkolwiek sam jestem ciekawy efektów.


Bezstykowiec


Celuję w 24 L 16 BLG 40 IBU
 

 

Składniki:

  • 2,2 kg (29%) słód Pilzneński, Viking Malt
  • 4,3 kg (57%) słód Wiedeński, Viking Malt
  • 1 kg (14%) słód Czekoladowy ciemny, Viking Malt
  • 40 g chmiel Inuga 12,5% AK
  • drożdże FM53 KVEIK/FM41 Gwożdzie i Banany (gęstrwa, zdecyduję przy warzeniu których użyję)

Zacieranie:

  • 23 l o temp 68 ºC, wsypanie słodów
  • 65 ºC - 60 min
  • 72 ºC - 20 min
  • 78 ºC - mash out 

Wysładzanie:

  • 14 l, 3 ml kwasu mlekowego (80%)

Gotowanie:

  • 60 min - 40 g Inuga
  • 10 min - pół tabletki wirflock

Fermentacja

  • xx ºC burzliwa i cicha w tym samym wiadrze (temp., w zależności od drożdży)

Rozlew:

  • xx cukru na xxl do refermentacji (1.8 vol CO2)

Wydajność:

  • xx%

Czas pracy:

  • xx h

Uwagi:

 

Wyszło xx L xx BLG

 

xx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.