Jump to content
Sign in to follow this  
qtu

Co muszę kupić

Recommended Posts

Cześć

Nazywam się Tomek i chciałbym rozpocząć przygodę z ważeniem piwa :)

Problem jest dość duży bo jestem całkowicie zielony w tej dziedzinie... Jeżeli to coś po może to znam się trochę na Bimbrownictwie :)

 

Na początek chciałbym wiedzieć co muszę kupić. Chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt nie surowiec:)

Proszę o wyrozumiałość i dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o sprzęt to polecam gotowe zestawy sprzętowe np. ten lub ten. Do tego przydałby się dość duży gar i jeśli będziesz chciał zacierać to jeszcze filtr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć

Nazywam się Tomek i chciałbym rozpocząć przygodę z ważeniem piwa :beer:

 

Na początek chciałbym wiedzieć co muszę kupić. Chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt nie surowiec:beer:

Proszę o wyrozumiałość i dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka :)

Kup dobrą, dokładną wagę :beer:

 

A tak na serio najpierw zacznij czytać, dużo czytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć

Nazywam się Tomek i chciałbym rozpocząć przygodę z ważeniem piwa :beer:

 

Na początek chciałbym wiedzieć co muszę kupić. Chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt nie surowiec:)

Proszę o wyrozumiałość i dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka :)

Kup dobrą' date=' dokładną [b']wagę[/b] :beer:

 

A tak na serio najpierw zacznij czytać, dużo czytać.

Witam :) uzupełnij profil może w pobliżu ciebie jest piwowar z doświadczeniem, konsultacje bardzo pomagają :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :smilies:

Studiuje w Gdyni. Z trój miasta na pewno waży ktoś dobre piwo :)

 

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o ważeniu piwa i wspominał że jakiś jego znajomy się tym zajmuje... Dał mu do posmakowania iii nie zasmakowało jak to on powiedział smakowało trochę jak kawa i słabo gazowane;/ ale nie zrażam się tym! Drugi znajomy mi tak że odradzał;/ powiedział dokładnie zanim zrobisz coś lepszego od Lecha lub tak dobrego jak Heineken to chyba bym musiał 100 lat ćwiczyć piwowarstwo :)

Więc to trochę we mnie uderzyło i trochę się zraziłem bo nie chce wydać kasy w błoto i produkować siuśki bez gazu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co za problem zrobić coś lepszego od Lecha czy Heńka? Już pierwsza twoja warka z zacieraniem może być lepsza od tych piw.

 

PS panie studencie piszemy: warzenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważymy słód, żeby wiedzieć ile wsypać kilogramów tegoż :)

Warzymy piwo, żeby się nim delektować (taką mam nadzieję) :smilies:

A ze sprzętu kup jeszcze termometr :)

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak smakiem, gaz gazem ale to co powala wszystkich w piwach domowych to fakt ze są zakapslowane. Ludziom się w głowach nie mieści że domowe piwo może być zakapslowane. Wszyscy patrzą z niedowierzaniem. Zawsze mam z tego polewke. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)

Studiuje w Gdyni. Z trój miasta na pewno waży ktoś dobre piwo :(

 

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o ważeniu piwa i wspominał że jakiś jego znajomy się tym zajmuje... Dał mu do posmakowania iii nie zasmakowało jak to on powiedział smakowało trochę jak kawa i słabo gazowane;/ ale nie zrażam się tym! Drugi znajomy mi tak że odradzał;/ powiedział dokładnie zanim zrobisz coś lepszego od Lecha lub tak dobrego jak Heineken to chyba bym musiał 100 lat ćwiczyć piwowarstwo :lol:

Więc to trochę we mnie uderzyło i trochę się zraziłem bo nie chce wydać kasy w błoto i produkować siuśki bez gazu...

Często bywam w Gdyni, jakieś 4 razy w roku. Nawet czasami warzę piwo w domu u rodziców. (Możliwe, że będę warzył na wiosnę coś)

Ale jak chcesz produkować w domu coś na kształt Heńka, Specjala czy Lecha to już z góry mówię, że odpuść sobie to hobby :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak chcesz produkować w domu coś na kształt Heńka, Specjala czy Lecha to już z góry mówię, że odpuść sobie to hobby :)

Bo syropy glukozowo-fruktozowe, ekstrakt chmielowy, enzymy i byczą żółć wcale nie tak łatwo kupić :lol:

A tak poważnie, to jak podegustujesz w piwach domowych, to nie będziesz chciał pić tych piwnych podróbek. Święcie wierzy się, że np. Lech jest świetny, dopóki nie spróbuje się czegoś innego (swojego piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.