Skocz do zawartości

Pierwszy Porter Bałtycki prośba o ocenę


Radek.M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zabrać się za uwazenie Porteru Bałtyckiego i chciałbym abyście ocenili moja recepturę i doradzili przestaszewskim w gesti chmielenia oraz fermentacji, gdyz nie wiem ile powinieniem uzyc czy trzy saszetki czy mniej Saflager W-34/70 i ile powinna trwać fermentacja burzliwa i cicha. W założeniu Porter ma mieć 25 plato.

 

 

 

Receptura: 

 

Słody: Wiedeński 4kg

           Monachijski I 3,2kg

           Pilzneński 2kg

           Karmelowy ciemny 600-750 0,5kg

           Whiskey 30-45ppm, bądź wędzony Wiśnią ze Strzegomia 0,5kg

           Czekoladowy 1200 0,4kg

           Karmelowy jasny 100-150 0,3kg 

 

 

Chmiele: Marynka i Lubelski 

 

           

 

Z góry dzięki za pomoc. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja będzie tyle trwać, aż drożdże przefermentują piwo, a nie ile powinna, chmiel drugorzędny, cokolwiek na 30-40 IBU (przy tej gęstości) na 60', drożdże wg kalkulatora, a najlepiej gęstwy użyć, ja bym pewnie zmniejszył ilość słodów palonych ale taka ilość też może być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

drożdże wg kalkulatora
o jaki kalkulator chodzi? nie wiem o co chodzi, do tej pory uwazyłem 12 warek ale jeszcze nigdy dolnej fermetacji. Jeśli chodzi o słód Whisky to chce by był trochę wędzony możne i faktycznie zwiększę ilość do 0,8kg na tomiast mam zamiar użyć tego  https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Whisky-30-45ppm-Castle-Malting-1-kg/469
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli trzy saszetki to za mało?

Wg tego kalkulatora, nieco za mało.
Umówmy się - robisz potwora dolnej fermentacji.

Według mojej wiedzy i doświadczeń, nie bawiłbym się z 4 saszetkami drożdży, tylko zrobił najprostszą i najtańszą 10 tkę - 4 kilo pilzna, 20 g marynki@60 min, 20 g sybilli@20min i 30@2 min i saszetka/ dwie w34/70 a całą gęstwę zużył na potwora (yeast cake).

Ale ilu piwowarów tyle doświadczeń i opinii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.